KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Godina žena

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.12.2021.


Došlo je vrijeme i da se sa KUPEK-om oprostimo od 2021. godine. Godine u kojoj je bolest društva, možda ne uznapredovala, ali je sve vidljivija. Više nije ukopana u mislima i umovima, a to je, složit ćemo se, ipak napredak.

Sad još samo da se dosjetimo kako protiv te bolesti i možda, jednog dana se i izborimo sa njom. U međuvremenu, Milena Radulović, Danijela Štajnfeld, a prethodno Marija Lukić, pokazale su nam put. A to je borba.

Preko 14.000 priča sa hashtagom #nisamprijavila do sada je objavljeno na tviterima. To je oko 14.000 pojedinačnih priča žena sa razlozima zašto nisi prijavljivale nasilje od strane muškaraca.
A to je samo mali dio. Koliko je još neispričanih priča.

Stoga, razigrane i razdragane emisije na kraju godine ostavljamo nekom drugom. Mi se u posljednjem KUPEK-u, u ovoj godini, bavimo opet teškim temama jer moramo.

KUPEK smo podijelili u dva dijela.

Naime, u budućem novom muzejskom i društvenom prostoru, pod okriljem BIRN BIRN-a, organizovana je izložba pod nazivom “Last Despatches”. Bazirana je na dugogodišnjem istoimenom serijalu BIRN-a, posvećenom novinarima i drugim medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.

U okrivu programa organizovan je panel na temu digitalnog nasilja prema ženama. Panel je vodila Marina Inđić, a učestovale su Iva Parađanin, Lana Prlić i Dalija Hasanbegović.

Slušaćemo dijelove razgovora sa njima, a u drugom dijelu, takođe se bavimo ženama.

Naime, već neko vrijeme po ovoj našoj napaćenoj zemlji kruži ekipa koja prikazuje film „Nikom ona ne treba“. Riječ je o filmu koji je radila Impuls iz Tutina, Sandžaka. Na osnovu svjedočenja lokalnih žena kojima su ćerke, sestre, ili nabliža rodbina završile u Siriji u kampu, nakon što su ostale bez muževa koji su ih tamo odveli, napravljen je ovaj film.

Bili smo u Novom Pazaru, dakle tamo odakle su te žene uglavnom i odlazile, pa ćemo u drugom dijeli slušati nešto više o tom filmu.

I da ne bude sve baš toliko mračno, nije se pobrinuo Djed Mraz, već KUPEK. KUPEK šolje sa „ženom sa pištoljem“ vas čekaju. Sve što treba da uradite je da putem neke od društvenih mreža, ili mailom: thekupek@gmail.com napišete zašto baš vama treba KUPEK šolja, što vas odmah svrstava u najuži mogući krug potencijalnih dobitnica/ka šolja.

I ne zaboravite: Podržite KUPEK
www.patreon.com/KUPEK
PayPal: dejan.kozul@gmail.com

autor: dejan kozul, 27/12/2021

Vezane objave

Arhiva

Ismet Sijarina i Fatmir Spahiu: Neue Kosovo Kunst

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.6.2019.

“Hladni novembar” nije jeftina propaganda kosovskih autora jer to bi bio zicer, linija manjeg otpora i verovatno bi i garantovao…

KUPEK 170, Bojan Krivokapić

23:00–1:00 Ponedjeljak 2122.11.2016.

U zemlji sedih glava, koje nužno ne znače mudrost, biti mlad je najveći greh. Posebna vrsta greha je biti mlad…

The Notebook by Vladimir Miladinović

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.7.2020.

Večeras od 23 h slušamo posljednje ovosezonsko KUPEK izdanje sa Vladimir Miladinovic., autorom izložbe The Notebook. KUPEK se tako, posredno, uključio u…

Priča o Presingu, Neurokremu, i duhovima koji sviraju i pevaju

30/11/2014.

Prošlo je skoro 25 godina otkako je legenda podzemlja, Zdenko Franjić, u svoj tefter i portfolio upisao ime: Presing. U međuvremenu, Zdenin portolio je postao predebeo, kroz isti su prodefilovali stotine bendova od kojih su neki i stali na tom jednom izdanju, a neki su odperjali dalje jer su prerasli Zdenin način poslovanja, ako se to tako može zvati.

Tjedna rotacija

Arhiva

NU GENEA / Bar Mediterraneo

Radiohead – OK Computer

OLIVER SIM / Romance With A Memory

JAYDA G / Dj-Kicks (R)

THE POLICE / Around the World (Live)

THE BAMBI MOLESTERS / Sonic Bullets: 13 from the Hip (2001)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM