KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nejednakosti u kulturi: Hrvatska u europskom kontekstu

18:30–20:00 Ponedjeljak 9.10.2023.

U novom izdanju Krovne teme, u Domu mladih gostuju Inga Tomić-Koludrović i Mirko Petrić

Serija moderiranih polemika Krovna tema u suradnji Multimedijalnog kulturnog centra Split i community radija KLFM nakon ljetne pauze vraća se u Dom mladih. Gosti novog izdanja Krovne teme su prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Split, koji su vodili istraživanje za Hrvatsku u okviru projekta INVENT i koji će predstaviti rezultate rezultate ovog, dosad najopsežnijeg, istraživanja o sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj, u ponedjeljak, 9. listopada s početkom u 18:30 u Razredu Doma mladih.

Naime, rezultati velikog europskog istraživanja provedenog u okviru projekta INVENT (Horizon 2020), pokazuju kako je posjećenost umjetničkih priredbi u Hrvatskoj najmanja od svih istraživanih zemalja, dok smo pri samom vrhu u sudjelovanju u trivijalnim online sadržajima, poput praćenja influencera ili slavnih osoba. Pokazalo se također da u Hrvatskoj, ali i u Europi, postoje velike razlike u mogućnostima pristupa kulturnim sadržajima s obzirom na stariju ili mlađu dob, muški ili ženski spol, stupanj obrazovanja i mjesto stanovanja.

Kakve su razlike u sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj u odnosu na druge europske zemlje? Koje nejednakosti utječu na to tko može posjećivati kulturne priredbe i samostalno stvarati kulturne sadržaje, a tko ne? Kakve bi mjere trebala poduzeti kulturna politika da se poboljša stanje u kulturnim aktivnostima u kojima zaostajemo za drugim zemljama?

Ovo su tek neka od pitanja na koje će se Tomić-Koludrović i Petrić osvrnuti u svom izlaganju, nakon kojeg će uslijediti rasprava koju će moderirati Kristina Tešija i Dario Dunatov s radija KLFM, a u kojoj će moći sudjelovati i publika svojim komentarima i pitanjima.

Program “Krovna tema” ima za cilj upoznati javnost s relevantnim temama iz kulture, umjetnosti i lokalne politike njegujući kulturu dijaloga kroz razgovor s relevantnim akterima iz određenih područja. Program obuhvaća seriju od ukupno šest moderiranih polemika otvorenih za javnost, a koje vode Dario Dunatov i Kristina Tešija, nezavisni novinari u kulturi i radijski urednici na KLFM-u.
Program “Krovna tema” financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita. Projekt INVENT financiran iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020 prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 870691.

 

autor: Kristina Tešija, 28/09/2023

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Krovna tema: Boris Poljak

10/04/2023.

Novi razgovor u sklopu programa Krovna tema

KROVNA TEMA: Hrvoje Laurenta, Novi Prostori Kulture

24/03/2024.

Pridružite nam se u utorak 9. travnja, s početkom u 18:30 u Razredu Doma mladih na novom izdanju programa Krovna tema u kojem će nam…

Krovna tema: Što se krije u Etnografskom muzeju?

06/11/2023.

Kada ste posljednji put ušli u neki od splitskih muzeja? Znate li što kriju u sebi, kakve aktivnosti organiziraju, kako rade s najmlađima?

Krovna tema: Gorana Barišić Bačelić (Tvrđava kulture Šibenik)

09/03/2024.

Novo izdanje programa Krovna tema u Razredu Doma mladih

Tjedna rotacija

Arhiva

LOMA / How Will I Live Without a Body?

THE CLASH / London Calling (1979)

SWIM SURREAL / Say Nothing

GREG WILSON / Essential Mix

FLEET FOXES / Live on Boston Harbor

KRANKS / 3:15 AM

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM