KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Frank Ocean / channel ORANGE

15:00–16:00 Nedjelja 10.7.2022.

Deset godina narančaste fantazije

Zamislimo da upalimo TV program koji emitira samo jednu boju. Znači da bismo vidjeli vanjski svijet iz jedne perspektive, slično kao što svoju fantaziju vide likovi na channel ORANGE-u.

The expectation for artists to be vulnerable and truthful is a lot, you know?—when it’s no longer a choice. Like, in order for me to satisfy expectations, there needs to be an outpouring of my heart or my experiences in a very truthful, vulnerable way.
I’m more interested in lies than that. Like, give me a full motion-picture fantasy.  – Frank Ocean

Prije točno deset godina, na svom debi izdanju Frank Ocean nastupa kao scenarist filma. Svaka pjesma nosi određenu priču, trenutak ili komentar gdje Frank preuzima uloge raznih fiktivnih likova; od starih Egipćana do super bogate djece. Ovi likovi nisu baš iskreni sami sa sobom i naivno se skrivaju od realnosti. Iako se uglavnom radi o izmišljenim pričama, vrlo je lako povezati se s istima na emocionalnoj razini zbog prikaza iskrenih intimnih osjećaja i odnosa. Frank možda nudi fantaziju (i laži) ali ista ta fantazija ističe određenu istinu koju smo svi barem jednom zapravo doživjeli.

Ipak, u pričama fiktivnih likova, moguće je između redaka pročitati i Frankov osobni narativ; priču o neuzvraćenoj ljubavi. Poznato je kako je album dobio ime ”narančasti kanal” zbog tople zvučne palete i asocijacije na ljeto kada je Frank prvi puta zavolio. Album otvara Thinking Bout You i cijela stvar donosi perspektivu upravo te prve neuzvraćene ljubavi i fantazije kojom Frank zavarava samog sebe. Kasnije ipak prihvaća realnost i na Bad Religion neuzvraćenu ljubav uspoređuje s nečim u što je vrlo destruktivno vjerovati.  Sve upućuje na jedan mračniji trenutak, ujedno i vrhunac albuma – Pink Matter i postavljanjem snažnih retoričkih pitanja.

Neuzvraćena ljubav napušta fantaziju i postaje prošlost na Forrest Gump  i Frank pored narančaste primjećuje i neke druge boje.


forest GREEN,
forest BLUES, I’m remembering you.

 

channel ORANGE tracklist:

 1. Start
 2. Thinkin Bout You
 3. Fertilizer
 4. Sierra Leone
 5. Sweet Life
 6. Not Just Money
 7. Super Rich Kids feat. Earl Sweatshirt
 8. Pilot Jones
 9. Crack Rock
 10. Pyramids
 11. Lost
 12. White feat. John Mayer
 13. Monks
 14. Bad Religion
 15. Pink Matter feat. André 3000
 16. Forrest Gump
 17. End _ Golden Girl feat. Tyler, The Creator

 

autor: Mihaela Lubina, 05/07/2022

, , ,

Vezane objave

Arhiva

SONIC YOUTH / Goo (1990)

15:00–16:00 Četvrtak 22.11.2018.

Within a week we killed my parents and hit the road. Nema puno albuma koji djeluju na slušatelja jednako. Skoro ko Oliver Stone-ov Natural Born Killers. Adrenalin pumpa i agresija raste.

R.E.M. / Automatic For The People (1992.)

18/10/2017.

Prije 25 godina objavljen je jedan od ultimativnih albuma devedesetih, ‘Automatic For The People’ sastava REM!

Dr. Dre / The Chronic (1992)

03/12/2014.

Album koji je redefinirao West Coast zvuk te ga se u okvirima hip-hop (a i van) smatra jednim od najznačajnijih albuma svih vremena.

ENZO CARELLA / Barbara e altri Carella (1979)

15:00–16:00 Četvrtak 17.6.2021.

Biser talijanskog popa kao ovotjedna nezaboravna vatra.

Tjedna rotacija

Arhiva

HOT CHIP / Freakout/Release

U2 / War (1983)

NAKHANE / Tell Me Your Politik

MR. C / Deep House Amsterdam

PORTISHEAD / Roseland NYC

PORTO MORTO / Portofon (2019)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM