KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nasilje je nasilje je nasilje…

U galeriji Ctrl-Z (DVK / UMAS) od 17.1. – 27.1.2022. može se razgledati izložba Nasilje je nasilje je nasilje… Izlažu se plakati učenika 3. i 4. razreda grafičkog odjela ŠPUD Pula, nastalih pod mentorstvom prof. Andija Pekice povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje je nasilje je nasilje…
17. – 27. 1. 2022.
Ctrl-Z
Zagrebačka 3, DVK / UMAS
radno vrijeme
radnim danom 9 – 19 sati
Partnerska ustanova
Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula


 

Na inicijativu Odjela prevencije P.U. istarske i Sigurne kuće Istra, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u produkciji učenika grafičkog odjela 3. i 4. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, ostvarena je serija plakata kao podrška ovoj inicijativi.

Učenički radovi zamišljeni su kao komunikacijska (vizualna komunikacija) podrška široj kampanji. Temi se pristupilo iz užeg, iskustvenog konteksta, i djelomično istraživačkim metodama. Konceptualno, vizualni reprezenti povezani su trima osnovnim elementima.

  1. Prvi je slogan – Nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje, što je referenca na čuvenu rečenicu Gertrude Stein – Ruža je ruža, je ruža, je ruža…
  2. Drugi je motiv Žene u povijesti umjetnosti; žene kojoj se divimo, žene muze, žene koja se putem inspiracije i metiera izdiže iz mimesisu ponuđenog predloška i postaje gotovo metafizičko mjesto obožavanja.
  3. Treći je element intervencija na liku žene, promišljena i simbolički usmjerena intervencija koja ide u smjeru destrukcije, negacije, oštećivanja; nasilja nad motivom/materijom tj, slikovnom predodžbom tijela/duše u liku žene.

Formalno, radi se o unikatnim djelima koja u izvedbenom djelu (naknadna intervencija na otisnutom plakatu) možemo (uvjetno) povezati sa tradicijom kolaža, dekolaža, asamblagea, Spacionizma (Movimento spaziale), street arta…

Plakati su 25. 11. 2021. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pokazani na pojedinim izlozima trgovina u gradu Puli. Za tu prigodu, uz navedene plakate, izložene su i njihove verzije bez slogana i intervencije, samo sa tekstom koji označava prigodu. Ti parelelni plakati prezentirali su simbolički ekvivalent željenoj stvarnosti. Onoj u kojoj neprozirna materija zidova nije i ne bi smjela biti alibi za destruktivnu aktivaciju Freudovskog Ida.

—Andi Pekica

autor: KLFM, 19/01/2022

, ,

Vezane objave

Arhiva

Gorki Žuvela. Plakati. Galerija umjetnina u Splitu.

03/04/2017.

4. travnja u 19 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvara se izložba “Gorki Žuvela: Plakati”.

Online diskusija “ISKUSTVO RADA U DIZAJNU”

13:00–15:00 Četvrtak 16.7.2020.

Tema treće tribine u sklopu serijala Dizajn – upitnik je Iskustvo rada u dizajnu, a gostovat će Dejan Dragosavac Ruta i…

Mišo, Karlo i Iris. Šibenik. Tvrđava.

31/03/2017.

Signalizacija za tvrđavu sv. Mihovila u Šibeniku (Kazinoti, Komenda, Klarić) uvrštena u izložbu i katalog izložbe bečkog IIID.

City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru

25/06/2014.

U četvrtak, 3. srpnja, u galeriji Muzeja grada Splita, otvara se izložba City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru.

Tjedna rotacija

Arhiva

TOM ZE / Língua Brasileira (2022)

Napoli Segreta Vol. 2 (R)

THE MARS VOLTA / Blacklight Shine

SOICHI TERADA / RA Mix

BOB MARLEY & THE WAILERS / Live at the Roxy

TROKUT / Rotate, Align + Shapeless

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM