KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Cirkulacija 2: Socijalne skulpture (Galerica, Makarska)

17. i 18. listopada u prostoru makarske Galerice će platforma Cirkulacija 2 održati radionicu izrade elektroničkih instrumenata, te performans u suradnji s Boštjanom Čadežom i LInom Ricom.

Cirkulacija2 – Platforma za totalnu umjetnost: socijalne skulpture
Danas, 17. 10. 16:00 – 21:00 Radionica izrade elektronskih instrumenata, GaleRica
Petak, 18. 10. 20:00 Performance Cirkulacija2 + Boštjan Čadež i Lina Rica, Spomenik Revolucije ili Merkur 5 u slučaju kiše

996622_461966080585314_1535005780_n

Cirkulacija 2 je međunarodni kolektiv s jezgrom u Ljubljani, društvo za interdisciplinarnost, samoprodukciju i cirkulacijo suvremene umjetnosti. Kroz radionice, akcije i izložbe istražuju zvuk i njegove različite aspekte, izrađuju robote, mehanizme i instrumente.
Platforma za totalnu umjetnost: socijalne skulpture je dio višegodišnje serije koncentriranog intermedijskog projekta koji je kroz četiri godine gostovao u gradovima u Sloveniji, u Zagrebu i sada u Makarskoj.

“Projekt se bazira na konceptu situacionističke izgradnje zvučno – svjetlosnih skulptura – grupnih platformi. Socijalne skulpture imaju metaforičku prirodu i prije svega otvorene su za što aktivnije sudjelovanje zainteresiranih pojedinaca iz trenutnog lokalnog okruženja.

U procesu dogovaranja i na temelju dostupnih materijala nastaje poprilično proizvoljna mahanička konstrukcija na koju su pričvrščeni različiti senzori. Mehanička struktura je funkcionalna i nema namjeru oponašati nekakvu simboliku ili neki drugi identitet. Kao potpuno izrađen objekt postaje skulptura.
Uz pomoć vjetra, elektromagnetskog spektra itd. nastaje kombinacija prirodnih i ljudskih dinamika, koje se pretvaraju u zvuk i svijetlo.

Pojam umjetničke socijalne skulpture potiječe iz povijesti, iz 1972 godine, kad je Joseph Beuys povezao pojmove “umjetnost kao politička produktivna sila”, “društveni organizam kao umjetničko djelo” i “socijalna skulptura/socijalna arhitektura”, te “svako živo biće će postati kreator, kipar ili arhitekt društvenog organizma”.

 

Više o ustroju i djelovanju Cirkulacije 2 potražite na službenoj stranici http://www.cirkulacija2.org/

Deataljnije o prostoru Galerice: http://galerica.league-of-friends.org/

autor: Vjeran Stojanac, 17/10/2013

Vezane objave

Arhiva

Upisi u novi semestar Kuće kreativnog pisanja

17/09/2013.

Projekt „Kuća kreativnog pisanja“ pokrenula je prije godinu dana koordinacija splitskih udruga za promicanje književnosti Bookvica, Kurs i Pričigin, u suradnji sa splitskim ogrankom Hrvatskog društva pisaca. Ovogodišnji upisi u novi semestar – kako za početnički, tako i napredni tečaj traju od 05. rujna do 05. listopada, a tečajevi započinju 11. listopada 2013.

Polaridi – Hej bejbe

26/04/2020.

Kaže se ono kaže – svaka dobra priča počinje čašom vina, a svaka glazbena priča jednom idejom. Jednom je tako…

Prvo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji

16/06/2015.

Prvo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji održati će se 28. lipnja 2015. u klubu Močvara u Zagrebu s početkom u 20 sati. Događaj organizira udruga DADAnti (Split) u suradnji s udrugom URK (Zagreb).

Tehnika i pokret na trapezu i krugu

05/02/2024.

Radionica u Domu mladih

Tjedna rotacija

Arhiva

BRITTANY HOWARD / What Now

RAMONES / Ramones (1976)

ST. VINCENT / Broken Man

RECONDITE / Groove

DARKSIDE / Live at Spiral House

IPPIO PAYO / Talking Birds

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM