KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Cirkulacija 2: Socijalne skulpture (Galerica, Makarska)

17. i 18. listopada u prostoru makarske Galerice će platforma Cirkulacija 2 održati radionicu izrade elektroničkih instrumenata, te performans u suradnji s Boštjanom Čadežom i LInom Ricom.

Cirkulacija2 – Platforma za totalnu umjetnost: socijalne skulpture
Danas, 17. 10. 16:00 – 21:00 Radionica izrade elektronskih instrumenata, GaleRica
Petak, 18. 10. 20:00 Performance Cirkulacija2 + Boštjan Čadež i Lina Rica, Spomenik Revolucije ili Merkur 5 u slučaju kiše

996622_461966080585314_1535005780_n

Cirkulacija 2 je međunarodni kolektiv s jezgrom u Ljubljani, društvo za interdisciplinarnost, samoprodukciju i cirkulacijo suvremene umjetnosti. Kroz radionice, akcije i izložbe istražuju zvuk i njegove različite aspekte, izrađuju robote, mehanizme i instrumente.
Platforma za totalnu umjetnost: socijalne skulpture je dio višegodišnje serije koncentriranog intermedijskog projekta koji je kroz četiri godine gostovao u gradovima u Sloveniji, u Zagrebu i sada u Makarskoj.

“Projekt se bazira na konceptu situacionističke izgradnje zvučno – svjetlosnih skulptura – grupnih platformi. Socijalne skulpture imaju metaforičku prirodu i prije svega otvorene su za što aktivnije sudjelovanje zainteresiranih pojedinaca iz trenutnog lokalnog okruženja.

U procesu dogovaranja i na temelju dostupnih materijala nastaje poprilično proizvoljna mahanička konstrukcija na koju su pričvrščeni različiti senzori. Mehanička struktura je funkcionalna i nema namjeru oponašati nekakvu simboliku ili neki drugi identitet. Kao potpuno izrađen objekt postaje skulptura.
Uz pomoć vjetra, elektromagnetskog spektra itd. nastaje kombinacija prirodnih i ljudskih dinamika, koje se pretvaraju u zvuk i svijetlo.

Pojam umjetničke socijalne skulpture potiječe iz povijesti, iz 1972 godine, kad je Joseph Beuys povezao pojmove “umjetnost kao politička produktivna sila”, “društveni organizam kao umjetničko djelo” i “socijalna skulptura/socijalna arhitektura”, te “svako živo biće će postati kreator, kipar ili arhitekt društvenog organizma”.

 

Više o ustroju i djelovanju Cirkulacije 2 potražite na službenoj stranici http://www.cirkulacija2.org/

Deataljnije o prostoru Galerice: http://galerica.league-of-friends.org/

autor: Vjeran Stojanac, 17/10/2013

Vezane objave

Arhiva

No Borders Orchestra u Laubi

16/09/2019.

Lauba će u petak 20. rujna ugostiti ansambl No Borders Orchestra, jedinstveni glazbeni projekt koji čine najbolji profesionalni glazbenici iz…

Ana Hoffner: Iscrpljeno vrijeme

07/09/2020.

U petak, 11. rujna s početkom u 20:00 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split otvara se izložba naziva Iscrpljenovrijeme…

GusGus u Šibeniku

26/04/2017.

The GusGus collective mixes together different mediums to create a unique mixture of sound and vision. Combined with funky bass, streamlined synths and the intelligent use of technology and art.

Država u krevetu

26/11/2013.

“Država u krevetu” naziv je izložbe i konferencije koja nastaje kao zajednički završni rad studenata i mentorice kolegija Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama, koji se održavao na Umjetničkoj akademiji u Splitu u akademskoj godini 2012. / 2013., a podržan je kroz projekt PATTERNS Zaklade ERSTE i World University Service Austrija.

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

BAND OF HORSES / Crutch

BICEP / Little White Earbuds

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret