KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Alfi Kabiljo / YU Aerobic (1981.-1984. / 2022.)

15:00–16:00 Utorak 11.10.2022.

Maestro Alfi Kabiljo, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo The Camille Award, u još jednom maestralnom izdanju prijatelja iz Fox & His Friends izdavačke kuće kao ovotjedni regionalni album tjedna.

STRANA A

  1. Ugrijavanje (Warming Up) (Instrumental)
  2. Izolacije (Isolations) (Instrumental)
  3. Bedra (Thighs) (Instrumental)
  4. Jogging (Instrumental)

STRANA B

  1. Noge i bokovi (Legs and Hips) (Instrumental)
  2. Trbuh (The Belly) (Instrumental)
  3. Ruke (Hands) (Instrumental)
  4. Struk (The Waist) (Instrumental)

Može li disco glazba uništiti sluh?“, pitao se krajem 70-tih godina novinar Politikinog Ekspresa, svjestan da i u Jugoslaviju dolazi novi zvuk kojega su najprije prigrlile diskoteke, a potom i sve veći broj plesača. Među glazbenicima se brzo stvorila podjela: jedni su ga smatrali previše komercijalnim, drugi su pak i u tom žanru vidjeli priliku za eksperiment. Jedan od najhrabrijih među njima bio je tada već slavni i etablirani kompozitor Alfi Kabiljo, koji je među kolegama bio poznat i po svojoj ljubavi prema primijenjenoj glazbi. Onoj za mjuzikle, filmove, televiziju, radio, reklame, ali i za sport, pa je tako došlo i do suradnje s koreografkinjom  Vesnom Mimicom koju je 1983. godine upravo Kabiljo podržao u nastojanjima da najnoviji plesni pokret zvan aerobik dovede u domaći javni prostor.

Nastao je YU Aerobic, serijal kazeta u katalogu Jugotona, koji je rađen prema svim pravilima drugih svjetskih izdanja: plesna glazba u podlozi i dodani glas instruktorice koja objašnjava i upućuje na pojedine vježbe. U Jugoslaviji je, kao uostalom i u svijetu, nastala prava pomama za vrpcama za vježbanje: izdale su ih i druge zvijezde poput Milene Dravić u Beogradu, Gordane Magaš u Sarajevu, a slovenska revija Zdravlje u svakom je izdanju čitateljstvu poklanjala novu vrpcu. Vesnu Mimicu mediji su prozvali „naša Jane Fonda“, njena borba pionirski je primjer feminističkog, aktivističkog, ali i umjetničkog pristupa sportu i gimnastici, no njena je verzija aerobika u svom izdanju imala nešto i u svjetskim razmjerima drugačije – za aerobik originalno skladanu glazbu.

Autor te glazbe je Alfi Kabiljo koji, uz suradnju uglednih glazbenika poput Ozrena Depola (B. P. Convention Big Band, Zagreb Jazz-Quintet), Vedrana Božića (grupa Time, Jugoslovenska Pop Selekcija), Mladena Barakovića (grupa Time, Trio Vanje Lisaka), Marijana Domića (Ansambl Tomice Simovića, Plesni orkestar RTV Zagreb) i drugih, na sesijama u studiju Janka Mlinarića Trulog također vokalizira i svira sintisajzer. Bend se priklonio kombinaciji disco glazbe i vrsnog jazza, idealnoj za vježbu i ples, stvorivši unikatan primjer primijenjene glazbe. Izvorne vrpce ovih tema smatrale su se izgubljenima, no uz pomoć samog maestra, urednici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records Leri Ahel i Željko Luketić pronašli su ih i restaurirali. Na novom izdanju ‘YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984’, naći će se nikad publicirani izvorni snimci, instrumentali i dub verzije sa legendarnih aerobik jam sessiona. Izdavači ovime  žele skrenuti pažnju na virtuoznost kojom je Alfi Kabiljo, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo The Camille Award, pristupao i specifičnim zadacima primijenjene glazbe za sport, tjelovježbu i ritmički ples.

‘YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984’ za vinilnu je premijeru pripremio danski tonski majstor Antony Ryan. Poseban mastering metodom direktnog metalnog urezivanja vinila potpisao je studio Pauler Acoustics u vlasništvu vrsnog njemačkog producenta Güntera Paulera. Autor dizajna omota, koji uključuje i motive socijalističkih gimnastičkih grafika, je Dejan Kršić.

(Fox & His Friends Records PRESS)

autor: mondo cinematico, 11/10/2022

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

JAPANSKI PREMIJERI / Perkusije, gospodine!

14/12/2016.

Postoje ti neki naši, domaći, glazbeni dragulji na koje pokušavamo kroz ovaj naš skromni medijski kanal baciti što snažnije svjetlo. Zato, “Lights, Sir! ” , na Japanske premijere.

SVEMIRKO / Skalamerija

15:00–16:00 Utorak 1.12.2020.

Album kojim Svemirko zatvaraju “-ija” trilogiju i još jednom potvrđuju koliko su kreativni i glazbeno raznovrsni i gladni.

POCKET PALMA / Atomi

20:00–21:00 Nedjelja 12.6.2022.

Aktualni album zagrebačkog synth pop benda pocket palma svira nam u ovotjednom Balkanizatoru.

Gracin / Dva (samoizdat)

15:00–16:00 Utorak 26.3.2019.

Dva za pet!

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM