KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Miles Davis / Kind of Blue (Columbia, 1959.)

Gdje si bio ´59.!?

Promišljajući o Nezaboravnim vatrama, tim glazbenim draguljima koji su nam promijenili živote, toliko toga proleti glavom, ni sam ne znaš što bi prije, a nužno je odabrati nešto i odmah, kad već nitko drugi neće, a ti si umislio kako je tvoja primarna misija zaštititi ovaj vatreni plamenac od gašenja!?

Da skratiš muke po Vatrama fokusiraš pogled na jedan segment prašnjavih polica osobne fonoteke i srednjim  prstom izvučeš prvo na dodir, bez dodatnih ogledanja i premišljanja. Idealna je to prilika i za malo fono-higijene, kako bi izbjegao sram i ispričavanje u obliku standardnih ˝nečistih˝ fraza pred znatiželjnicima sumnjivog glazbenog ukusa, nauma i morala dok iz kurioziteta prebiru po tuđem glazbenom odabiru znajući da se posuditi ne može.

Ono što sam izvukao ˝volem˝ toliko da mi je jednostavno za reći koliko se zadnjih 20, usudit ću se reći i 30+, godina glazbovanja isplatilo samo zbog ove ploče, trake, CD-a. ˝U plavim tonovima˝ upravo 60 godina, minus dvije, odvlači pažnju i svakim opetovanim slušanjem veseli iako naslov tako ne sugerira i iako su prevladavajući tonaliteti molski.

Nisam planirao pisati nikakvu kritički osvrt ili secirati ovaj album, niti čak opisivati turbulentne etape jazz kameleona Milesa Davisa. Sve činjenice, potvrde i negacije potražite sami.

Htjedoh samo podsjetiti kako naoko jednostavno može biti iznimno složeno, posebno kad trebaš objasniti osobne razloge sviđanja (čitaj: lajkanja) koji su nekome možda djetinjasti, banalni ili nelogični, a tebi je sve sjelo odavno na pravo mjesto i ˝zaboli te˝ za te okolne priče, neke neiskrene, neke čvrste, ali ti se sad baš ne da o tome. ˝Skužaj, možda drugi put.˝

Spominjući djecu, znam tako neku, koja su se nebrojeno puta uspavljivala na zvuke ovog albuma, ali to je priča iz obiteljskog albuma, drugom prilikom . . .

Čini mi se nepotrebno dalje pisati, bitak je da smo se sjetili, prisjetili, podcrtali i možda čak i preslušali (ponovno) u terminima Nezaboravnih vatri, za one koji uvijek pitaju kad su, ovog četvrtka i nedjelje od 15.00 sati. Ako i propustite, nadoknadite, bez isprika.

Tracklist:

  1. So What (Davis) 9:22
  2. Freddie Freeloader (Davis) 9:46
  3. Blue in Green (Davis, Evans) 5:37
  4. All Blues (Davis) 11:33
  5. Flamenco Sketches (Davis, Evans) 9:26
  6. *Flamenco Sketches (alternate take) (Davis, Evans) 9:26 * bonus track not on original LP

autor: Ivan Poljicanin, 18/05/2017

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

THE BEATLES / Revolver (1966.)

15:00–16:00 Četvrtak 20.12.2018.

Album koji je kvantnim skokom unaprijedio kako izvođačke i skladateljske tako i snimateljske standarde šezdesetih… pa i šire!

THE BEACH BOYS / Pet Sounds (1966.)

30/06/2015.

Iako u biti genijalni uradak jednog čovjeka, Briana Wilsona, ‘Pet Sounds’ kalifornijskih The Beach Boysa je u trenutku objavljivanja (1966.) svojom kompleksnom strukturom, neuobičajenim instrumentarijem i vanvremenskim melodijama postavio standarde za budućnost, koji su se posebice odrazili na britanskoj underground sceni druge polovice šezdesetih, no isto tako nijanse ovog veličanstvenog albuma odjekuju i u dobrom dijelu današnje glazbene produkcije. Uvjerite se u to preslušavajući ‘Pet Sounds’ u ovotjednom KLFM-ovom podsjetniku na kultna i nama draga ostvarenja, ruubrici ‘Nezaboravne Vatre’.

Portishead / Dummy (1994.)

28/01/2015.

Kombinirajući hip-hop ritmove, scratching, dub, blues, antikni gitarski twang, topli zvuk hammonda, sintetičke instrumente sa sampleovima jazza i soula, Portishead su stvorili zapanjujuće osobnu i netipičnu zvučnu sliku. Ipak, pjevačica Beth Gibbons je ta koja je dala poseban obol melankoličnim teksturama Dummyja.

UNDERWORLD / Dubnobasswithmyheadman (1993.)

08/10/2014.

Kombinirajući ambient, house, techno i dub sa pop senzibilitetom Underworld su nam otvorili oči, pročistili ušesa i naučili nas elektronskoj plesnoj glazbi tako da su čak i rock kritičari isticali ovo stvarenje kao najbitniji dance album svog vremena. Mmm..Skyscraper I Love You ! Slušamo u četvrtak i nedjelju u 15 sati u rubrici Nezaboravne vatre.

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

CARIBOU / Andorra (2007)

BAND OF HORSES / Crutch

BICEP / Little White Earbuds

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret