KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Kulturne politike odozdo: DKC – sudioničko upravljanje

17:00–17:30 Utorak 10.1.2023.

S predstavnicama članica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR razgovarali smo o sudioničkom upravljanju prostorima u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu.

U desetak hrvatskih gradova akteri nezavisne kulturne scene okupljeni u udruge i saveze zajedno s gradskim upravama razvijaju modele upravljanja velikim prostornim resursima namijenjenim kulturnim i društvenim aktivnostima. Ipak, društveno-kulturni centri (DKC) još uvijek predstavljaju nov i nedovoljno prepoznat oblik ustanova u kulturi. Prvi centar takve vrste jest Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, koji su suosnovali Savez udruga Operacija grad i Grad Zagreb. Osnivanjem Pogona započeo je proces zagovaranja uspostave sličnih ustanova u Hrvatskoj i regiji, a posljednji korak tog procesa osnivanje je Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR u svibnju 2020. godine. Osnivači Mreže su Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Forum udruga nezavisne kulture – FUNK (Koprivnica), Platforma Doma mladih (Split), Platforma Hvar (Hvar), Savez udruga KAoperativa (Karlovac), Savez udruga Klubtura (Zagreb), Savez udruga Molekula (Rijeka), Operacija Grad (Zagreb) i Savez udruga Rojca (Pula).

S predstavnicama članica Mreže razgovarali smo o faktorima koji definiraju rad, vidljivost i relevantnost društveno-kulturnih centara. Razgovor se odvio u Dubrovniku, u Art radionici Lazareti, a o sudioničkom upravljanju prostorima razgovarali smo s Tončem Kranjčevićem Batalićem (Platforma Doma mladih), Lukom Rodelom (Savez udruga Molekula), Mirelom Travar (Operacija Grad) i Srdjanom Cvijetić (Art radionica Lazareti/Platforma za Lazarete).

autor: kulturpunkt, 10/01/2023

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Audio vodstvo: Domestic

18:30–19:00 Utorak 30.3.2021.

Luka Pešun predstavio nam je ciklus osobnih fotografija izloženih u sklopu programa qIZLOŽBE u Galeriji Kluba Kocka.

Improvizacije: Laura Matijašević

18:30–19:00 Utorak 6.7.2021.

U novoj epizodi donosimo izvedbe Laure Matijašević popraćene razgovorom o njenom shvaćanju funkcije bas gitare, načinu na koji pristupa zvuku i interakciji s bendom.

Improvizacije: Mate Picukarić

17:00–17:30 Utorak 22.3.2022.

Gitarist i trubač Mate Picukarić pridružio nam se trima izvedbama popraćenima razgovorom o funkciji instrumenata koje svira, autorskom radu i interakciji s drugim muzičarima.

I to je pitanje kulture: Romi u društvu i medijima

17:00–17:30 Utorak 4.4.2023.

Ususret Svjetskom danu Roma, 8. travnja, prisjećamo se posljednje epizode serijala I to je pitanje kulture u kojoj smo govorili…

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM