KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

“Augmented Authenticity” – otvorene prijave za radionicu

Iscenirana autentičnost postaje stvaran identitet… Prijave otvorene do 11. srpanj 2021.

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom “Augmented Authenticity”. Radionica će se održati od 2. do 7. kolovoza 2021. godine u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli, a vodit će je Jasna Dimitrovska (Berlin) i Peter Purg (Nova Gorica).

Na radionici će se proizvesti opipljive spekulacije na temu fenomena iscenirane autentičnosti u kontekstu kulture društvenih medija. Radionica će se održati u sklopu 23. izdanja Media Mediterranea festivala.

Voditelji radionice

Jasna Dimitrovska je kreativna producentica locirana u Berlinu, a radi na području intersekcija dizajna, umjetnosti i tehnologije. Stekla je MA u Digitalnim Medijima na Sveučilištu umjetnosti u Bremenu i diplomu iz komparativne književnosti na Sveučilištu u Skopju. Poučavala je dva kolegija o tehnologiji i dizajnu na HFK Bremen, radila kao interakcijski dizajner i kreativni producent u polju kreativnih tehnologija, umjetnosti i znanosti. Održavala je predavanja i izlagala svoje radove u Belgiji, Njemačkoj, Škotskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te je bila designer-in-residence u BUDA::labu u Kortrijku. www.jasnadimitrovska.net

Peter Purg trenutno vodi modul Novi mediji na preddiplomskom i diplomskom programu digitalnih/medijskih umjetnosti i praksa na Akademiji umjetnosti Sveučilišta u Novoj Gorici, gdje je izvanredni profesor, projektni koordinator i stručnjak na području diditalne kulture i medija. Doktorirao je na području medijske umjetnosti, komunikacijskih znanosti i književnosti na Sveučilištu Erfurt, a njegovi znanstveni interesi uključuju pedagogiju medijskih umjetnosti, interdisciplinarnu suradnju i kolaboraciju, medijsku umjetnost i medijsku ekologiju. www.pleter.net

Tema radionice

Pandemijska stvarnost je radikalno nova. Ili smo to već vidjeli prije? Iscenirana autentičnost postaje stvaran identitet. Društveni su mediji postali potpuno iscenirani i visokoutjecajni, od kompjuterski generiranih Instagram influencera do korporativno upravljanih profila stvarnih osoba. No, čije onda živote njihovi pratitelji pokušavaju živjeti ili uprizoriti? Kako se Instagram kultura nadovezuje (ili nenadovezuje) na tradicionalne kulture (samo)reprezentacije i postoji li način da se to ispravi?

Strojevi uče umjesto nas, poučavajući nas kako da ostanemo autentični. Da bismo vidjeli budućnost, trebamo razumjeti prošlost. I našu poziciju između. No ta pozicija nikada nije izolirana… Planiramo živjeti na drugom planetu i uzimati s njega, a zaglavili smo između autentičnih putovanja i isceniranog turizma koji su često kao propagande sa strateškim ekonomskim namjerama.

(…)

Tako što i kako

Spekulativni dizajn obično se usredotočuje na ideje koje dolaze iz područja znanosti, a primijenjena tehnologija bavi se projiciranjem sociotehničkih trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstu novog korištenja.

Za koga su prijave?
Za mlade studente/ice, stručnjake/inje i umjetnike/ce iz polja dizajna, novih medija, IT-ja, sociologije, biologije itd., od 18 do 35 godina
Što očekivati?
predavanja, interaktivni zadatci, vizualne prezentacije i grupni rad, usmjeren na proces praktičnog sustvaranja (eng. co-creation)
Kako se prijaviti?
Za sudjelovanje na radionici potrebno je ispuniti online prijavni obrazac
Koji je rok za prijavu?
Krajnji datum za prijave je 11. srpanj 2021. Broj sudionika je ograničen. Svi prijavljeni kandidati bit će obaviješteni o selekciji do 15. srpnja 2021. godine.
Treba više info?
Za više informacija, kontaktirajte nas na: kontakt.radionice@gmail.com
Će biti na hrvatskom?
Ne. Radionica će se odvijati na engleskome jeziku.
A koliko para?
Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznicima će biti osiguran smještaj za vrijeme trajanja radionice. Troškove puta i hrane polaznici snose sami. Tijekom radionice bit će osigurana osvježenja za polaznike.

Napomena: organizatori radionice osigurat će dezinfekcijska sredstva, maske za lice i rukavice te provesti sigurnosne mjere. U slučaju nemogućnosti održavanja radionice uživo zbog COVID-19 mjera, radionica će se održati u hibridnom formatu.

autor: KLFM, 14/06/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

Javna prezentacija i izložba radova nastalih na međunarodnoj ljetnoj školi dizajna interakcija UrbanIxD

30/08/2013.

Javna prezentacija i izložba radova nastalih na međunarodnoj ljetnoj školi dizajna interakcija, UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu, održati će se u subotu, 31.8. u 12 sati. Sudionici i sudionice prezentirati će rad nastao na ljetnoj školi u prostorijama Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu (MKC, Dom mladih).

Ljetna škola dizajna interakcija – UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu (radionice i javna predavanja)

19/08/2013.

U organizaciji Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije i u sklopu UrbanIxD europskog projekta, u Splitu se od 24. kolovoza do 1. rujna 2013. godine održava međunarodna ljetna škola dizajna interakcija UrbanIxD – Dizajniranje interakcija u umreženom gradu.

Online diskusija / DIZAJN I DRUŠTVO

17/06/2020.

U četvrtak 18. lipnja s početkom u 18 sati možete se priključiti drugoj tribini iz serijala Dizajn – upitnik čija…

In Memoriam: Storm Thorgerson (1944. – 2013.)

22/04/2013.

18 je. travnja preminuo Storm Thorgerson, jedan od najpoznatijih britanskih dizajnera rock omota. Njegov se rad uglavnom vezuje uz sastav Pink Floyd, no Storm se surađivao sa brojnim imena svjetske rock scene, ostavivši duboki i trajni trag na tom području.

Tjedna rotacija

Arhiva

TOM ZE / Língua Brasileira (2022)

Napoli Segreta Vol. 2 (R)

STEVE LACY / Bad Habit

SOICHI TERADA / RA Mix

AMY WINEHOUSE / At The BBC

TROKUT / Rotate, Align + Shapeless

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM