KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nasilje je nasilje je nasilje…

U galeriji Ctrl-Z (DVK / UMAS) od 17.1. – 27.1.2022. može se razgledati izložba Nasilje je nasilje je nasilje… Izlažu se plakati učenika 3. i 4. razreda grafičkog odjela ŠPUD Pula, nastalih pod mentorstvom prof. Andija Pekice povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje je nasilje je nasilje…
17. – 27. 1. 2022.
Ctrl-Z
Zagrebačka 3, DVK / UMAS
radno vrijeme
radnim danom 9 – 19 sati
Partnerska ustanova
Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula


 

Na inicijativu Odjela prevencije P.U. istarske i Sigurne kuće Istra, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u produkciji učenika grafičkog odjela 3. i 4. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, ostvarena je serija plakata kao podrška ovoj inicijativi.

Učenički radovi zamišljeni su kao komunikacijska (vizualna komunikacija) podrška široj kampanji. Temi se pristupilo iz užeg, iskustvenog konteksta, i djelomično istraživačkim metodama. Konceptualno, vizualni reprezenti povezani su trima osnovnim elementima.

  1. Prvi je slogan – Nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje, što je referenca na čuvenu rečenicu Gertrude Stein – Ruža je ruža, je ruža, je ruža…
  2. Drugi je motiv Žene u povijesti umjetnosti; žene kojoj se divimo, žene muze, žene koja se putem inspiracije i metiera izdiže iz mimesisu ponuđenog predloška i postaje gotovo metafizičko mjesto obožavanja.
  3. Treći je element intervencija na liku žene, promišljena i simbolički usmjerena intervencija koja ide u smjeru destrukcije, negacije, oštećivanja; nasilja nad motivom/materijom tj, slikovnom predodžbom tijela/duše u liku žene.

Formalno, radi se o unikatnim djelima koja u izvedbenom djelu (naknadna intervencija na otisnutom plakatu) možemo (uvjetno) povezati sa tradicijom kolaža, dekolaža, asamblagea, Spacionizma (Movimento spaziale), street arta…

Plakati su 25. 11. 2021. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pokazani na pojedinim izlozima trgovina u gradu Puli. Za tu prigodu, uz navedene plakate, izložene su i njihove verzije bez slogana i intervencije, samo sa tekstom koji označava prigodu. Ti parelelni plakati prezentirali su simbolički ekvivalent željenoj stvarnosti. Onoj u kojoj neprozirna materija zidova nije i ne bi smjela biti alibi za destruktivnu aktivaciju Freudovskog Ida.

—Andi Pekica

autor: KLFM, 19/01/2022

, ,

Vezane objave

Arhiva

Hugo Baranger: Riječi kao utočište / Les mots de recours

14/04/2023.

U Galeriji MKC nova izložba iz ciklusa Zvuk-objekt

Javna prezentacija i izložba radova nastalih na međunarodnoj ljetnoj školi dizajna interakcija UrbanIxD

30/08/2013.

Javna prezentacija i izložba radova nastalih na međunarodnoj ljetnoj školi dizajna interakcija, UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu, održati će se u subotu, 31.8. u 12 sati. Sudionici i sudionice prezentirati će rad nastao na ljetnoj školi u prostorijama Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu (MKC, Dom mladih).

Izložba Smetnje u prijemu slike u Galeriji MKC

16/11/2023.

U četvrtak 16. studenog u 19 sati u Galeriji MKC / Domu mladih u Splitu otvara se izložba SMETNJE U…

Dizajnerski festival “Dan D 2013: DIZAJN I GRAD” u Zagrebu (10. 6. – 16. 6. 2013.)

10/06/2013.

Danas u Zagrebu započinje 4. Dan D dizajnerski festival.

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973.)

SAMPASS / Lavina

TALE OF US / Renaissance

DARKSIDE / Live at Spiral House

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM