KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Jelena Vujović: “Jedan sekund traje dugo”

Wip (work in progress) prezentacija suvremene cirkuske predstave na Maloj sceni u Domu mladih u srijedu 14.6. u 19 sati

Udruga Cirkus Kolektiv u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže ugošćuje umjetnicu Jelenu Vujović na rezidencijalnom boravku s projektom “Jedan sekund traje dugo”.

Rezidencija se odvija od 5. do 15. lipnja na Maloj sceni Doma mladih u Splitu, a u srijedu 14. lipnja u 19 sati umjetnica će pred publikom održati prezentaciju rada u nastajanju pod nazivom “Jedan sekund traje dugo”. Ulaz na izvedbu je besplatan.

“Jedan sekund traje dugo” se bavi istraživanjem pada. Zadovoljstvom, strahom i slobodom koju nestabilnost slobodnog pada izaziva. Preispituje odnos između gravitacije, povjerenja, kontrole, balansa, namjere, izdržljivosti, nestabilnosti, humora, iscrpljenosti i zadovoljstva kroz jednostavan čin padanja. Kako jukstapozicija ovih elemenata može utjecati na našu percepciju pada?
Za svoj projekt Jelena navodi: “Želim istražiti moguće načine padanja, kako na njih gledamo i kako ih doživljavamo. Koristeći tijelo kao glavni instrument, svoj izraz pronalazim između akrobatike, plesa, stoja na rukama i kontorcionizma. Igra između gravitacije, kontrole i (manjka) balansa čine srž ovog istraživanja. Pad simbolizira teškoću, u kojoj se nerijetko prepuštamo destruktivnosti. Kakvu ulogu balans i kontrola imaju u padu? Koje mjesto zauzimaju suosjećanje i nježnost prema sebi i drugima? Pad je često slučajan i komičan. Kroz igru povjerenja sa samom sobom želim pronaći mjesto za humor i nesigurnost.”

O umjetnici:
Jelena Vujović rođena je 1996. u Novom Sadu. Nakon višegodišnjeg iskustva u ritmičkoj gimnastici, kao takmičarka i trenerica, okreće se suvremenom cirkusu. Ubrzo se usmjerava na akro-ples koji samostalno istražuje kroz različite forme: capoeira-u, suvremeni ples, break dance, chi- gong, Feldenkrais metodu.
Godinu 2021./22. provodi u školi cirkusa „Flic“ u Torinu, gdje usavršava akro-ples kao glavnu disciplinu. Uslijed povrede leđa, svoj finalni projekta „Gregory“ posvećuje istraživanju tenzije i granica unutar tijela.
Pohađala je radionice cirkuske pedagogije u Italiji i Rumuniji, a u Novom Sadu, trenira, nastupa i radi kao cirkuski pedagog na razvoju suvremenog cirkusa u okviru škole cirkusa za djecu „Cirkoneo“. Bila je dio mnogobrojnih cirkuskih projekata i izvedbi u Srbiji i regiji, među kojima su BETA cirkus, “Pokretnica” – festival suvremenog plesa, radionice “Cirkobalkana”-e, itd.
Paralelno s cirkusom, diplomirala je arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu. Kroz završni rad predstavila je utopijski cirkuski kompleks, kao odgovor na nedostatak prostora za bavljenje suvremenim cirkusom u Srbiji. Svoje slobodno vrijeme posvećuje ilustriranju.

 

Cirkuska rezidencijalna mreža je projekt umrežavanja cirkuskih organizacija na razini Hrvatske, u cilju pružanja potpore cirkuskoj produkciji koja nastaje u lokalnom kontekstu jugoistočne Europe.
Putem otvorenog natječaja udruge Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Cirkorama iz Zagreba, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule, K.V.A.R.K. iz Križevaca i Kućni kolektiv iz Klanjca otvaraju svoje prostore za umjetničke rezidencije regionalnih cirkuskih umjetnika.

 

autor: Kristina Tešija, 12/06/2023

, ,

Vezane objave

Arhiva

Svjetski Dan Plesa: Silent Killer

28/04/2014.

Povodom svjetskog dana plesa, 29. travnja, u Gradskom kazalištu mladih će se u 21 sat održati plesna predstava ‘Silent Killer’. Sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe za pomoć splitskoj obitelji zaraženoj HIV-om u suradnji sa Udrugom Help!

Split Nomad Gallery x Demos

18/09/2019.

Ovaj četvrtak navečer u Academia Club Ghetto očekuje vas Demosova atmosferična glazbena selekcija za Split Nomad Gallery.

FRIENDS FAMILY FOREVER festival vol. 4

26/09/2014.

Kolege i partneri radia iz Friends Family Forever najavljuju 4. izdanje svog već sad ustaljenog hardcore festivala. jedinog takvog u našem gradu. Ovim putem i mi vas pozivamo na taj jednodnevni festival undergound i DIY hardcore/punk glazbe, koji će se održati u subotu, 04.10.2014. godine u Splitu. Festival zajedništva, energije, tolerancije i prijateljstva. Kao i uvijek do sada, budžetno skromno, iskreno i nabijeno pozitivnim vrijednostima . I ovoga puta, nastavljamo tradiciju promocije i podrške za mlade hc bendove.

Online diskusija / DIZAJN I DRUŠTVO

17/06/2020.

U četvrtak 18. lipnja s početkom u 18 sati možete se priključiti drugoj tribini iz serijala Dizajn – upitnik čija…

Tjedna rotacija

Arhiva

JAMES BLAKE / Playing Robots Into Heaven

SPOON / Ga Ga Ga Ga Ga (2007)

ENGLISH TEACHER / The World’s Biggest Paving Slab

DJ SEINFELD / DJ-Kicks

BAND OF HORSES / Acoustic At The Ryman

NEMANJA / Voodoo Beat (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM