KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

AYDE u Ljubljani

AYDE u Ljubljanu? Ne ne, loša fora. Oleg Morović ima izložbu u Ljubljani. Fanzini, Morović, Ljubljana. To je ok! Copy-Paste najava – najbolja najava.

U četvrtak, 10. veljače u 18 sati u Galeriji DobraVaga u Ljubljani održat će se samostalna izložba likovnog umjetnika Olega Morovića pod nazivom “AYDE”. Morović će se slovenskoj publici prvi put predstaviti s nizom umjetničkih fanzina nastalih tijekom Print Zine radionica koje Morović organizira i vodi u Prostoru urbane kulture u Fažani.

Koristeći razne detalje i odlomke iz knjiga, kolaže, grafike, fotografije i tipografiju, Morović istražuje teme smrti i prolaznosti.

Iako se inače bavi raznim temama u svojim radovima, serija “AYDE” fokusira se na motiv smrti. Uz stalno predosjećanje smrti, umjetnik se često osvrće na prošlost, na mnoge ljude i odnose, a posebno na umjetnička djela, grafike i slike koje ostavlja za sobom. “Iako na prvi pogled sadržaj izgleda sumorno, kroz eksperimentiranje i umjetnički rad moj glavni moto ostaje nepromijenjen: čovjek se mora ‘zajebavati’ u životu i nikada ga ne smije shvatiti preozbiljno,” komentira Morović.

Radionice koje organizira Morović usmjerene su na promociju i afirmaciju nezavisne kulturne produkcije i poticanje angažiranost mladih u području individualnog i grupnog stvaralaštva razvijanjem njihovih teorijskih znanja i praktičnih vještina.

Kreativne radionice izrade fanzina i prva istarska Fanzinoteka

Prostor urbane kulture najbitniji je akter na području umjetnosti, kulture i edukacije mladih u Fažani. Uz osiguravanje prostora za aktivno provođenje slobodnog vremena mladih, jedan od glavnih ciljeva udruge je i oživljavanje i podrška sceni nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, ilustratora, dizajnera te stvaranje umjetničke zajednice kroz razne projekte. Jedan od tih projekata je i radionica izrade fanzina Print Zine koju Morović već četiri godine samostalno organizira u fažanskoj Kasarni, a u Puli u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Radionice su usmjerene na promociju i afirmaciji nezavisne kulturne produkcije i poticanje angažiranost mladih u području individualnog i grupnog stvaralaštva razvijanjem njihovih teorijskih znanja i praktičnih vještina. Radovi nastali na radionici arhiviraju se u fažanskoj Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija, koji se do sada može pohvaliti impresivnim fundusom od više od 1000 fanzina, umjetničkih knjiga, plakata, grafika i ilustracija.

Izložbeni program ZINE VITRINE

Morovićev rad “AYDE” jedan je od odabranih radova u okviru izložbenog programa ZINE VITRINE Galerije DobraVaga, koji je usmjeren na suvremeno izdavaštvo i predstavljanje fanzina. Na 7. međunarodnom izložbenom pozivu ZINE VITRINE u organizaciji Kino Šiška i Galerije DobraVaga zaprimljeno je 22 prijava, a žiri u sastavu umjetnika Lena Lekša, Mihael Novak, Lara Plavčak i kustosica programa Alin Kostiov i Ema Kobal odabrao je pet radova čiji će se autori predstaviti kroz samostalne izložbe tijekom 2022. godine. Uz Olega Morovića izabrani su još autori Bruno Butorac, Andrej Julher, Jelena Milohanić i Zoe Miloš. Izložba “AYDE” ostaje otvorena do 9. ožujka 2022. godine.

“AYDE” je predstavljen prošle godine na festivalu umjetničkih knjiga i fanzina Fanzineist u Beču.

O autoru

Oleg Morović rođen je u Puli gdje završava školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Radi kao grafički dizajner te voditelj udruge Prostor urbane kulture u Fažani. Jedan je od organizatora manifestacija Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festival (NVFV) i Vladimir skate film festival (SK August Šenoa). Djeluje unutar grupe Cnjotfihter?, umjetničke organizacije Fazan i Na konju smo.

autor: Rendom, 10/02/2022

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Barbara Munjas večeras u Splitu

12/10/2018.

Barbara Munjas u sklopu svoje bogate ovogodišnje turneje večeras dolazi u Split, točnije u wine&cheese bar Paradox, a svi zainteresirani…

IVA DŽAJA / 3.13 mph

20:00–22:00 Četvrtak 17.10.2019.

U četvrtak, 17. listopada, s početkom u 20h u galeriji Kluba Kocka u Splitu održat će se otvorenje izložbe 3.13…

Ivan Marušić Klif: Klizanje u nepoznato

10/12/2019.

U četvrtak 12. prosinca u 19.30 sati u Galeriji MKC u Domu mladih u Splitu otvara se izložba IVAN MARUŠIĆ KLIF: KLIZANJE U…

No Borders Orchestra u Laubi

16/09/2019.

Lauba će u petak 20. rujna ugostiti ansambl No Borders Orchestra, jedinstveni glazbeni projekt koji čine najbolji profesionalni glazbenici iz…

Tjedna rotacija

Arhiva

SAULT / 11

INXS / Kick (1987)

MORRISSEY / Rebels Without Applause

EAGLES & BUTTERFLIES / Feel My Bicep

10,000 MANIACS / MTV Unplugged

Nenad Vilović / Prizma (2022)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM