KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

BEYONCE / COWBOY CARTER

15:00–16:00 Subota 20.4.2024.

Upravo doživljaj neprihvaćenosti natjerao ju je da se dokaže u countryju i otvori put različitosti u mainstream country. To je odlučila napraviti vrlo svjesna povijesti i svojih prethodnika (baš kao na Renaissanceu) te novih mlađih autora koji donose različitost u zadane okvire countryja. Cowboy Carter spaja prošlost i budućnost i tako briše granice koje su se itekako snažno postavile na ovoj sceni.

Godine 2022. Beyonce kao prvi dio Renaissance trilogije objavljuje Act I –Renaissance na kojemu daje počast houseu, discu i ballroom kulturi i tako ulazi u najbolja izdanja te godine. Prije tri tjedna stigao je drugi dio trilogije Reinssance u obliku albuma Act II – Cowboy Carter koji snažno eksperimentira ni manje ni više nego s countryem. Ustvari vrlo logičan korak u karijeri najpoznatije glazbenice iz Hustona u Teksasu.

No ovo nije prvi put da Beyonce ulazi u country. To se dogodilo još na albumu Lemonade, točnije na pjesmi Daddy Lessons. Daddy Lessons prava je čista country stvarčina, a nju je Beyonce tada izvela i uživo na Country Music Awardsu u suradnji s nekadašnjim The Dixie Chicksima (sada samo The Chicksima). Upravo taj nastup postao je primarna motivacija za odlazak baš u country.  Nastup je bio ni manje ni više nego fantastičan – u pravom Beyonce stilu pratio ju je veliki bend dok je ona u glamuroznoj blještavoj haljini stala uz legende The Chicks i tako probala dignuti publiku country snobova na noge. Možete pretpostaviti da joj to nije uspjelo. Uslijedio je online backlash kada su se konzervativni fanovi countryja snažno usprotivili tom nastupu i to sa poprilično rasističkim ispadima.

 

Upravo doživljaj neprihvaćenosti natjerao ju je da se dokaže u countryju i otvori put različitosti u mainstream country. To je odlučila napraviti vrlo svjesna povijesti i svojih prethodnika baš kao na Renaissanceu. Svjesna je velikih prethodnika ali i novih mlađih autora koji donose različitost u zadane okvire countryja. Beyonce spaja prošlost i budućnost i tako briše granice koje su se itekako snažno postavile na ovoj sceni.

Cowboy Carter je navodno bio spreman i trebao biti objavljen još tijekom pandemije, no to se moralo odgoditi jer trenutak nije bio idealan za iznijeti ovaj ”stripped back” zvuk. Ovako Beyonce u paketu trilogije pokazuje kako se nju jednostavno ne može staviti u bilo kakav zvukovni okvir. Za Cowboy Carter sama je naglasila kako se ne radi o country albumu, već o ”Beyonce albumu”. Dakle ovo nije tako tipičan country zvuk, već se radi o spoju country elemenata sa svime što ih Beyonce želi spojiti. To radi na čak 27 pjesama. Takav neuobičajeno velik broj pjesama može biti baš jako odbojan na prvi pogled jer izgleda kao vrlo dugo naporno prvo slušanje, međutim duljina albuma je opravdana jer se ipak radi o vrlo raznolikom i dinamičnom sadržaju.

Album je pun šarolikih kolaboracija velikana žanra, te trenutnih i budućih zvijezda, ali unatoč tome Beyonce nikad ne pada u drugi plan i drži svaku stvar kao glavna. Cowboy Carter poštuje povijest i donosi puno momenata tribute-a i suradnji s velikanima. Od obrade Jolene i Blackbirda do raznih interpolacija i sličnih trenutaka koji daju omaž, a tu se od velikana pojavljuju Dolly Parton, Willie Nelson i Linda Martell.

Prije ovog Beyonceinog udarca u jednolikost mainstream countryja, jedini koji je u zadnje vrijeme donio nešto novo u tu sferu zasigurno je Orville Peck – gej coutry zvijezda koji je jedini svojom pojavom i sadržajem donosio svježinu u country. Onaj tko je glavom kroz zid našao sebi mjesto u vrlo jednolikom profilu coutry zvijezda je također na trenutak bio Lil Nas X , no on se nije zadržavao u tim vodama. Međutim, u zadnje vrijeme se pojavilo još zanimljivih imena, posebice mladih Afroamerikanaca koji eksperimentiraju s country estetikom i stvaraju svoje country hibride. Upravo ta imena Beyonce je povela sa sobom u Cowboy Carter. To su Tiera Kenedy, Reyna Roberts, Willie Joes, Brittany Spencer i Shaboozey – kojemu su nakon objave Cowboy Cartera brojke streamova porasle u nebo.

Što nas iduće čeka u Renaissance trilogiji kao završnica? Jedni govore da će to biti rock album, dok drugi govore da će biti rap album. Stvarno je teško za sto posto pretpostaviti ali u svakom slučaju s uzbuđenjem možemo pratiti ono što će još doći od Beyonce koja je svoj pravi umjetnički prime doživjela u svojim srednjim tridesetima na albumu Lemonade iz 2016.godine i od tada je samo nebo granica njenom stvaralaštvu i brisanju nametnutih okvira. Postala je prava inovatorica koja koristi svoje snažne resurse na najpametniji način – za velike promjene.

autor: Mihaela Lubina, 16/04/2024

, ,

Vezane objave

Arhiva

THE HORRORS / V

10/10/2017.

Brit Award za 2017. i headlining Glastonburyja za tri, dva, jedan….

A Tribe Called Quest / We Got It from Here… Thank You 4 Your Service

16/11/2016.

A Tribe Called Quest izdaje svoj posljednji album “We Got It from Here… Thank You 4 Your Service”

THE ORANGE STRIPS / Deadlines

21/01/2014.

Slušamo dugo očekivani i filigranski brušen album The Orange Stripsa.

SPECIAL INTEREST / Endure

15:00–16:00 Subota 17.12.2022.

Treći album disco punk kolektiva iz New Orleansa.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

GRACIN / Zao glas

DJ VOICES / Avoiding Bad Thoughts (R)

THE THE / The Comeback Special (Live at the The Royal Albert Hall)

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM