KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

KLFM anatomija 2012–2020

Sumiramo rezultate našeg prvog upitnika za slušateljice i slušatelje.

Ususret 10. godišnjici radija (2022. godine) proveli smo online upitnik sa željom da poslušamo Vaše sugestije, primjedbe i razmišljanja, a sve kako bismo i dalje nastavili biti servis zajednice koja cijeni kvalitetan sadržaj i dobru glazbu koja ne podilazi zahtjevima komercijalnih i mainstream medija. Sudjelovanje je bilo anonimno, a upitnik smo objavili na našem web sjedištu te smo ga podijelili na našim društvenim mrežama.

Sretni smo da smo u dva tjedna, koliko je upitnik bio otvoren, zaprimili preko 100 odgovora.

Upitnik nam je važan feedback i potvrda naših aktivnosti i razmišljanja, ali i smjerokaz za iduće radio aktivnosti i korake. Prenosimo Vam/nam neke od crtica iz upitnika.


Većina slušatelja je u svojim tridesetim godina, a ako im pribrojimo one u dvadesetim i četrdesetim, pokrivamo gotovo cijeli spektar godina odrasle osobe. Slušateljice su ipak nešto brojnije (ili radije ispunjavaju ankete). Većinom nas slušaju osobe visoke i više stručne spreme, zaposlene ili samozaposleni (freelanceri). Nažalost, prema ovom upitniku, broj studenata je ipak manji (nešto više do 10%). Geografski je većina slušatelja iz Splita i okolice, kojeg slijedi Zagreb te susjedne zemlje regije. Vidljiva je grupa slušatelja i slušateljica iz “dijaspore”.

Većinom je riječ o vjernim slušateljima i slušateljicama koji prate radio duži niz godina (a najveći broj od samog početka, 2012. godine). Za KLFM su saznali prije svega preko kolega, prijatelja, a onda preko društvenih mreža. Radio se sluša u prosjeku više puta tjedno, ali tu je i preko 20% onih koji KLFM slušaju baš svaki dan. Većinom tijekom jutra, nešto manje poslijepodne, i dosta manje tijekom večeri i noći. Radni tjedan je u velikoj prednosti prema vikendu (preko 80% sluša radnim danima).


Radio se u pravilu sluša u kući, dijelom na poslu i za vrijeme šetnje/rekreacije i to korištenjem web playera na računalu ili mobitelu. Znatno manje ispitanika radio sluša putem mobilnih aplikacija ili televizije. O aktivnostima i programu sudionici se informiraju kroz web stranicu i društvene mreže (gdje je Facebook značajno dominantniji od Instagrama), ali također preko prijatelja i kolega.

Glazbeno, KLFM vidite kao eklektičan, ponekad hipsterski, ali svakako suvremen medij. Kao radio zajednice, otvoreni smo za cijeli spektar sadržaja koji nemaju svoj prostor u mainstream medijima, pa nas stoga i veseli da su svi naši programi našli put do svojih slušatelja (svoje klikove u anketi) i da kao takvi imaju svoju vrijednost u zajednici.


Emisije koje slušatelji najviše prepoznaju su prije svega one koje imaju svoju dugovječnost i redovitost, prije svega El5egundo koji ima svoju povijest znatno prije radija KLFM, te Mondo Cinematico kao jedna od emisija koja je tu od samog početka. Posebno  nas raduje i velika popularnost govornih emisija,  koje slijede prethodno navedene emisije po slušanosti: Medley koji je u programu od 2017. godine, ali i Torinski konj koji još nije proslavio ni svoju prvu godišnjicu. Nakon ove četvorke, slušatelji i slušateljice rado prate programe KLFM osovine: Radio Esplendor, Radio Los Santos i Demos. Incijativu za razmjenu sadržaja bliskih medija u zajednici potvrđuje i dobra slušanost programa vanjske produkcije (Dirižabl, Gistro FM, Naftalina i Kulturpunktov podcast). Raduje nas i što su prepoznati neki od relativno novijih programa kao što su Queer u eteru, Radio Baobab i 80percent. Tjedne rotacije su također rado slušane, gdje prednjači Album tjedna, kojeg prate i Nezaboravne vatre (nezaboravni albumi) i najbolji stari i novi regionalni albumi (Balkanizator).


Programi izvan radio etera i prostora sastavni su dio naših aktivnosti, stoga nas veseli i činjenica da 70% slušateljica i slušatelja, sudionika u anketi, posjećuje i te aktivnosti. U prvom redu Radio na cesti, ali mu se približio i naš novi program Radio u kvartu, koji se pokazao kao uspješna incijativa.

Ono što bi oni koji su ispunili upitnik željeli u budućnosti je prije svega još više događanja na otvorenom i koncerata, DJ programa uživo i streaming sadržaja uživo. Također, sudionici u anketi pokazali su interes za više govornih programa te recenzija, intervjua i više najava na našem web portalu.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su ispunili anketu te nam tako dali potvrdu smjera u kojem idemo, uz važne smjernice za daljnje unapređenje našeg rada, medija zajednice.

autor: KLFM, 06/01/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

KLFM 2022

8:00–4:00 Petak 31.12.20211.1.2022.

Starogodišnji i novogodišnji glazbeni program KLFM-ovaca i KLFM-ovki.

Radio u suton 2020

18:00–1:00 Petak 1718.7.2020.

Nastavljamo Radio ljeto u gradu sa sutonom u lučici Marjan.

KLFM Radio dani 2021

29/10/2021.

Tjedan dana radio aktivnosti na početku studenog (8. – 13.11.)!

Radio u suton 2021 (OTKAZANO)

18:00–1:00 Petak 910.7.2021.

Vidimo se u Lučici!

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

BRONSKI BEAT / The Age of Consent (1984)

FONTAINES D.C. / Jackie Down The Line

TALE OF US / Renaissance

R.E.M. / MTV Unplugged

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)