KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

AYDE u Ljubljani

AYDE u Ljubljanu? Ne ne, loša fora. Oleg Morović ima izložbu u Ljubljani. Fanzini, Morović, Ljubljana. To je ok! Copy-Paste najava – najbolja najava.

U četvrtak, 10. veljače u 18 sati u Galeriji DobraVaga u Ljubljani održat će se samostalna izložba likovnog umjetnika Olega Morovića pod nazivom “AYDE”. Morović će se slovenskoj publici prvi put predstaviti s nizom umjetničkih fanzina nastalih tijekom Print Zine radionica koje Morović organizira i vodi u Prostoru urbane kulture u Fažani.

Koristeći razne detalje i odlomke iz knjiga, kolaže, grafike, fotografije i tipografiju, Morović istražuje teme smrti i prolaznosti.

Iako se inače bavi raznim temama u svojim radovima, serija “AYDE” fokusira se na motiv smrti. Uz stalno predosjećanje smrti, umjetnik se često osvrće na prošlost, na mnoge ljude i odnose, a posebno na umjetnička djela, grafike i slike koje ostavlja za sobom. “Iako na prvi pogled sadržaj izgleda sumorno, kroz eksperimentiranje i umjetnički rad moj glavni moto ostaje nepromijenjen: čovjek se mora ‘zajebavati’ u životu i nikada ga ne smije shvatiti preozbiljno,” komentira Morović.

Radionice koje organizira Morović usmjerene su na promociju i afirmaciju nezavisne kulturne produkcije i poticanje angažiranost mladih u području individualnog i grupnog stvaralaštva razvijanjem njihovih teorijskih znanja i praktičnih vještina.

Kreativne radionice izrade fanzina i prva istarska Fanzinoteka

Prostor urbane kulture najbitniji je akter na području umjetnosti, kulture i edukacije mladih u Fažani. Uz osiguravanje prostora za aktivno provođenje slobodnog vremena mladih, jedan od glavnih ciljeva udruge je i oživljavanje i podrška sceni nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, ilustratora, dizajnera te stvaranje umjetničke zajednice kroz razne projekte. Jedan od tih projekata je i radionica izrade fanzina Print Zine koju Morović već četiri godine samostalno organizira u fažanskoj Kasarni, a u Puli u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Radionice su usmjerene na promociju i afirmaciji nezavisne kulturne produkcije i poticanje angažiranost mladih u području individualnog i grupnog stvaralaštva razvijanjem njihovih teorijskih znanja i praktičnih vještina. Radovi nastali na radionici arhiviraju se u fažanskoj Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija, koji se do sada može pohvaliti impresivnim fundusom od više od 1000 fanzina, umjetničkih knjiga, plakata, grafika i ilustracija.

Izložbeni program ZINE VITRINE

Morovićev rad “AYDE” jedan je od odabranih radova u okviru izložbenog programa ZINE VITRINE Galerije DobraVaga, koji je usmjeren na suvremeno izdavaštvo i predstavljanje fanzina. Na 7. međunarodnom izložbenom pozivu ZINE VITRINE u organizaciji Kino Šiška i Galerije DobraVaga zaprimljeno je 22 prijava, a žiri u sastavu umjetnika Lena Lekša, Mihael Novak, Lara Plavčak i kustosica programa Alin Kostiov i Ema Kobal odabrao je pet radova čiji će se autori predstaviti kroz samostalne izložbe tijekom 2022. godine. Uz Olega Morovića izabrani su još autori Bruno Butorac, Andrej Julher, Jelena Milohanić i Zoe Miloš. Izložba “AYDE” ostaje otvorena do 9. ožujka 2022. godine.

“AYDE” je predstavljen prošle godine na festivalu umjetničkih knjiga i fanzina Fanzineist u Beču.

O autoru

Oleg Morović rođen je u Puli gdje završava školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Radi kao grafički dizajner te voditelj udruge Prostor urbane kulture u Fažani. Jedan je od organizatora manifestacija Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festival (NVFV) i Vladimir skate film festival (SK August Šenoa). Djeluje unutar grupe Cnjotfihter?, umjetničke organizacije Fazan i Na konju smo.

autor: Rendom, 10/02/2022

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Promocija zbirke pjesama Franka Bušića “SEKRET PROTUKONKLAVA”

20/07/2014.

U ponedjeljak, 21.7.2014. u klubu Ghetto, Dosud 10, u Splitu s početkom u 20,30 h, ocdržati će se promocija zbirke pjesama Franka Bušića “SEKRET PROTUKONKLAVA”. Dolaskom na ovaj događaj osigurat ćete i besplatni, potpisani primjerak knjige!

Karlo B. Nowack: ZABORAV HLADNE KLIME

15/10/2015.

Zbirka poezije Karla B. Nowacka ZABORAV HLADNE KLIME je objedinjana iz njegovih dviju zbirki KURBE & KURBETINE i VESELA STRANA MOGUĆEG LUDILA, kao i pjesama kojih je bilježio na papiru. To je njegovo prvo tvrdouvezano izdanje, a biti će promovirano u ponedjeljak, 19. listopada 2015., u splitskom klubu Ghetto s početkom u 20.30 h.

Porno mix plaža 2

04/04/2019.

Jedan od rijetkih događaja—gostovanje fažanca u Splitu—započeti će 11.04.2019. u 20:00 sati, u galeriji NMG@Praktika (Dom mladih, Split).

ZVUK 100: Svetlana Maraš

15/11/2018.

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 u rezidencijskom centru HALI 100 (zgrada bivšeg pogona Slobodne Dalmacije) pokreće novi program pod…

Tjedna rotacija

Arhiva

TOM ZE / Língua Brasileira (2022)

Napoli Segreta Vol. 2 (R)

THE MARS VOLTA / Blacklight Shine

SOICHI TERADA / RA Mix

BOB MARLEY & THE WAILERS / Live at the Roxy

TROKUT / Rotate, Align + Shapeless

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM