KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Improvizacije: João Ferreira

18:30–19:00 Utorak 8.3.2022.

Portugalski pijanist João Ferreira pridružio nam se izvedbama popraćenima razgovorom o jazz obrazovanju, zvuku, interakciji s drugim muzičarima i svojim projektima u Portugalu i Hrvatskoj.

Pijanist i klavijaturist João Ferreira jedan je od važnijih glazbenika mlađe generacije na izuzetno živoj portugalskoj jazz sceni. Školovao se na nekoliko uglednih lisabonskih obrazovnih institucija, među kojima su Escola de música Luiz Villas-Boas do Hot Clube de Portugal i Escola Superior de Música de Lisboa, gdje je završio studij jazz klavira. U Lisabonu se, između ostalog, istaknuo radom u kvartetu Nebuchadnezzar Group, u kojem uz njega sviraju gitarist Cláudio Alves, basist Hugo Santos i bubnjar Maximiliano Llanos, a novijeg je datuma kvintet Vale, u kojem surađuje s Manuelom Rochom, još jednim sjajnim mladim gitaristom, te saksofonistom Tiagom Vigiom, kontrabasistom Zéom Almeidom i bubnjarom Diogom Alexandreom. U Zagrebu je proveo dio 2019. i 2020. godinu i u tom periodu, usprkos pandemijskim ograničenjima, ostvario više poticajnih suradnji i nastupa s glazbenicima poput Darka MisiračeSaše NestorovićaBorka RupeneJerka Jurina i drugih. U novoj epizodi Improvizacija Ferreira nam se pridružio trima improvizacijama – od kojih je jedna u duetu s vešmašinom – popraćenima razgovorom o granicama i poticajima formalnog jazz obrazovanja, pristupu zvuku klavira i klavijatura, interakciji s drugim muzičarima te projektima koje je realizirao u Portugalu i Hrvatskoj.

Izvedbe i odgovore je snimio João Ferreira, a podcast je zvučno obradio Lujo Parežanin.

autor: kulturpunkt, 07/03/2022

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Audio vodstvo: Može više! Mora više!

18:30–19:00 Utorak 24.11.2020.

Multimedijalni umjetnik Gildo Bavčević proveo nas je kroz video instalaciju Može više! Mora više! postavljenu u Galeriji Prozori.

Improvizacije: tonota i varboska

18:30–19:00 Utorak 5.1.2021.

Improvizacije s tonotom i varboskom donose izvedbu praćenu razgovorom o novim strujama u klupskoj glazbi i prednostima improvizatorskog pristupa.

Audio vodstvo: Collo

17:00–17:30 Utorak 23.8.2022.

Ines Borovac vodi nas kroz višeslojni multimedijalni rad na izložbi Collo propitujući rodne uloge u tradicionalnom južnoslavenskom plesu.

Komunalna soba: Toni Starešinić

18:30–19:00 Utorak 11.1.2022.

U sklopu programa Kulturpunktove komunalne sobe s Tonijem Starešinićem razgovarali smo o njegovim glazbenim početcima, jazzu i uvjetima na sceni.

Tjedna rotacija

Arhiva

HOT CHIP / Freakout/Release

U2 / War (1983)

NAKHANE / Tell Me Your Politik

MR. C / Deep House Amsterdam

PORTISHEAD / Roseland NYC

PORTO MORTO / Portofon (2019)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM