KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Mala pobjeda nad patrijarhatom

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.9.2018.

To su žene koje su prve iskoračile u muški svijet i sam taj čin je feministički, reći će nam autorke knjige. Nedostaje nam ženski glas u sistemu patrijarhata, a ovom knjigom guraju patrijarhat unazad. Svaka mala pobjeda nad patrijarhatom je i lična pobjeda, kažu naše gošće.

Piše: Dejan Kožul

Povijest ljudskog roda poznaje mnoge junake koji su uticali na nas, koji su nam otvarali vrata, olakšavali život. Isto tako ti junaci su prečesto muškog roda. A žene? Žene su tu uglavnom da stanu iza uspješnih muškaraca. Osim nekih. E, ovo je priča o tim nekim ženama koje nisu pristajale i nisu pristale na patrijarhalne igre, koje nisu pristajale da se o njima priča samo kao podršci. Ovo je priča o ženama koje su htjele više, a o njima i pričaju žene koje su odgovorne za knjigu “Žene BiH. U 211. KUPEK-u gošće su Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić i zajedno vas pozivamo da podržite njihov trud i pomognete da se dobar glas čuje što dalje kroz aktuelnu indiegogo kampanju. 

U knjizi o kojoj pričamo nalazi se 50 žena koje su bile i koje još jesu inspiracija brojnim ženama u BiH, pa i šire. Bile su inspiracija i ne samo ženama. Kako su birane, na koje probleme su nailazile prilikom pronalaska podataka, te kako su birane ilustratorice tih velikih žena? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju Amila, Hatidža i Masha.

Kroz ta tehnička pitanja sagledavamo i odnos društva prema ženama i to ne samo u BiH. Stoga, ne treba bježati od isticanja feminizma i pakirati proizvod u šarenu mašnu, čak i ako se govori o ženama koje su živjele i borile se u vrijeme kad feminizam kao pojam nije ni postojao.

To su žene koje su prve iskoračile u muški svijet i sam taj čin je feministički, reći će nam autorke knjige. Nedostaje nam ženski glas u sistemu patrijarhata, a ovom knjigom guraju patrijarhat unazad. Svaka mala pobjeda nad patrijarhatom je i lična pobjeda, kažu naše gošće.

U skladu sa pričom uskladili smo i muzički izbor 211. KUPEK-a koji kreće 24.09.2018. godine točno u 23 h. 

U ovom KUPEK-u premijerno predstavljamo i najavljenu saradnju sa knjižarom “Beopolis”. Predstavljamo vam knjigu “Boštjanov let”, a oni koji se jave na mail thekupek@gmail.com moći će do knjige i doći, ali o svemu opširnije u KUPEK-u # 211.

autor: dejan kozul, 24/09/2018

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

O fotografiji

10/05/2015.

Pomalo neobično izdanje KUPEK-a, ali zašto zapravo nije? Ideja da ugostimo jednog od gostiju, Ivana Zupanca čeka na realizaciju već neko vreme. Zapravo, prvog trenutka od kada se emitujemo iz galerije za fotografiju Opservatorijum koju vodi upravo Ivan i čiji je idejni tvorac, čekamo priliku. Pridružila su mu se još dva značajna imena iz struke, kada je o fotografiji reč, Aleksandar Zec i Srđan Veljović. Isti možda po profesiji, ali potpuno različiti. Svaki dosledan svojoj pasiji.

Enciklopedija živih

21/12/2015.

Početkom novembra, leta Gospodnjeg 2015. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Beogradu, u Srbiji premijerno je odigrana predstava „Enciklopedija živih“,…

Pisma Hilde Dajč u stripu

23:00–1:00 Ponedjeljak 2627.2.2018.

Pitanje Holokausta u Beogradu smo već problematizovali u više navrata. Poslednja emisija na tu temu je bila na godišnjicu predstave…

“Samo” još jedna nomadska ljubavna priča

23:00–1:00 Ponedjeljak 2223.10.2018.

Identitet i sloboda retko kad idu ruku pod ruku. Robovanje onom prvom znači i uokviravanje i pristajanje na nametanje granica….

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

MARINADA / Mir junaka