KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sloboda za Društveni centar NNK!

23:00–1:00 Ponedjeljak 78.5.2018.

Umetnobil ispred Društvenog centra NNK

U jubilarnom 200. KUPEK-u bavili smo se pitanjem javnih prostora u Gradu Beogradu, ali i šire. U postjubilarnom, 201. nastavili smo gde smo stali te ga posvetili Društvenom centru NNK, sjajnoj ideji i priči koju su osujetili pripadnici vojne policije tako što su u punoj ratnoj opremi ušli u zgradu koju su zaposeli umetnici, aktivisti i svi oni koji su u napuštenoj zgradi vojnog samačkog hotela, od oko 4.000 m2, videli šansu za stvaranje društvenog centra, pa i više od toga.

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc, Zule

Desetak efektivnih dana trajala je priča o Društvenom centru NNK. Desetak dana programa, desetak dana nade da će grad, država imati dovoljno razumevanja za potrebe svojih građana, ali i za potrebe svih onih koji kroz grad prođu i potraže neki drugi vid “zabave” u odnosu na ono što im se prvenstveno nudi.

A trajalo je to puno duže. Trebalo je napuštenu zgradu očistiti, pripremiti je za ulazak što nije bio ni malo lak posao, a o tome smo i pričali u ovom 201. KUPEK-u. Ugostili smo tri generacije aktivnih učesnika i pričali o značaju jednog ovakvog prostora iz ugla onih koji su inicirali čitavu ideju, kao i onih koji su ovaj prostor videli kao šansu za stvaranje neke druge kulture zasnovane pre svega na solidarnosti.

Država, odnosno vojska do trenutka ulaska u zgradu nije pokazivala nikakav interes. Zašto onda puna ratna oprema kako bi se isterali oni koji po definiciji preziru oružje?

O svemu tome slušamo u novom, 201. KUPEK-u, u ponedeljak, 07. 05. od 23 h.

autor: dejan kozul, 07/05/2018

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Vodič kroz simboliku ljudskih prava

02/05/2016.

U dosadašnjoj burnoj istoriji KUPEK-a mogli bi nabrojati barem desetak novih početaka. Većina je bila vezana za krov nad glavom,…

Konji oko nas

12/10/2015.

Krajem septembra u kulturnom centru Rex premijerno je odigrana predstava “Volim te kao konja”. Uskoro će biti i, nazovimo to…

Pjesnički tajkun

07/12/2014.

U 106. KUPEK-u gost je novinar, satiričar i pjesnik Tomislav Marković koji je nedavno objavio svoju drugu zbirku poezije “Čovek zeva posle rata”.

Dukat: Muzika je najbožanskija stvar

23:00–1:00 Ponedjeljak 1819.2.2019.

“Mogućnost da reč ima ton i boju kao glas kao najsavršeniji instrument je toliko moćna stvar. Vibracije su toliko velike…

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

MARINADA / Mir junaka