KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sara Renar // MKC 16.12.2016.

Ususret nastupu u splitskom Amfiteatru Doma mladih ( MKC-u ) 16.12. popričali smo o novom albumu i drugim zanimljivim stvarima s mladom kantautoricom Sarom Renar.

Nakon prvijenca “Djeca”, i drugog jako uspješnog albuma “Jesen”, prije dva mjeseca si nam podarila i “Tišinu”, tvoj treći studijski album. Gdje si našla inspiraciju za pjesme i koliko je stvaranje albuma utjecalo na tebe kao osobu i umjetnicu?

Uvijek se bavim nečim što me zaokuplja, što me svrbi, što ne mogu drugačije izraziti nego kroz glazbu. Tako se i “Tišina” bavi tim pukotinama: smrt, tišina, samoća. Mislim da sam dosta sazrela u zadnje dvije godine, što zbog lijepih, što zbog manje lijepih okolnosti. Sve je to život.

Imaš li neki poseban moment/priču koja te veže za album?

Lijepa je priča oko dizajna naslovnice. Od početka mi je bio na umu svježe napadnuti snijeg. To je trenutak apsolutne tišine, sve priguši. I tako je prošle zime, čim je snijeg u siječnju napadao, Marko Mihaljević (s kojim potpisujem dizajn albuma) fotkao je snijeg u raznim mjerilima i odlučili smo se za onu fotku gdje je na asfaltu. Ima taj urbani moment u sebi. Kako sam tekst pisala doslovno na pisaćoj mašini, odlučili smo taj isti tekst baš utisnuti, a ne otisnuti. Baš sam ponosna kako je na kraju ispalo.

Kod svojih nastupa često koristiš looper i sampler. Koliko ti to pomaže u kompozicijama i da li se publika tome iščuđava ili prihvaća to kao sastavni dio tvog izražavanja i načina na koji izvodiš pjesme?

To je sve sjajan alat i mislim da mu izvlačim puni potencijal. Naravno, uvijek će se naći netko tko misli da radim na playback, ali što je bitnije, naći će se i netko drugi u publici da mu objasni da je to daleko od istine.

Možeš li nam reći kakva je tvoja rutina kod stvaranja pjesama?

Voljela bih da mogu imati više rutine. Za prva dva albuma sam imala luksuz koncentracije pri radu, pa čak i na Tišini, ali sad mi je sve više jasno da moram uzeti dulju pauzu od svirki mislim li nove skice kvalitetno razraditi. Tako da se sad bavim nekom idejom da sviramo po cijeloj Europi i regiji u idućoj godini a onda da u 2018. odem u neku poluizolaciju. Živimo u vremenu kada je strahovito teško fokusirati se.

Uvijek si rado viđena gošća u Splitu. Koji je ovo put da nastupaš pred splitskom publikom?

Ako me sjećanje ne vara, ovo će biti ukupno moj sedmi nastup u Splitu (svirala sam dva puta u Quasimodu, jednom u O’Hari, pred Zlatnim vratima, na Porinu, te na posveti Arsenu Dediću.

Ovaj put nastupaš pred publikom u sasvim novom ambijentu, u Amfiteatru MKC-a. Što očekuješ od nastupa i publike?

Cijelu godinu nisam imala samostalan koncert u Splitu, a zaista sam često bila u prolazu. U međuvremenu se i album snimio, pa se veselim zasvirati par novih stvari u Splitu.

Koji je album/izvođač posebno utjecao na tebe tijekom odrastanja i zašto?

Pipsi svakako! Lijepo su sjeli nekad u srednjoj i ne puštaju me od tad. Znam da sam mami bila kupila Rundekov “Apokalipso” za rođendan u ranim tinejdžerskim godinama, pa sam tako otkrila i Haustor. Slušala sam svakakvu glazbu kao mala, od Buena Vista Social Cluba, do Alice in Chainsa. Na playlistu je išlo sve u čemu bih se mogla izgubiti slušajući.

Podržavaš li našu scenu ili ti je milija strana?

Ne radim razliku. Mislim da imamo sjajnu, vrlo raznoliku i produktivnu scenu, pogotovo kada se male brojke uzmu u obzir.

Imaš li kakvu poruku za mlade glazbenike/fanove?

#samoljubav

Sara je nagrađivana zagrebačka kantautorica čija su prva dva izdanja, album „Djeca“ (2013.) i EP “Jesen” (2014.) kombinirano nominirani za nagradu Porin u tri različite kategorije, a Porin je 2015. godine osvojila u kategoriji najbolje vokalne izvedbe. Glavnu nagradu stručnog žirija dobila je i na festivalima Poetika u Novom Sadu, te na KantFestu u Beogradu.

Nakon intrigantnih i autentičnih singlova i spotova “Notturno” i “Dani bez sjena”, Sara Renar je trećim singlom/videospotom “Tišina” najavila istoimeni novi album koji je 28. listopada ove godine objavljen pod etiketom Aquarius Records. U protekla tri tjedna kritika je samo najboljim pohvalama recenzirala novi album, a njeni live nastupi su je stavili u sam vrh nove glazbene scene u regiji.

Pozivamo vas na Sarinu splitsku promociju i najavljujemo novu uzbudljivu fazu njenog glazbenog stvaranja kao i turneju koja broji čak 25 nastupa do početka proljeća. Vidimo se u Amfiteatru!!!

  • 21:00 – otvorena vrata
  • 22:00 – početak koncerta
  • Cijena ulaznice: 30kn pretprodaja / 50kn na dan koncerta

Prodajna mjesta: Caffe bar basket, Chillton bar

Vidimo se u MKC-u 16.12. !!

Sara renar facebook / Streetpulse facebook

autor: krafna, 14/12/2016

Vezane objave

Arhiva

Izgradi platformu: Dom mladih – Radionica Urbanistička početnica i otvorena diskusija

02/12/2014.

U sklopu izložbe Izgradi platformu : Dom mladih MKC Split, Platforma Doma mladih i Platforma 9,81 pozivaju Vas 4.12.2014: od 16.30h na radionicu Urbanistička početnica sa temom Dom mladih – moguće budućnosti, te od 19.30h na otvorenu diskusiju sa temom Sadržaji novih kulturno-društvenih centara.

Drugo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji

24/06/2016.

Drugo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji održati će se 3. srpnja 2016. u klubu Močvara u Zagrebu s početkom u 20 sati. Događaj organizira udruga DADAnti (Split) u suradnji s udrugom URK (Zagreb). Prijave za sudjelovanje još su otvorene, a može se prijaviti svaki zainteresirani građanin Republike Hrvatske.

Plesne radionice s Hartmutom Reichelom u Domu mladih

16/08/2021.

Radionice “Klasični balet za suvremene plesače“  i „Suvremena plesna praksa” održat će se u Beton kinu

Sonja Jankov / Suvremena topografija

09/03/2020.

U četvrtak 12. ožujka s početkom u 20h otvorit će se izložba Suvremena topografija Sonje Jankov. Prije otvaranja izložbe, u…

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA / That Life

NIC OFFER (!!!) / OkayAfrica

THE DURUTTI COLUMN / Domo Arigato (1985)

MARINADA / Mir junaka