KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Marinirani Pariz u Splitu!

Marinada kao soundtrack u živo klasika Renéa Claira iz 1925., sa originalne 35 mm trake u prostoru Amfiteatra MKC Split. I nakon toga ostajemo sa koncertom. Šta može bolje za jednu normalnu uru jedne ekstravagantne subote?

U subotu 24. siječnja u 20 sati u prostoru Amfiteatra MKC ( Dom mladih ) u Splitu biti će prikazan nijemi film francuskog klasika Renéa Claira ‘Usnuli Pariz’ (‘Paris Qui Dort’) koji će s unaprijed komponiranom glazbom odsviranom uživo pratiti riječki bend Marinada. Nakon 34-minutnog filma Marinada će održati i kratki solo koncert.

paris qui dort 2

Spoj tzv. žanra gradske simfonije, komedije i znanstvene fantastike ‘Usnuli Pariz’, prvi je film slavnog francuskog pisca i redatelja koji se proslavio avangardnim remek djelom ‘Entr’acte’ snimljenim iste 1925. godine. Za razliku od sasvim eksperimentalnog ‘Entr’actea’ napravljenog u suradnji s dadaistima, ‘Usnuli Pariz’ ima čvrstu radnju. U filmu pratimo grupicu ljudi, noćnog čuvara na Eiffelovom tornju i pilota i posadu njegovog aviona, koji lutaju praznim Parizom, čije je ostale stanovnike zrakom svjetlosti u vremenu ‘zamrznuo’ ludi znanstvenik Profesor X.
Opisanu situaciju Clair je iskonstruirao kako bi se igrao s vedutama praznog Pariza, ali i da bi dao svojevrsnu kritiku društva koje nakon prvobitnog naleta ludizma i pohlepe upada u posvemašnju dokolicu, pa i agresiju. Velik dio filma događa se na najpoznatijem simbolu Pariza – Eiffelovom tornju – na kojem su snimatelji Paul Guichard i Maurice Desfassiaux ulovili mnoštvo spektakularnih kadrova, bez specijalnih efekata koji u to vrijeme nisu postojali.

paris qui dort 1

Osnovni pokretač radnje u filmu – zraka svjetlosti koja paralizira – na neki način je i metafora mehanizma filmske projekcije. Mašina stvara zraku svjetlosti koja zaustavlja vrijeme.

Film je bio prikazivan i pod imenima ‘Smrtonosna zraka’ (‘Le rayon de la mort’) i ‘Luda zraka’ (‘The Crazy Ray’), a u američku distribuciju je išao s naslovom ‘U 3:25’ (‘At 3:25’). Tamo je prikazivana njegova skraćena verzija od 19 minuta, a dugo je bila u opticaju i ona u trajanju od 54 minute. No, Clair je 1950., čak 25 godina nakon nastanka filma proglasio ovu verziju dugu 34 minute službenom i konačnom.

rene clair

Jedan glazbeni kritičar opisao je ono što rade Marin Alvir, Robert Merlak, Marko Čavrak i Saša Matić riječima ‘Marinada nije bend, Marinada je mali planet.’
I zaista, teško je ne samo na domaćoj sceni pronaći grupicu ljudi koja svojom pojavom i zvukom više odudara od svega ostaloga što se danas smatra glazbom i glazbeništvom, bilo alternativnim ili komercijalnim.
Marinada na vrlo minimalistički način miješa akustiku i elektroniku, pjesme bazirane na melodiji i one čija je osnova ritam, kao i instrumentalne pasaže s višeglasnim pjevačkim dionicama. Svemu tome pristupaju s takvom lakoćom da često djeluju kao da se zapravo šale, a tako na prvu loptu zvuči i podatak da su u deset godina postojanja izdali već 20-tak albuma.
No, Marinada nije šala, u njihovim iscjeljujućim hipnotičnim pjesmama skriva se čista ljubav. Uostalom, tako im se zove i jedini vinilni singl. Marinadu ste imali priliku slušati prošle godine u Riječkom izdanju turneje RADIO NA CESTI te na prvom koncertu u Splitu, dijeleći binu Judinog Drva sa bendom The Chweger.

marinada

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, MKC Split i KLFM.org u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu i programom “Kratki utorak” kina Trešnjevka. Ulaz na projekciju filma je besplatan. Film puštamo s 35mm filmske kopije i ima hrvatske titlove.

autor: el5egundo, 16/01/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Radio na otoku, Milna, Brač – ROLO

17/08/2018.

Radio na Otoku + ROLO + Centar za kulturu Milna

Radio na otoku (Milna, Brač)

24/07/2017.

Sretni smo kako se priča koju smo lani pokrenuli u Milni u sklopu naše mini turneje “Radio na cesti” ponavlja i ove godine.

Radio u Gradu (Praznine2021)

10:00–22:00 Petak 19.2.2021.

U petak 19.2. u sklopu programa Praznine2021 nosimo mobilni studio i spuštamo se u Grad.

Improvizacije

23:55–3:00 Petak 2324.4.2021.

Ovaj petak navečer u programu KLFM radija slušamo trosatni zvučni zapis “Improvizacije”

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)