KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Dobri duhovi grada Mostara

23:00–2:00 Ponedjeljak 2526.6.2018.

Ovo je KUPEK koji spaja generacije, nacije, KUPEK okupljen i okupan mostarskim suncem, duhom grada koji i dalje živi na razvalinama rata i podijela. KUPEK u kom vas Ajla Ramić, Anja Rikalo i Mario Knezović ipak pozivaju da ostanete ovdje. Jer bijeg je linija manjeg otpora, a to svatko može.

Piše: Dejan Kožul

Nasljedništvo Alekse Šantića je veliko. Zapravo, teško je i pojmljivo. Zapravo, i pitanje je koliko je to nasljedništvo Alekse Šantića. Da li bi poezije i pjesme bilo u Mostaru i da nije bilo njega? Naravno da bi, ali nekako nam je slađe živjeti u uvjerenju da su svi koji su se dotakli pera i mastila i složili koju strofu, a pogotovo ako odišu nekom unutrašnjom toplotom, pa čak i strahovima, upravo nasljednici Alekse Šantića. Ako sad tu klimavu tezu prihvatimo onda možemo reći da je i KUPEK # 205 koji je pred vama nasljedstvo Alekse Šantića, ali to ne samo da je pretenciozno, nego je i netačno. U KUPEK-u # 205, ipak bavimo se Mostarom, onima koji žive u Mostaru, koji pišu u Mostaru, o Mostaru. Gosti najnovijeg KUPEK-a su Ajla Ramić, pjesnikinja još uvijek bez ukoričenog izdanja poezije koju piše, Anja Rikalo, pjesnikinja koja svoju poeziju koriči muzikom i pjevanjem, ali sad već i bard pisane i pjevane riječi u Mostaru, Mario Knezović iz Zostera.

Po drugi put u svojoj kratkoj istoriji KUPEK-om vas vodimo u Mostar u želji da vam predstavimo neke nove snage, neke nove ljude. U neku ruku da predstavimo šta nam to donosi smjena generacija.

Za Ajlu Ramić su mnogi prvi put čuli kad su ugledali sjajni spot i poslušali sjajnu pjesmu “Zemlja spava“, koju je uradila zajedno sa Dinom Aganovićem, u muzičkom svijetu poznatijem kao Hibrid. Mnogima je to, pa tako i nama, bio podsticaj da saznamo nešto malo više o samoj Ajli, da pročitamo koju pjesmu i priupitamo ima li ona toga još jer sjajno zvuči, u čijem god izvođenju to bilo. Bitno je samo zatvoriti se za uticaj svijeta oko sebe i osjetiti Ajlinu dušu. Jer to je ono što Ajla nudi – dušu na dlanu, odnosno na ekranu. Odatle i u ovom KUPEK-u.

Istoj toj generaciji pripada i Anja Rikalo. Pjesnikinja, pjevačica, što bi rekao Rambo Amadeus, koja ima “ogroman raspon kristalne boje glasa”. U to su se mogli uvjeriti svi na prošlogodišnjem nastupu na Demo festu gdje je nastupala samo kao gošća bendu iz Brela – Ischariotzky sa pjesmom “Perfect Sky“. Ove godine nastupa sa novim bendom koji je još bez nekog imena. Zovu se samo The Band i čini ga grupa sjajnih mostarskih muzičara, a tko su oni i da li to znači da je nakon dugo vremena potrage za bendom konačno našla sa kim će snimiti i album, pričali smo u ovom KUPEK-u.

Anja je ona osoba kojoj je bina svetinja. Iako mlada ima već decenijsko iskustvo nastupanja, uključujući i ono sa Mostar Sevdah Reunionom. Anja je aktivna i van tih okvira kroz organizaciju Jamm sessiona čega smo se također dotakli u ovom KUPEK-u. Od nje se da štošta naučiti. Mi jesmo a sad je i na vas red.

I treći član ove postave, poslužimo se sportskim rječnikom, onaj koji čini “spoj mladosti i iskustva”, je naš stari drugar Mario. Sa Mariom je pred nastup u sarajevskom Domu mladih razgovarala Vanja i tako dala svoj pečat u ovoj emisiji. Dok su stare pizde razgovarale sa mladim autorkama, mlada novinarka je razgovarala sa starom pizdom i tako smo dali novo značenje onom sportskom “spoju mladosti i iskustva”, ali znamo da je to u KUPEK-u samo povod za dobru šegu, baš kao i ona da je Mario najbolji nasljednik Alekse Šantića što je on u razgovoru sa Vanjom opovrgao. Skromni Mario sa neskromnom Vanjom se baš i nije najbolje proveo ali je bio sjajna spona između Ajle i Anje. Spona među generacijama. Dobri duh grada Mostara.

Ovo je KUPEK koji spaja generacije, nacije, KUPEK okupljen i okupan mostarskim suncem, duhom grada koji i dalje živi na razvalinama rata i podijela. KUPEK u kom vas Ajla Ramić, Anja Rikalo i Mario Knezović ipak pozivaju da ostanete ovdje. Jer bijeg je linija manjeg otpora, a to svatko može.

KUPEK # 205 možete poslušati u ponedjeljak, 25.06. 2018. godine od 23 h. Budite spremni. Jer potrajat će. A ako ste emisiju propustili lako je možete naći na mixcloud kanalu

autor: dejan kozul, 25/06/2018

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

U korice prije nego u kua

23:00–1:00 Ponedjeljak 34.10.2016.

U 164. KUPEK izdanju ponovo se vraćamo stripu. Ugostili smo čovjeka koji je krajem prošle godine objavio svoj prvi strip…

Jugoslovenski kulturni prostor je najveća zaštita od pretvaranja u pornografiju

23:00–1:00 Ponedjeljak 2627.11.2018.

Borba je stvorila Jugoslaviju, bilo onu pre 100, a još više onu pre 75 godina. Stvorila, ali borba je i…

Rat sjećanja

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.1.2017.

Kad utihnu puške ostaje nam sjećanje. Kakvo će ono biti zavisi od mnogo faktora, ali često i prečesto je pod…

Stari Dedduh od stare škole rapa

23:00–1:00 Ponedjeljak 56.2.2024.

Kad je Rambo Amadeus zaguslao u osvit zadnjih jugoslovenskih dana, te zapjevao o Balkan Boyu, intelektualcu, činjenica znalcu te pozvao…

Tjedna rotacija

Arhiva

BEYONCE / COWBOY CARTER

STEVIE WONDER / Innervisions (1973)

JOHN GRANT / It’s A Bitch

FRANKIE KNUCKLES / xlr8r (R)

MY MORNING JACKET / Live at Bonnaroo

REVIRGIN / Moderna rješenja (2023.)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM