KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

On the Road

U skladu s našom najavljenom akcijom izvođenja radija ‘na cestu’ (subota, 10. svibnja 2014., od 17.00 do 22.00 h), i ovo će se izdanje emisije/liste Soda Fountain prigodno pozabaviti sveprisutnim fenomenom ceste, mada u jednom njegovom specifičnom značenju, onom koje je danas već postalo dio opće kulture i neke bolje prošlosti.

 

Nothing behind me, everything ahead of me, as is ever so on the road.
/Jack Kerouac, ‘On the Road’/

U skladu s našom najavljenom akcijom izvođenja radija ‘na cestu’ (subota, 10. svibnja 2014., od 17.00 do 22.00 h), i ovo će se izdanje emisije/liste Soda Fountain prigodno pozabaviti sveprisutnim fenomenom ceste, mada u jednom njegovom specifičnom značenju, onom koje je danas već postalo dio opće kulture i neke bolje prošlosti.

689350__on-the-road-again_p

(introdution: Highway’s Breathing!)
(intro: Jack Kerouac – On The Road, prologue)
01 Tom Waits – Jack & Neal / California, Here I Come
02 Nat King Cole – Route 66
03 Bob Dylan – Tangled Up In Blue
04 Peter Buck – Ride That Road
05 Guy Clark – L.A. Freeway
(intermezzo: Jack Kerouac – On The Road)
06 Calexico – Crystal Frontier (Acoustic Version)
07 The Go-Betweens – The House That Jack Kerouac Built
08 The Rolling Stones – Torn & Frayed
09 Cowboy Junkies – 200 More Miles
10 Wilco – Passenger Side
11 Tony Bennett – I Left My Heart In San Francisco
(intermezzo: Jack Kerouac – On The Road)
12 Bruce Springsteen – Thunder Road
13 Patti Smith, Thurston Moore & Leny Kaye – The Last Hotel
14 Sonic Youth – Pacific Coast Highway
15 The Beach Boys – Honkin’ Down The Highway
16 Townes Van Zandt – Highway Kind
17 Gallon Drunk – Road Ahead
18 Billy Bragg – A13, Trunk Road To The Sea
(intermezzo: Jim Morrison – The Hitchhiker)
19 Levellers – The Road
20 Son Volt – Highways & Cigarettes
21 Steve Earle – Copperhead Road
(intermezzo: Jack Kerouac – On The Road)
22 Iggy Pop – The Passenger
23 Bob Dylan – Highway 61 Revisited
24 Simon & Garfunkel – America
25 Bruce Springsteen – The Ghost of Tom Joad
26 The Byrds – The Ballad of Easy Rider
27 Lyle Lovett – The Road To Ensenada
28 Willie Nelson – On The Road Again
(outtro: Jack Kerouac – On The Road; finale)

 

on-the-road-scroll-660 Sačuvani početak spojene role papira na kojoj je Kerouac kroz tri bjesomučna tjedna napisao ‘cjelovitu’ verziju romana ‘On the Road’.

Upravo tako – a vidljivo je iz priloženog popisa skladbi – ovog četvrtka Soda Fountain razrađuje onaj Keruoacovski fluid ceste u smislu poveznice koja pojedince željne lutanja i avanture, pa i otkrivanja novih horizonata prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način dovodi do traženog ili nasumično realiziranog cilja.

Kada su 1949. Jack Kerouac, Neal Cassady, Allen Ginsberg i ostali pripadnici jezge nečeg što će kasnije biti nazvano ‘beat generacijom’ poduzeli svoja prva putovanja/stopiranja/pješačenja od New Yorka (via Denver) ka gradovima zapadne obale, takav je model putovanja uglavnom bio nepoznat, odnosno rezerviran za bjegunce od zakona i lutajuće najamne radnike (hobo). No, upravo je njihova misija promjenila percepciju takvih poduhvata, na način da su po objavi Kerouacovog romana On the Road (Na cesti, 1957.) sličan model preuzeli brojni mladi ljudi u svojoj potrazi za avanturama i smislom. U vrijeme hippy pokreta, dakle u drugoj polovici šezdesetih, putovanja i stopiranja preko američkog kontinenta već postaju generacijskim standardom, koji je ovjekovječen i u ostalim umjetničkim formama, primjerice filmu – sjetite se Hopperovog Easy Ridera iz 1969., kao američke inačice začetnika road movie trenda!

(kad smo već kod toga, nije zgoreg ni spomenuti kako je ekranizacija kultnog Keoruacovog romana u verziji Waltera Sallesa obično konzumerističko smeće koje se čak i ne trudi pratiti izvornu radnju, utemeljenu na stvarnim osobama i činjenicama!)

Glazbena pozadina ovog cestovnog osvrta možda djeluje pomalo monolitno, isuviše ‘amerikanizirana’, no u takvom kontekstu fenomen ceste, odnosno njegove začetke i treba razmatrati. To što je vremenom zadobio druga, obuhvatnija, složenija i na koncu univerzalna značenja jest produkt duha vremena, jer danas, kada je Svijet tek nešto prostranije globalno selo, utjecaji i nadahnuća struje znatno brže nego nekad, kada je još postojalo prostora za traženje i otkrivanje Novog…

Stoga baš nikog ne bi trebalo čuditi pojavljivanje imena poput Bruce Springsteena, Boba Dylana, Toma Waitsa, Billy Bragga, The Rolling Stonesa i sličnih, pošto njihove priče o beskrajnim cestovnim lutanjima svoje postojanje ipak duguju jednom izvorniku – Jacku Kerouacu, odnosno njegovom prvom ‘komercijalnijem’ romanu On the Road.

Ali, ne zaboravite ono najbitnije: svaka cesta ima tek jedno ishodište, ali zato mnogobrojna simbolička značenja!

jackkerouacpicture10 Jack Kerouac kasnih šezdesetih, kada je alkohol već naplatio svoj danak.

Još jedan detalj za kraj – naše ‘izvođenje’ radija na cestu nije nikakvo lutanje, već dio promišljenog plana. Svejedno, ne nedostaje mu entuzijazma i energije kakvi su pogonili one prve ‘beat’ lutalice i avanturiste!

 

Powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 06/05/2014

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Schumanova deklaracija

10:00–12:00 Četvrtak 7.5.2020.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

The Miraculous World of Drugs

30/09/2014.

Ovog tjedna dobijate još jednu tematsku listu, posvećenu svim tim tvarima koje se s manje ili više razloga nalaze na listama za odstrijel, a koje tako suptilno promijene svijet ili svijest.Stoga se uživite u glazbeno putovanje kroz jezero pjesama koje više ili manje direktno govore o začuđujućem i zastrašujućem svijetu narkotičkih sredstava!

Summerland

23/06/2015.

“Summerland” nije samo ime tragičnim požarom opustošenog resorta na obali otoka Man, već i naziv ovotjednog izdanja Soda Fountaina. Započelo je godišnje doba koje donosi žege, vrtoglavice, umor i želju za konstantnim izležavanjem pod klima uređajem, a KLFM će, naravno, to popratiti prigodnom glazbenom listom!

Reflections on the Capital Punishment

06/01/2016.

Prvo izdanje Soda Fountaina u godini 2016. jest tematska lista koja istražuje ožiljke koje jedan trend ostavlja na društvu, ali i u tkivu popularne kulture, a glazba je njezin najprihvatljiviji eksponent. To što je ovog tjedna na rasporedu upravo tema koja se naziva ‘smrtna kazna’ nije ništa neobično, barem ukoliko provrtite arhivu te shvatite čime smo se sve u ovoj emisiji bavili prethodnih godina.

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

SAINT ETIENNE / Pond House

SETH TROXLER / Rhythm Control

BONOBO / The North Borders Tour (2014)

SIKTER / My Music (2005)