KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

O kazalištu s Oljom Lozicom

18:00–20:00 Utorak 30.10.2018.

Redatelj je, dakle, najbolji ako je neprimjetan, tj. posao mu je iščeznuti, po mogućnosti bestragom, kako bi krajnji sklad predstave bio što dojmljiviji. On je poput kazališnog stroja-tajne koji djeluje ali skriva svoj mehanizam – čudo, posljedica bez uzroka, za ljubav scenske iluzije. Kad se redatelj, izazvan publikom, priključi ansamblu i stane pred rampu, predstava je definitivno završila prije toga – režiranim naklonom.*

U trećoj emisiji Context radija KLFM poslušajte razgovor s Oljom Lozicom, redateljicom nove predstave nastale u koprodukciji kazališta PlayDrama i HNK Split, a za koju je tekst napisao Tomislav Zajec. Riječ je o predstavi Mala Moskva koja će premijerno biti izvedena na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu, 3. studenog.

Mala Moskva je tijesan ali utješno poznat prostor djetinjstva, špilja ispod obiteljskog stola zazidana nogama odraslih, koje te slučajno okrznu po leđima, kratko ali nekako utješno i toplo. To su dječji glasovi kojih se nastojimo prisjetiti, jer ćemo tako možda u sjećanje prizvati i vlastiti dječji glas. Mala Moskva je sjećanje na ono što je bilo, tinjajuća svjetiljka utjehe, podjednako izmaštana i stvarana. (Tomislav Zajec)

S Oljom sam razgovarala o predstavi, o procesu rada s autorskim timom i glumačkom ekipom, o kazalištu i nekim vječnim temama s kojima se i kazalište i ona u svom radu, svakodnevno hvataju u koštac. Popričale smo i o onim neizostavnim temama; stanju u kulturi i kazalištu, o publici i kazališnoj kritici u Hrvatskoj.

Snimku razgovora poslušajte u utorak 30. listopada u 18h na KLFMu.

 

 

citat: Slobodan Šnajder, Radosna Apokalipsa
foto: PlayDrama

autor: Kristina Tešija, 29/10/2018

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Radio drama: Dimension X

0:01–1:24 Nedjelja 25.4.2021.

Radio drama emitirana na američkoj NBC postaji opstala je od proljeća 1950. do jeseni 1951. A u novom mileniju doživljava televizijsku adaptaciju!

Quincy Jones

07/06/2014.

Filmski El Diabolik u 24. izdanju vrti Quincy Jonesa, sa soundtrackovima iz “They Call Me Mister Tibbs”, Gordon Douglasa, sa Sidney Poitierom iz 1970. te iz hit vesterna “Mackenna’s Gold” iz 1969.

Giorgio Gaslini

31/08/2014.

El Diabolik i Simon McLean vraćaju se nakon ljetne reprizne pauze. U epizodi 26, između ostalih sinematičnih i psihotroničkih hitova, slušamo i velikog, nažalost, nedavno preminulog Giorgia Gaslinija.

Locked

23:00–1:00 Utorak 2627.9.2017.

Emisija sa posvetom. Jednome oproštaju. Oproštaju s ljetom.

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM