KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Bauhaus Live

20:00–22:00 Subota 17.4.2021.

They love their audience!

We love our audience!

Neki ih smatraju očevima goth rocka, neki art pozerima, a neki pak verzijom benda Japan koja je presudnog dana ostala bez heroina.

Ne vjerujte novinarima, pa ni meni. Jer možda sve stoji a možda ništa. Ili kako je običavao reknuti vođa sekte asasina, “starac sa planine” imenom Hassan -i- Sabbah koji je svoje fanatike prije ubilačnih pohoda opijao hašišem. Stolovao je u svojoj iranskoj utvrdi Alamut, u prijevodu orlovo gnijezdo.

Činjenica povijesno ostaje u sferi nagađanja, ali pripusuje se Sabbahu:

NIŠTA NIJE ISTINA. SVE JE MOGUĆE!

Uzmite si odluku na volju! William S. Burrougs je u svojim novelama ovu izjavu redovito pripisivao Hassanu -i- Sabbahu, a arapski je izvornik te rečenice njezinim riječima navodno opisivao šest pod pijeskom izgubljenih gradova u pustinji Gobi.

Bijahu to, redom: TAMAGHIS, BA’DAN, YASS-WADDAH, WAGHDAS, NAUFANA, GHADDIS. Zapamtite redoslijed jer navodno izgovor navedenih imena pred san otvara dulja vrata spoznaje… ili je to još jedan trik, halucinacija ori heroinskom odvikavanju starog Billa Lee-ja?   Nagađajmo, a vi prije no što definiramo umjetničku školu Bauhaus ponovite ove riječi.

Štoviše, naučite ih napamet!

A kad upijete raspoloživo znanje o Gropiusu, Kandinskom, Kleeu i ostalima umjetnicima i dizajnerima stasalima u gradu Dessau, vrijeme je za opus njihovih imenjaka, britanskog sastava Bauhaus. 

PRETPOSTAKA: Glazbeni projekt Bauhaus jest bezrazložno mistificiran!

STANJE STVARI: Najlakše je baljezgati bez uporišta. Čak i krak momenta sile traži uporište, odnosno hvatište. Po pitanju Bauhausa, sve je kristalno jasno. Broje četiri istovjetna člana, postavu koja se nikd nije mijenjala. To su vokal i -recimo- ceremonijal majstor scene Peter Murphy prepoznatljiv po crnom plaštu i/ili goom torzu, izvijanjima na bini i slićnim nereguarnim okretima.

Bas gitarist David J. iz nama nepoznatih razloga skratio je srednje ime ostavivši samo prokleto J.Da je barem B., pretpostavili bi Branimir, pa i Broz. On je pak znakovit po nepresušnim zalihama crnih odijela, koja mu za divno čudo pristaju kao muškarcu, a ne kao piletu cigareta!

Bubnjar Kevin Haskins drugi je dio ritam sekcije i Davidov brat. Po ničemu se posebno ne ističe, tako da bi mogao biti ključ ritmike Aerodroma, Idola ili možda Bansheesa. Ja sam svoje rekao. dok je na vama slaganje lego kockica, Opet napominjem, momak djeluje normalno, i ničem se ne bi reklo da on i ostatak družine korijene vuku iz istog podneblja kao Alan Moore, a to je – da vas ne pržim na tihoj vatri – Northampton!

Preostao je još gitarist Daniel Ash, dakle koordinator jedinog melodijskog instrumenta u sastavu. Ogroman je, a pošto očito nije gay, opći je dojam da mu cura urla od bolova dok joj Daniel gniječi košćice. Ima i ogromnu glavu, a frizura pruža dojam neuklopljenog gitarista Big Countryja. U nekom paralelnom svemiru možda je Imoćanin začet u Midlandsu. No, glazbeno razara! Njegov notni stil je sklladno neskladan, što je ostatak benda očito i tražio od gitarista. Ukratko, nositelj Velereda Danitze Imotzscke sa tikvom iz Northamptona!

O djelu jednom upokojenog pa hedavno reinkarniranog sastava najviše budete doznali iz koncertnog zapisa koji vas čeka 17. travnja u 20.00 sati na streamingu KLFM radija.

Nego, što je to znakovito za art školu iz gradića Dessau? To št su je nacisti zatvorili nedugo po dolasku na vlast 1933.? To što je njihov pristup duzajnu i arhitekturi za “višu rasu” bio neprihvatljiv – njhov namještaj, stolne i stropne lampe, interijer i eksterijer zgrada koji je naciji “”gospodara” odisao nečim oćito židovskim…. Sve je moguće, no majstori iz škole su se rasuli svijetom poput rakove djece, ostavljajući svoj trag gdje god bi se skrasili! Pogledajte samo rugobe poput Novog Beograda, Novog Zagreba ili nakaznog Splita 3!

Cijenu je platio i Gropiusov Berlin, pa je tako na jugu Britza sagrađena glomazna betonska spavaonica, Gropiusstadt.Uostalom, pogledajte logo Bauhausa pa se zaamislite!

Mislim da smo bili jasni u što se možete uvjeriti koncertnim zapisom Press the eject and give me Tape.

Primjeri utjecaja škole Bauhaus na zgradi u Tel Avivu

…te na klasičnoj stolnoj lampi.

A sad vizualizirajte glazbu…

Dakle, do subote!

autor: Vjeran Stojanac, 14/04/2021

,

Vezane objave

Arhiva

post eXit: Soda Fountain (repriza)/Elysian Fields – For the Home Cats & Sea Fans/Peter Buck – I’m back to blow your Mind once again

08/03/2014.

U noćnom Vas dijelu emisije eXit očekuje repriza ovotjednog izdanja Soda Fountana, te premijerno novi albumi sastava Elysian Fields, ‘For Home Cats & Sea Fans’, te ‘I am back to blow your Mind once again’ kantautora Petera Bucka, inače ex-gitarista REM-a!

King Dude

20:00–22:30 Subota 14.10.2017.

Thomas Jefferson Cowgill. Dread of him, bastards!

Live Aid

02/10/2015.

Koordinirani spektakl ‘Live Aid’, održan prije nešto više od trideset godina, 13. srpnja 1985. preklapajučim i satelitskom televizijom prenošenim koncertnim nastupima u Londonu i Philadelphiji nije samo razbuktao humanitarni zanos među vodećim glazbenim imenima, već je u praksi implementirao neke nove tehnologije koje se danas uzimaju zdravo za gotovo, a također je ‘filtrirao’ scenu ukazavši na sumrak dotadašnjih idola, kreativce u naponu snage te na nova, nadolazeća imena. U ovotjednom izdanju emisije eXit, u trajanju od cca 280 minuta preslušajte sažetak tih danas antologisjkih 16 sati koji su, barem na deklarativnoj razini promijenili svijet.

Spacemen 3/Hurricane Sandy and its Impact on N.Y.C.

31/10/2012.

Malo o Spacemen 3, malo o New Yorku (povodom Sandyja, naravno). Dobra je vijest da se eXit, kao i uvijek u ovo doba godine, vraća onim pljuvačkim, provokativnim i politički nekorektnim najavama!

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

Willie Nelson: Red Headed Stranger (1975.)

CHET FAKER / Feel Good

HONEY DIJON / In Session

JAGA JAZZIST / The Tower

KOZMODRUM / Kozmodrum