KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Liberté, Égalité, Fraternité!

Kroz nekoliko dana obilježavamo 225. obljetnicu Francuske revolucije, događaja koji je započeo proces ukidanja monarhija i stvaranja modernih nacionalnih država – republika. Iako je revolucija sprovedena uz poklič “Jednakost, Bratstvo, Sloboda!”, jasno je da su ti ideali vrlo brzo iznevjereni. Štoviše, nisu li svi povijesni pokušaji mijenjanja društva na bolje na kraju zastranili iznevjerivši svoju izvornu namjeru? Pročitajte priloženi tekst, te po želji poslušajte glazbenu listu koja poprilično vjerno ocrtava tu činjenicu.

 

Još od onih najranijih dana, kada ste nakon izlaska iz mulja primordijalnih oceana razvili udove i pluća, započela je vaša međusobna bitka za premoć i vlast, bitka koja unatoč povremeno aktivnom iluzornom prividu nikada nije prestala, iz banalnog razloga što zbog naravi vaše rase nikada i ne može biti dovršena. U nekim segmentima vašeg postojanja ova bi iluzija odnijela prevagu te bi uslijedila kratkotrajna razdoblja poštivanja vrhovnih ideala koji ciljaju na slobodu svakog pojedinca, odnosno njegovu izjednačenost s ostatkom društva. No, vaš je Spengler bio u pravu! Za razliku od fizičkog tijela, kultura vremenom ne razvija imunitet na boljke koje joj prijete, no slično njemu postaje sklona degeneriranju. Krajnji je stupanj dekadencije njezina transformacija u civilizaciju, pošto ta metamorfoza i sve faze koje joj slijede isključuju poštivanje elementarnih prava pojedinca.

h-4-1869637-1262603769 So Long, Marianne….

Dogodilo se isto s brojnim ranim kulturama – indijskom, mezopotamskom, perzijskom, grčkom… Kažu da Rimljane nisu uništili ni barbari ni kršćanstvo, već olovo iz vodovodnih cijevi. Nonsens. Rimljane je uništila dekadencija koja se primarno očitovala u postupanju s vlastitim suvrsnicima kao sa zvijerima.

Postupci se stoljećima nisu mijenjali, posebice kad je srednji vijek zamijenio donekle podnošljivo razdoblje antike. Ipak, iskre idealizma koji podrazumijeva općeljudsku jednakost i povezanost izbijaju na površinu već s renesansom te posebno u doba prosvjetiteljstva koje figurira kao završna priprema pozornice za stvaranje Prve republike, i to ne samo u francuskom već i svjetskom kontekstu (ukoliko savez 13 atlanskih američkih država ne smatrate republikom). Nažalost, ta masa siromašnih i obespravljenih, koja je na početku obećavala, mijenja taktiku preuzevši vlast. Humani uređaj za bezbolnu egzekuciju – izum liječnika Guillotinea, inače zubara, odrubit će glave ne samo brojnim velikašima, uključujući i kraljevsku obitelj, već i ‘mangupe u vlastitim redovima’, konkretno građanina Robespierrea i njegove jakobince. Desetak godina nakon Revolucije, krilatica Liberté, Égalité, Fraternité! je već djelovala poput vlastite karikature.

marieantoinetteexecute-a8b7aa02f3a17f0904724853bbfc83dc2b9c738a-s6-c30Jedan od vaših trubadura tvrdi kako se vremena mijenjaju, no pritom zaboravlja da prilike koje ih prožimaju ostaju manje više iste. Nakon što su u drugoj polovici 19. stoljeća neke nove republike uspostavljene bezbolno, zamalo bez krvi, postalo je jasno da mračna strana čeka satisfakciju, poremećaj tega vage koji će buduće takve događaje iznova obojiti krvlju homo sapiensa.

 

(intro: La Marseillaise)
(introduction: Speech by Charles de Gaulle, 07.07. 1940.)
01 Laibach – Francia
02 16 Horsepower – Partisan [Leonard Cohen cover]
03 Kraftwerk – Tour De France, Etape II
04 Bob Dylan – The Times They Are A-Changin’
05 Peter Gabriel – Games Without Frontiers
06 Swans – The Sound Of Freedom
07 Billy Bragg – Between The Wars
(intermezzo: Charles De Gaulle – Martyred But Liberated Paris [1944.])
08 Drago Mlinarec – I Tako Prolaze Dani
09 Simple Minds – Upon A Catwalk
10 U2 – Like A Song
11 Manic Street Preachers – If You Tolerate This Your Children Will Be Next
12 Donovan – The Ballad Of A Crystal Man
13 The Beatles – Revolution
14 Leonard Cohen – Joan D’Arc
15 Levellers – Liberty Song
16 Johnny Cash/w. Joe Strummer – Redemption Song [Bob Marley’s cover]
(intermezzo: John Fitzgerald Kennedy on Peace Corps)
17 Laibach – Decleration Of Freedom [Live from Frankfurt]
18 The Clash – London’s Burning
19 Pink Floyd – A Great Day For Freedom
20 David Bowie – Heroes
21 Primus – American Life
22 Simple Minds – Biko
23 Steve Earle – The Revolution Starts Now
24 John Lennon – Imagine
(outtro: Roger Waters – Flickering Flame)

 

Posebno je krvava bila socijalistička revolucija koju su ruski boljševici započeli u jesen 1917. Ne samo da su svi posjednici materijalnih dobara – aristokracija, građanstvo, crkva – proglašeni neprijateljima naroda, već je hladnokrvno likvidirana čitava carska obitelj, uključujući i maloljetnu djecu Anastaziju, Mariju i Alekseja. Bio je to tek početak progona pod ‘diktaturom proletarijata’, pošto se uskoro na popisu našla jedna čitava nacija, ona židovska. Opet su nestale revolucionarne krilatice, posebice ona već poznata o jednakosti, bratstvu i slobodi.

U Njemačkoj će u siječnju 1933. putem parlamentarnih izbora vlast preuzeti Nacionalsocijalistička radnička partija Njemačke predvođena Adolfom Hitlerom. Istina, njegovi teutonski vitezovi neće tamaniti vlastiti narod, barem ne odmah po preuzimanju vlasti. Specifični, dotad neviđeni modeli masovnog uništenja prezentirani su koju godinu poslije te će do savršenstva dovesti ruski model uništenja Židova temeljen na jednakoj ako ne i još goroj mržnji. Kako bi zaustavili suludo pakleno kolo pokrenuto od strane propalog austrijskog slikara i njegovih pobočnika iz minhenske pivnice, saveznici oslobađaju Njemačku, ubijajući njezine građane. Primjerice, čisto zbog postavljanja linije razgraničenja tadašnjih saveznika a budućih okupatora i hladnoratovskih neprijatelja, čitav je jedan grad spržen do temelja, zajedno sa stotinjak tisuća njegovih građana. Čuvenu krilaticu više nije bilo niti potrebno napominjati. Marianne je najvjerojatnije tog 13. veljače 1945. sjedila na nekom od dresdenskih gotičkih zvonika i plakala.

WAR & CONFLICT BOOK ERA:  KOREAN WAR/DEATH & DESTRUCTION Dresden 1945.

Nakon završetka tog krvavog rata, već drugog u istom stoljeću, pružena vam je prilika da svoje snage preusmjerite u razvoj mirnodopske tehnologije, da pobjedite glad u svijetu, iskorijenite smrtonosne bolesti, no vi ste ga, neovisno o strani, ulagali u oružje koje se gomilalo i gomilalo.

Kad pogledamo tu vašu povijest koja kao da poštuje Vicov ciklički model, neke stvari odmah postaju jasne. Jednakost, bratstvo i sloboda su tek prazne riječi kojima zavaravate vlastite mase u vrijeme promjena u koje možda čak i u početku i vi vjerujete, no vremenom shvatite da je vlast ipak najopojnija droga. Promatrajući vašu lijepu plavu planetu s pristojne visine, ne vidimo ništa do gibanja oblaka te bljeskanja svjetlosti gradova na onoj drugoj, tamnoj polutci.
Nažalost, obje su zemljine polutke mračne jer se i dalje tri svete riječi, još Vam davno usađene u kolektivnu svijest, zlorabe na najgore i najokrutnije načine. Nije problem u eventualnoj raspodjeli bogatstva, kako izgleda na prvi pogled. Problem je u strahu, emociji koje se nikako ne možete riješiti. Taj će vas strah na koncu koštati iščeznuća s površine Zemlje. Strah, iz njega izrođena mržnja, odbacivanje Boga koji vas je stvorio, vršenje zločina u njegovo ime, sve su to parametri koji polako vode do neminovnog kraja.
Sve je moglo biti drugačije da ste pravilno shvatili tri ključne riječi: Liberté, Égalité, Fraternité!

Ovako ostajete tek jedna od onih civilizacija koja unatoč ponekim dobrim nastojanjima nije izborila svoju kartu za vječnost.

Ljudski je rod osuđen na propast!

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 09/07/2014

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Threnody to abandoned Places

08/07/2015.

Napuštena mjesta – stambene zgrade, oksidacijom uništene tvorinice, napušteni parkovi i igrališta, opustjele autoceste… Plovidba takvim pomalo distopijskim ali itekako mogućim predjelima budućnosti tema je ovotjednog izdanja emsije Soda Fountain!

Bad Moon Rising!

10:00–12:00 Četvrtak 10.10.2019.

Mjesec je čudno biće. Ljude dovodi do ludila, psi u njemu traže lice svog izgubljenog pretka, ljubavnici uživaju u njegovoj bljedunjavoj svjetlosti, ratari su mu zahvalni, posebice u jesen, a astronomi mu jebu mater zbog izračunavanja libracija, paralakse i ostalih naziva koji vama neiniciranima ne govore ništa. Stoga će današnja Jutarnja lista četvrtkom biti obojena temom Mjeseca, i to njegovom negativnijom stranom! Laides and Gentlemen – Bad Moon Rising!

Atomic Platters: Cold War Music

10:00–12:00 Četvrtak 1.10.2020.

…from the golden age of national security!

Round and round and round….

10:00–12:00 Četvrtak 19.11.2020.

Još jednom… idemo dalje!

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS & ANGELO DE AUGUSTINE / A Beginner’s Mind

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

DAVID HOLMES / Hope Is The Last Thing To Die

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

KATARINA II / Katarina II (1984)