KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Bauhaus Live

20:00–22:00 Subota 17.4.2021.

They love their audience!

We love our audience!

Neki ih smatraju očevima goth rocka, neki art pozerima, a neki pak verzijom benda Japan koja je presudnog dana ostala bez heroina.

Ne vjerujte novinarima, pa ni meni. Jer možda sve stoji a možda ništa. Ili kako je običavao reknuti vođa sekte asasina, “starac sa planine” imenom Hassan -i- Sabbah koji je svoje fanatike prije ubilačnih pohoda opijao hašišem. Stolovao je u svojoj iranskoj utvrdi Alamut, u prijevodu orlovo gnijezdo.

Činjenica povijesno ostaje u sferi nagađanja, ali pripusuje se Sabbahu:

NIŠTA NIJE ISTINA. SVE JE MOGUĆE!

Uzmite si odluku na volju! William S. Burrougs je u svojim novelama ovu izjavu redovito pripisivao Hassanu -i- Sabbahu, a arapski je izvornik te rečenice njezinim riječima navodno opisivao šest pod pijeskom izgubljenih gradova u pustinji Gobi.

Bijahu to, redom: TAMAGHIS, BA’DAN, YASS-WADDAH, WAGHDAS, NAUFANA, GHADDIS. Zapamtite redoslijed jer navodno izgovor navedenih imena pred san otvara dulja vrata spoznaje… ili je to još jedan trik, halucinacija ori heroinskom odvikavanju starog Billa Lee-ja?   Nagađajmo, a vi prije no što definiramo umjetničku školu Bauhaus ponovite ove riječi.

Štoviše, naučite ih napamet!

A kad upijete raspoloživo znanje o Gropiusu, Kandinskom, Kleeu i ostalima umjetnicima i dizajnerima stasalima u gradu Dessau, vrijeme je za opus njihovih imenjaka, britanskog sastava Bauhaus. 

PRETPOSTAKA: Glazbeni projekt Bauhaus jest bezrazložno mistificiran!

STANJE STVARI: Najlakše je baljezgati bez uporišta. Čak i krak momenta sile traži uporište, odnosno hvatište. Po pitanju Bauhausa, sve je kristalno jasno. Broje četiri istovjetna člana, postavu koja se nikd nije mijenjala. To su vokal i -recimo- ceremonijal majstor scene Peter Murphy prepoznatljiv po crnom plaštu i/ili goom torzu, izvijanjima na bini i slićnim nereguarnim okretima.

Bas gitarist David J. iz nama nepoznatih razloga skratio je srednje ime ostavivši samo prokleto J.Da je barem B., pretpostavili bi Branimir, pa i Broz. On je pak znakovit po nepresušnim zalihama crnih odijela, koja mu za divno čudo pristaju kao muškarcu, a ne kao piletu cigareta!

Bubnjar Kevin Haskins drugi je dio ritam sekcije i Davidov brat. Po ničemu se posebno ne ističe, tako da bi mogao biti ključ ritmike Aerodroma, Idola ili možda Bansheesa. Ja sam svoje rekao. dok je na vama slaganje lego kockica, Opet napominjem, momak djeluje normalno, i ničem se ne bi reklo da on i ostatak družine korijene vuku iz istog podneblja kao Alan Moore, a to je – da vas ne pržim na tihoj vatri – Northampton!

Preostao je još gitarist Daniel Ash, dakle koordinator jedinog melodijskog instrumenta u sastavu. Ogroman je, a pošto očito nije gay, opći je dojam da mu cura urla od bolova dok joj Daniel gniječi košćice. Ima i ogromnu glavu, a frizura pruža dojam neuklopljenog gitarista Big Countryja. U nekom paralelnom svemiru možda je Imoćanin začet u Midlandsu. No, glazbeno razara! Njegov notni stil je sklladno neskladan, što je ostatak benda očito i tražio od gitarista. Ukratko, nositelj Velereda Danitze Imotzscke sa tikvom iz Northamptona!

O djelu jednom upokojenog pa hedavno reinkarniranog sastava najviše budete doznali iz koncertnog zapisa koji vas čeka 17. travnja u 20.00 sati na streamingu KLFM radija.

Nego, što je to znakovito za art školu iz gradića Dessau? To št su je nacisti zatvorili nedugo po dolasku na vlast 1933.? To što je njihov pristup duzajnu i arhitekturi za “višu rasu” bio neprihvatljiv – njhov namještaj, stolne i stropne lampe, interijer i eksterijer zgrada koji je naciji “”gospodara” odisao nečim oćito židovskim…. Sve je moguće, no majstori iz škole su se rasuli svijetom poput rakove djece, ostavljajući svoj trag gdje god bi se skrasili! Pogledajte samo rugobe poput Novog Beograda, Novog Zagreba ili nakaznog Splita 3!

Cijenu je platio i Gropiusov Berlin, pa je tako na jugu Britza sagrađena glomazna betonska spavaonica, Gropiusstadt.Uostalom, pogledajte logo Bauhausa pa se zaamislite!

Mislim da smo bili jasni u što se možete uvjeriti koncertnim zapisom Press the eject and give me Tape.

Primjeri utjecaja škole Bauhaus na zgradi u Tel Avivu

…te na klasičnoj stolnoj lampi.

A sad vizualizirajte glazbu…

Dakle, do subote!

autor: Vjeran Stojanac, 14/04/2021

,

Vezane objave

Arhiva

Putevima Mraka po NME-u! / Laibach – Spectre (najava) / Putevima eXitovskog, odnosno iskonskog Mraka!

18/10/2013.

Ovotjedno izdanje eXita analizira ne baš uspjelu NME-ovu listu najmračnijih albuma, te u nastavku donosi sličnu po izboru uredništva emisije. U intermezzu između ova dva izleta u područja tame možete preslušati tri skladbe sa nadolazećeg albuma Laibacha, ‘Spectre’, koji će se u trgovinama pojaviti u veljači 2014.

No eXit – postponed due to break

07/08/2015.

Vrijeme je za kreativno punjenje baterija, tako da ćemo ovog tjedna pauzirati s emisijom. Ponovo nas slušajte u subotu, 15. kolovoza. S razumijevanjem, hvala. Urednišvo.

dEUS

20:00–23:10 Subota 21.8.2021.

Belgijski sastav dEUS je jako teško svrstati u određenu kategoriju, dijelom i zbog nedostatka lokalnih imena za kompariranje. Riječ je o jednom od rijetkih predstavnika beneluške alternativne glazbene scene koji su postali poznati i što je bitnije, priznati u međunarodnim okvirima, i to ponajviše zbog uistinu šarolike liste uzora i utjecaja koji su na jedan eklektički način zaživjeli u novom, karakterstičnom zvuku!

2014., In The Nutshell

25/12/2014.

Izdanje emisije eXit koje zaključuje 2014. godinu donosi presjek šest ključnih albuma po izboru urednika, i to na način da će pojedini uradak biti predstavljen s nekoliko ključnih skladbi, a svakom bloku prethodi i osobno očitovanje autora/izvođača o dotičnom djelu. Odbrojavanje kreće od dvadesetog mjesta, a zbog neizbježnog manjka programskog prostora (u 23.15 reprizom Soda Fountaina kreće noćni program), detaljnije će biti predstavljeno već spomenutih šest prvoplasiranih albuma!

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

MY BUDDY MOOSE / No Reason

NU GUINEA / Dekmantel

SUMMER OF SOUL …or, When the Revolution Could Not Be Televised

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM