KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fatherland

IMG_3863Otadžbinu ne možemo birati. Ona nas određuje, stavlja u određeni okvir a na nama je odluka hoćemo li te okvire prihvatiti ili ne, odnosno hoćemo li ostati omeđeni samo njima ili ćemo se istrgnuti i sagledati svijet oko sebe iz jedne druge perspekive. To nikako nije linija manjeg otpora, ali u KUPEK-u se ionako nikad nismo bavili takvim osobama. U ovom, 126. izdanju ugostili smo čak dvije osobe koji su kroz život krenuli onom zahtjevnijom linijom. Ugostili smo Ninu Bunjevac, autorku stripa, romana „Fatherland“, koji je u hrvatskom izdanju objavljen kao „Zemlja otaca“, a u srpskom kao „Otadžbina“, kao i Vladimira Šagadina, Nininog kormilara, odnosno izdavača iz Zagreba.

Ovaj dvojac već danima zuji po ovim našim predjelima pričajući o knjizi, o stripu, o suradnji među izdavačima, problemima…pa su tako pred kraj turnejice skoknuli i do našeg doma, Opservatorijuma. I imali smo šta čuti. „Otadžbina“ je strip, roman koji se bavi Nininim suočavanjem sa činjenicom da joj je otac bio terorista koji je po Kanadi ubijao u ime četničke ideologije.

„Priča je to koju će dijete takvoga oca potisnuti ili će se ocem ponositi, nastavljajući njegovu revolucionarnu misiju. Sve drugo, naime, boli. A to je, u ovom slučaju, osnovna pretpostavka za umjetnost, kao i za privatnu i društvenu autorefleksiju“, riječi su kojim je Miljenko Jerković opisao ovu knjigu.

IMG_3827A Nina to čini sjajno, i ne samo to, no se i sjajno nosi sa tim. Rekli bi na jedan zdrav način uz popriličnu dozu humora, što je primjetno i u ovom 126. KUPEK-u. A za humor je, između ostaloga, bio zadužen i Vladimir Šagadin, čovjek sa neizmjernom ljubavlju prema stripu i čovjek koji je, uz pomoć beogradskog System Comicsa, uspio prebroditi birokratske probleme i objaviti knjigu i u Hrvatskoj i Srbiji.

Svi preduslovi za jedan odličan KUPEK su postojali. Odlični i raspoloženi gosti, popriličan broj zainteresiranih, rakija od suhih šljiva i izbor glazbe na koji gosti nisu utjecali ni malo, osim što smo probali pogoditi njihov glazbeno-muzički ukus.

Atmosferu možete gotovo rukom dodirnuti slušajući KUPEK # 126 u nedjelju, 31. 05. od 16 h.

 

autor: dejan kozul, 29/05/2015

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

KUPEK 170, Bojan Krivokapić

23:00–1:00 Ponedjeljak 2122.11.2016.

U zemlji sedih glava, koje nužno ne znače mudrost, biti mlad je najveći greh. Posebna vrsta greha je biti mlad…

The Notebook by Vladimir Miladinović

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.7.2020.

Večeras od 23 h slušamo posljednje ovosezonsko KUPEK izdanje sa Vladimir Miladinovic., autorom izložbe The Notebook. KUPEK se tako, posredno, uključio u…

Američki KUPEK grafiti

23:00–1:30 Ponedjeljak 1112.6.2018.

Na mladim plećima ostavljamo budućnost koja je počela tih ranih 60-ih godina. Generacije su zakazale. Od ove, budimo realni, očekujmo…

Enes Halilović, beg od pera

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.1.2022.

Nova godina, novi ponedjeljak, novi #KUPEK. U 305. izdanju idemo u Novi Pazar, u Sandžak. Borimo se sa demonima prošlosti,…

Tjedna rotacija

Arhiva

YVES TUMOR / Praise A Lord…

RAMONES / Road To Ruin (1978)

FEIST / Borrow Trouble

TSHA / fabric presents

THE WHITE STRIPES / Live at The Gold Dollar

MARINADA / Nalik na nalik

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM