KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sjećanja, kratkovalne noći i crni helikopteri

Noćašnja je šetnja nepoznatim predjelima ukovirena posvetom Ianu Curtisu na početku (riječ je o snimci nastupa Joy Divisiona u amsterdamskom Paradisu, 11. siječnja 1980.), te F♯ A♯ ∞, prvim, kultnim albumom sastava ‘Godspeed You! Black Emperor’. Sredina je pak sačuvana za ‘drone’ projekt ‘Hiss Tracts’ koji sačinjavaju Kevin Doria iz ‘Growinga’ i David Bryant iz ‘ Godspeed…’, konkretno njihov nedavno objavljeni nastupni album ‘Shortwave Nights’! Ugodan san želi vam vaš KLFM!

Već uobičajeni ritam subotnje (odnosno subotnje/nedjeljne) noći Vam na početku programa donosi reprizu emisije Soda Fountain, između 2315 i 0115 h. Ovotjedna je tema bila Samoubojstvo, i savršeno se uklapa s blokom koji slijedi odmah iza reprize!

 

Nedjelja; 0115 – 0225 h

U skladu s 34. obljetnicom smrti Iana Curtisa, program nastavljamo jednom od kvalitetnijih live snimki sastava, onom zabilježenom na koncertu održanom 11. siječnja 1980. godine u amsterdamskom klubu Paradiso.

JoyDivisionCoverSamom se koncertu nema što prigovoriti. Joy Division su u drugoj polovici 1979. ionako do savršenstva doveli svoj scenski nastup, no možda se donekle može komentirati set-lista koja umetanjem skladbi Digital, These Days, Transmission, Love Will Tear Us Apart i Atmosphere spašava koncert od pretjeranog forsiranja dva službena albuma (Closer tada još nije ni bio izašao), koji će uz povremene izvedbe Digitala i neizbježnu Love Will Tear Us Apart postati okosnica onih preostalih dvadesetak koncerata.

Ukoliko ovom albumu i fali rafiniranosti snimki koje su se naknadno pojavile uz reizdanja redovnih albuma, ništa zato: Joy Divisionu svojstvena statična energičnost je itekako prisutna, a tu je i ona fanovska spoznaja o prolaznosti i smrti – rijetko koji obožavatelj, uočivši termin koncerta neće pomisliti “pobogu, pa Ianu ostaje još tek nešto više od četiri mjeseca života”, i taj će ga pomalo tugaljivi feeling pratiti tijekom preslušavanja snimke Live at The Paradiso Club, Amsterdam, 1/11/1980.

 

##########

UFO Stuff 002##########

 

Nedjelja; 0225 – 0310 h

U nastavku možete preslušati debitantski album projekta Hiss Tracts. Iza ovog pomalo čudnog imena se kriju David Bryant iz kanadskog prog/art rock sastava Godspeed You! Black Emperor, te Kevin Doria iz bruklinške experimental/drone skupine Growing. Očekivano, prvijenac Hiss Tractsa, nazvan Shortwave Nights donosi materijal koji, očekivano, nosi tragove ranijeg stvaralaštva Bryianta i Dorie, mada ga se ne bi moglo nazvati nakalemljenim hibridom Godseeda i Growinga.

album-562ca3c35706213686ff60d09f8a35f4-4d4d1b84e27670080217f5a32e1cb00aNaime, ovaj je dvojac, sklon kreiranju fluidnih, atmosferičnih zvučnih struktura pozvao na suradnju još neke glazbenike koji odudaraju od njihove stereotipne matrice, tako da je sound na koncu obogaćen zvucima klavira, violončela, melotrona, trokutića, ali i krajnje neobičnih artefakata poput diktafona ili praznih zdjela. Uvrštavanje svakodnevnih objekata niže ili više tehnološke razine, kao i vješto poigravanje nasnimanvanjem odaje dojam razigranosti u eksperimentu. Jednostavno, slušatelj u jednom trenutku shvaća i prihvaća činjenicu da su se David i Kevin poprilično zabavili snimajući ovaj album.

Možda će prosječnog slušatelja Hiss Tracts navesti na puteve koji graniče s dosadom i neslušljivošću, no ‘drone’ je evoluirao u ovih pedesetak godina koliko dijeli La Monte Younga i Sun O))), a prisustvo Bryanta je sasvim dovoljna garancija da će album u konačnici biti obojen dovoljnom dozom GY!BE glazbene poetike. Ne zamarajte se detaljima, sklopite oči i otplovite!

01 …Shortwave Nights
02 Half-speed Addict starts with broken Wollensak
03 Slowed Rugs
04 Drake Motel / “9 gold Cadillacs”
05 Windpipe Gtrs.
06 Halo Getters
07 For the transient Projectionist
08 Ahhh – Weee Dictaphone
09 Test Recording at Trembling City
10 Beijing Bullhorn / Dopplered Light

 

##########

eldritch00##########

 

Nedjelja; 0310 – 0415 h

Možda najbolji način za potpuni izlazak iz začaranog drone kruga Hiss Tractsa jest preslušavanje CD verzije F♯ A♯ ∞, nastupnog albuma sastava Godspeed You! Black Emperor. Već sam naziv ovog remek djela progresivnog rocka (sniženi F  sniženi A  beskonačno) upućuje slušatelja u donekle zatvorenu glazbenu petlju podjeljenu u tri stavka, od kojih pak svaki sadrži od tri do šest sekvenci. Također, ne trebate imati savršen sluh da bi ova dva tona u naizgled beskonačnoj cirkulaciji prepoznali kao lajtmotive sva tri stavka.

Ukoliko Vas novi Bryantov projekt, odnosno Hiss Tracts nije uspio prebaciti u carstvo čudnih i lijepih snova, onda F♯ A♯ ∞ to definitivno hoće!

maxresdefault

The Dead Flag Blues     16:27

Thedead Flag Blues(Intro)     
Slow Moving Trains/     
The Cowboy…     
The Dead Flag Blues (Outro)…     

East Hastings     17:58

…Nothing’s Alrite In Our Life…/The Dead Flag Blues (Reprise)     
The Sad Mafioso…     
Drugs In Tokyo/Black Helicopter

Providence     29:02

Divorce & Fever…     
Dead Metheny…     
Kicking Horse On Brokenhill     
String Loop Manufactured During Downpour…     
Untitled (unlistened silence)
J.L.H. Outro    

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 17/05/2014

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Ludovico Einaudi – Elements (2015.)

13/11/2015.

‘Elements’ je najnoviji uradak svestranog talijanskog skladatelja Ludovica Einaudija, čovjeka koji se okušao u brojnim podrućjima (ambijentalna, filmska, eksperimentalna glazba), kao i stilovima (neoklasika, lounge, minimalizam…). Riječ je o noćnom, refleksivnom albumu koji potiče na razmišljanje o naravi svijeta, kroz rasčlanjivanje pojma “elementa” na brojnim razinama. Ukoliko pak ne možete zaspati, ili smatrate da rano dovršeni subotnji večernji izlazak zahtjeva još malo materijala pred san, ovo je album za vas!

ekskluzivno: Miodrazi – Krakatau (1999.)

18/04/2015.

U subotu, 18. travnja, art punk sastav Miodrazi iz Pule održati će u Bujama svoj prvi koncert nakon skoro petnaest godina. Ovom se prilikom prisjećamo njihovog jedinog albuma “Krakatau”, jednog od onih malih, zamao zaboravljenih dragulja hrvatskog punka!

Night Atrocities and Creosote Mists

30/08/2014.

Nakon reprize ovotjednog Soda Fountaina, u noćnom programu možete preslušati ‘Excitotoxicity’, novi album Stevena Stapletona (odnosno Nurse With Wound), odrađen u suradnji s Grahamom Bowersom, te još jednu kolaboraciju, ovoga puta iz Poljske – ‘Catalogue des Arbers’, koju je neoklasicist i eksperimentator Michal Jacaszek realizirao uz pomoć varšavskog avangardnog sastava Kwartludium.

Nevidljive strukture

07/06/2014.

U ovosubotnjem/nedjeljnom noćnom programu poslušajte novi, trinaesti album Joe Henryja, Invisible Hour, te kompilaciju Encyclopedia of Arto koja sažima dosadašnji opus njujorškog avangardnog glazbenika Arta Lindsayja

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

KINGS OF CONVENIENCE / Rocky Trail

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

PET SHOP BOYS / Discovery: Live In Rio

PITAJ KLINCE / Dušice