KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

ARISE ROMA s Barbarom Matejčić

17:30–18:30 Petak 24.9.2021.

Slušamo radijske dokumentarce autorice Barbare Matejčić nastale u sklopu projekta “ARISE ROMA”

Ovog petka od 17:30 poslušajte dva od ukupno tri radijska dokumentarca autorice Barbare Matejčić, nastala u sklopu projekta osnaživanja romske zajednice za borbu protiv diskriminacije “ARISE ROMA“, koji provode Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i umjetnička udruga Arterarij.

Slušamo priloge “Djeca zagrebačkog sluma” i “Kozari s Muksom”, a u petak 8. listopada u istom terminu na KLFM-u poslušajte i treći prilog “Prilično svoje” s članicama prvog romskog ženskog benda na svijetu Pretty Loud.

 

DJECA ZAGREBAČKOG SLUMA / Vrtni put naselje je šest kilometara udaljeno od centra Zagreba u kojem živi oko 150 Roma. Velika većina stanovnika Vrtnog puta su djeca. Uvjeti života tamo su toliko neljudski da tu ne bi trebao živjeti nitko, kamoli odrastati djeca.

KOZARI S MUKSOM  sadrži viziju Muhameda Huseijnija koji u obilasku svog kvarta tematizira kako su se Kozari Bok i Kozari Putevi mijenjali zadnja četiri desetljeća i kako su se mlade Romkinje i mladi Romi našli između “dvaju sistema”.

 

Autorica audio dokumentaraca je Barbara Matejčić, postprodukciju je odradila Ljubica Letinić (Audio Store Transonica), a dokumentarci su proizvedeni u kolovozu 2021. godine.

 

Dokumentarci su nastali u sklopu projekta osnaživanja romske zajednice za borbu protiv diskriminacije „ARISE ROMA“, koji provode Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i umjetnička udruga Arterarij. Projekt „ARISE ROMA“ financiran je sredstvima Europske unije, a provodi se u sklopu Programa o pravima, jednakosti i građanstvu 2014.–2020. Projekt i izradu ovog priloga sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Sadržaj i stajališta izražena u ovom prilogu isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije, Romske organizacije mladih Hrvatske i Arterarija te se isti ni pod kojim uvjetima ne mogu smatrati službenim stajalištem Europske komisije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske ili Grada Zagreba.

 

autor: Kristina Tešija, 21/09/2021

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Outside (R)

13:00–15:00 Petak 15.5.2020.

Još jedna repriza prije povratka u studio.

Walk It Back

15:00–17:00 Petak 12.1.2018.

Ovotjedni Medley u poslijepodnevnom izdanju; da vidimo hoće li druga polovica siječnja biti bogatija zanimljivim događanjima, svirkama, izložbama, projekcijama… Muzika…

Medley special: Kockin ormar

18:00–19:00 Utorak 21.1.2020.

Nakon uspješnog prvog izdanja Kockinog ormara u prosincu, vrijeme je za nastavak! Ideja se rodila onako kako se dobre ideje…

Lightly

13:00–15:00 Petak 7.8.2020.

Think lightly of yourself and deeply of the world

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

BAND OF HORSES / Crutch

BICEP / Little White Earbuds

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret