KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

DAMIEN RICE / O (2002.)

Irski kantautor Damien Rice pokriva sve kategorije potrebne da vam u tinejdžerskim godinama zapne za uho, da uz njegove tekstove i melankolični vokal, u nekoj djevojačkoj sobi, proživljavate sve brodolome za koje će se naknadno ispostaviti da su bili tek kratke, ljetne oluje.

Do mog je uha stigao baš u takvom periodu; njegov mi je duet s Lisom Hannigan, pjesmu I Remember, prije više od desetljeća pokazala prijateljica i otad je ostao na nekom posebnom mjestu mojih favorita – ma koliko s odmicanjem godina uviđala da sam neke stihove prerasla, dobro se prisjetiti tih zvukova i neke davne sebe.

Rice je svoju glazbenu karijeru započeo u bendu Juniper s kojim 1995. godine izdaje EP Manna, a grupa potpisuje ugovor s Polygramom. Tri godine kasnije, Damien napušta bend i seli u Italiju gdje radi na samostalnoj glazbi, lišen striktnih uputa diskografskih kuća.

Tamo se druži sa skladateljem Davidom Arnoldom kojeg su Riceove skladbe toliko oduševile da je demo poslao izdavačkim kućama, ali bez uspjeha. Arnold je s Riceom složio kućni studio u namjeri da samostalno snime album. Snimanje je uključivalo operne pjevače, gregorijanske napjeve i snažan utjecaj tadašnje Riceove partnerice, Lise Hannigan.

Album, posvećen Riceovom tragično preminulom prijatelju Mic Christopheru, izdan je 1. veljače 2002. godine u formi knjižice veličine CD-a ispunjene Riceovim ilustracijama, crtežima, stihovima i osobnim fotografijama, a Vector Records 2003. godine preuzima globalnu distribuciju albuma.

Damien Rice dosad je objavio tek tri albuma (uz O, tu su i 9 iz 2006. i My Favourite Faded Fantasy iz 2014.). Na prva dva albuma prateće je vokale pjevala Lisa Hannigan koja je, nakon privatnog i profesionalnog raskida s Riceom, započela uspješnu samostalnu karijeru.

Rice se ove godine pridružio novoosnovanom umjetničkom kolektivu PEOPLE kojemu su na čelu braća Dessner iz benda The National, kao i Justin Vernon (Bon Iver) te počeo objavljivati nove pjesme.

Početkom lipnja, bez prethodne najave, Rice je objavio pjesmu 100 Miles Across the Room koja je originalno nastala za vrijeme desetodnevnog putovanja od Dublina do Barcelone 2008. godine.

U srijedu 26. rujna Damien Rice stiže u Ljubljanu gdje će u Kinu Šiška održati prvi koncert u našoj blizini. Karte su rasprodane u svega nekoliko sati nakon puštanja u prodaju, a Rice je odmah odbio mogućnost dodatnog koncerta i ostavio brojne obožavatelje praznih ruku. Kao najavu koncerta, u četvrtak i nedjelju u Nezaboravnim Vatrama slušamo Damienov album prvijenac.

Damien Rice, O (2002.)

01 Delicate 5:13
02 Volcano 4:38
03 The Blower’s Daughter (ft. Lisa Hannigan) 4:44
04 Cannonball 5:10
05 Older Chests 4:46
06 Amie 4:37
07 Cheers Darlin’ 5:49
08 Cold Water 4:59
09 I Remember 5:31
10 Eskimo (ft. Doreen Curran) – Prague – Silent night (Lisa Hannigan) 15:59

Bonus tracks:
01 Lonelily 3:16
02 Woman Like a Man 4:46
03 Moody Mooday 3:51

autor: Kristina Tešija, 20/09/2018

, , ,

Vezane objave

Arhiva

THE CURE / Disintegration (1989)

25/06/2015.

Nastavljamo sa združenim serijalom glazbenog uredništva u kom prosipamo svoje najdublje glazbene emocije i dijelimo ih s vama. Glazba koja je promijenila naše živote.

Davidovo evanđelje po KLFM-u

14/01/2016.

Uslijed neočekivanih, mogli bi kazati i tragičnih okolnosti, ovom je prigodom izmijenjen koncept “Nezaboravnih vatri”, izdanja u kojem emitiramo određeni značajni, odnosno kultni album po izboru jednog od nas iz bratstva/sestrinstva KLFM. Stoga je ovom prilikom svaki pripadnik kolektiva odabrao jednu skladbu dragog nam pokojnika, napisao nekoliko riječi o istoj, a pjesme su na koncu formirale svojevrsnu kompilaciju. Kako bi opus Davida Bowiea zvučao da je sažet voljom KLFM-ovaca, poslušajte ovoga četvrtka i nedjelje u 15.00 h

NICK DRAKE / Five Leaves Left (1969)

15:00–16:00 Nedjelja 18.2.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

JETHRO TULL / Aqualung (1971.)

15/07/2015.

Četvrti album Jethro Tulla, “Aqualung”, objavljen je u ožujku 1971., godine koja je iznjedrila ključna ostvarenja britanskog progresivnog rocka (Yes – Fragile, Genesis – Nursery Crime, ELP – Tarkus…), a svojim je zvukom i konceptom zacrtao trasu kojom će se sastav na putu prema vrhu kretati prvom polovicom sedamdesetih. Preslušajte ga u KLFM-ovom tjednom izboru kultnih albuma!

Tjedna rotacija

Arhiva

BRITTANY HOWARD / What Now

RAMONES / Ramones (1976)

ST. VINCENT / Broken Man

RECONDITE / Groove

DARKSIDE / Live at Spiral House

IPPIO PAYO / Talking Birds

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM