KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Jutarnji program četvrtkom – Back to the 1980s !

Ovotjedna nas Soda Fountain (što je eufemizam za ‘Jutarnji program četvrtkom’) vodi na dvosatno glazbeno putovanje uzduž i poprijeko osamdesetih godina XX. stoljeća!

O svakom ćete glazbenom desetljeću čuti kako pohvale, tako i pokude. Ni osamdesete nisu izuzetak. Imale su one svojih dobrih, ali i negativnih strana. Dinosaurusi koje je punk zamalo pomeo sredinom sedamdesetih sada hvataju novi zamah, dok se sam punk, barem u onom izvornom obliku gasi, točnije transformira u široki pojam post punk, koji je opet odgovoran za bezbroj trendova, kategorija, pravaca…

Reagan_and_Gorbachev_signing

Čega tu sve nema – novi rock u trokutu Dublin – Glasgow – Liverpool (U2 – Simple Minds – Echo & the Bunnymen), novi romantizam sa svojom karikiranom pop podsekcijom, synth pop kao profaniranje prethodno uzvišenog zvuka (Kraftwerk, Suicide), britanska neopsihodelija, novozelandski ‘Dunedin’ sound, losanđeleski Paisley Underground, The Smiths koji su priča za sebe, rani američki punk te pripadna nezavisna scena, atentat na Reagana, Geldofov Live Aid, rudarski štrajkovi u Britaniji, Falklandski rat, afera Irangate, počeci raslojavanja Jugoslavije, koncert Dire Straitsa u Splitu čiji sam veći dio proveo izvan dvorane, idolopoklonički i u transu dodirujući kamione za prijevoz opreme na kojima je pisalo “PINK FLOYD. LONDON” (ne zbog Straitsa, pobogu!), i tako dalje. Uistinu bi se dalo nabrajati još redcima i redcima teksta!

Uistinu, osamdesete su bile tako šarene i lepršave, valjda kako bi prikrile onu mračniju stranu stvarnosti koja je uvijek egzistirala pod površinom…

live-aid

01 Minutemen – Corona
02 The Pastels – Ride
03 Magazine – Because You’re Frightened
04 Galaxie 500 – Snowstorm
05 Marillion – Lavender
06 The Clean – Flowers
07 The House Of Love – Hannah
08 Pink Floyd – The New Machine Part 1
09 Hüsker Dü – Terms Of Psychic Warfare
10 Simple Minds – Colour Fly and Katherine Wheel
11 The Mission – Wake
12 The Rain Parade – Talking In My Sleep
13 Morrissey – Margareth On The Guillotine
14 Laibach – Accros The Universe
15 Depeche Mode – Leave In Silence
16 Japan – Nightporter
17 U2 – Surrender
18 The Smiths – Cemetry Gates
19 Ultravox – Passing Strangers
20 Julian Cope – Easter Everywhere
21 Dream Syndicate – Tell Me When It’s Over
22 Bauhaus – King Volcano
23 The Human League – The Lebanon
24 The Jesus & Mary Chain – Fall
25 R.E.M. – We Walk
26 Billy Bragg – A13, Trunk Road To The Sea
27 Green On Red – Hair Of The Dog
28 The Church – Fields Of Mars
29 Nick Cave & The Bad Seeds – The Singer
30 Echo & The Bunnymen – The Yo-Yo Man
31 Talking Heads – Give Me Back My Name
32 Spacemen 3 – Ode To Street Hassle (Tribute To Lou Reed)
33 Modern English – Rainbows End

4509BK1 Zbogom osamdesetima!

…I tako su, bombastično i optimistično naišle devedesete, koje su razvijenoj civilizaciji pružili jedan novi vid zabave – televizijske ratove; bilo da je riječ o preventivnim akcjama velikih sila, ili pak etničkim sukobima na okrajcima Europe, kao i brojne druge blagodati. Jesu li bile bolje i pozitivnije od osamdesetih? Pa, možda je još prerano za analize takvog tipa, iako početak novog milenija sam po sebi nije obećavao…

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 29/01/2014

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

The Faceless ’90s

24/02/2015.

Ovog vas tjedna Soda Fountain vodi u šetnju kroz uglavnom bezlične i nezanimljive devedesete. Barem su mediji svojim forsiranjem isključivo dva trenda; grungea i britpopa stvorili takav dojam. Mada, bilo je u toj dekadi i zanimljivih pojava, genijalnih autsajderskih imena koja izbjegavju kategorizaciju. A to je, ne zaboravimo, i vrijeme kada alt. country konačno izlazi iz ormara!

Ikebana & kravica

10:00–11:00 Četvrtak 19.8.2021.

Čuvstveno stanje mlade krave, druge največe slovenske živali

The Grey Area

12/08/2015.

Sivo područje jest mjesto na kojemu se crno i bijelo odriču svojih atributa na račun kompromisa, no taj pojam ima još pregršt značenja. Neka od njih možete naći u pripadnoj najavi, no nemote se pretjrano zamarati, već se rađe pripremite za jedno glazbeno putovanje pod sivim nebom.

U znaku uredničke tišine

14/01/2015.

Ovotjedno se izdanje Soda Fountaina ne vrti oko neke određene teme, niti glazbenog pravca. Nije to niti nekakav mještovit, eklektični skup pjesama. Jednostavno, ovog četvrtka nema one standardne liste na koju ste navikli tijekom zadnjih osamdesetak tjedana. Nema je. Ne postoji. Za trajanja predviđenog termina, dakle u četvrtak 15. siječnja između 10 i 12 sati možete pratiti uobičajeni mixtape, dakle ono sredstvo koje po nekom shuffle/random modelu izvlači skladbe iz fonoteke te ih reproducira, bez ikakve uredničke intervencije. Recimo da je to naš doprinos borbi za slobodu izražavanja; borbi za slobodne medije.

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

GREG WILSON / Essential Mix

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM