KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Some Tunes from Beyond the Grave

Govori se kako su oni najbolji glazbenici već davno napustili ovu dolinu suza. Koliko je ta tvrdnja istinita nas ne zanima, no današnja lista emisije Soda Fountain sastavljena od skladbi koje potpisuju ili izvode danas već pokojna imena. Uistinu, kako zvuče pjesme s one strane groba?

 

Kreirati kvalitetnu listu na kojoj su zastupljeni pokojni izvođači, odnosno sastavi koji su izgubili neke od ključnih članova nije pretjerano teško, iz banalnog razloga što su svi najbolji uglavnom mrtvi. No, pritom se nameće jedan drugi problem – kako izbjeći nepotrebno balansiranje između patetike i prenaglašenog crnog humora?

Odgovor možda djeluje oksimoronski: balansiranjem. Dakle, odmjerenim pristupom, pokušavajući izbjeći neka opća mjesta posthumne rock mitologije, posebice prenaglašeni ‘klub 27’ i njegovo članstvo (mada se, istina, neka imena ne mogu preskočiti).

Ljudi uvršteni na ovu listu su dolinu suza napustili na razne načine: uzimanjem enormnih količina opijata i alkohola, prebrzom vožnjom i stablom na pogrešnom mjestu, sačmom po vlastitom izboru, metkom po izboru nekog drugog, konopcem, padom niza stepenice, srcem, rakom, mozgom, u avionskim nesrećama, starošću, te na pregršt još malih načina (ne zaboravite da je tu uvijek negdje i kobna pariška kada, koja se pokazala sudbinskom i za jednog Marata!).

Spomenimo tek neke od onih koji će u četvrak dati svoj spiritualni doprinos ovotjednoj listi emisije Soda Fountain. To su Buddy Holly, Jason Molina, Kevin Godfrey, Ian Curtis, Tomaž Hostnik, Marc Bolan, Jim Morrison, Joe Strummer, John Balance, Stuart Adamson, Rainer Ptacek, D. Boon, Gram Parsons, Gene Clark, Syd Barrett, Kevin Ayers, Ronnie Drew, Johnny Thunders…

Uglavnom, pjesme uvijek ljepše zvuče s one strane groba, ne samo zato što se oko mrtvih pletu legende, nego i stoga što ovi koji još nisu uskočili u zadnji vlak uglavnom nemaju pojma!

3250075666_6964a2bd7d2

(intro: News Announcement about Plane Crash in Iowa, 03/02/1959)
01 Buddy Holly – Everyday
02 Chris Bell – There Was A Light
03 Songs: Ohia – Two Blue Lights
04 Johnny Thunders & The Heartbreakers – Born To Lose
05 Grant McLennan – Put You Down
(intermezzo: Carl Orf – Gassenhauer nach Hans Neusiedler)
06 Epic Soundtracks – Big Apple Graveyard
07 Joy Division – Candidate
08 Rainer Ptacek – Another Man
09 Joe Strummer & The Mescaleros – Shaktar Donetsk
10 Nick Drake – Northern Sky
11 Gene Clark – White Light
(intermezzo: News Announcement about the John Lennon’s Kill)
12 John Lennon – Working Class Hero
13 Bob Marley – Redemption Song
14 Rowland S. Howard – White Wedding
15 Laibach – Unsere Geschichte
16 Minutemen – The Glory Of Man
17 Gram Parsons – Return Of The Grievous Angel
18 Big Country – Chance
19 The Doors – Yes, The River Knows
20 Fabrizio De Andre – Via Del Campo
21 Johnny Cash – Mary Of The Wild Moor
22 T. Rex – Mambo Sun
(intermezzo: News Announcement about Kurt Cobain’s Suicide)
23 Nirvana – On The Plain
24 Coil – All The Pretty Little Horses
25 Marlene Dietrich – Lili Marleen
26 Lou Reed – Lady Day
27 Kevin Ayers – Religious Experience (Singin’ A Song In The Morning)
28 Ronnie Drew – The Town I Loved So Well
29 Syd Barrett – Wined & Dined
30 Serge Gainsbourg – Les Goemons
31 Townes Van Zandt – Snowin’ On Raton
(outtro: Phil Ochs – Remember Me)

Kurt's garage Kurt’s garage

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 26/11/2014

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

The Last Rain

27/05/2015.

Iako je zadnji tjedan protekao u znaku promjenjivog vremena, s mnogo više kiše no što je uobičajeno za ovo doba godine; ljeto je praktički pred vratima. Stoga u aktualnom izdanju Soda Fountaina uživajte u kišnoj atmosferi koju, kako stoje stvari (i ako je vjerovati meteorolozima) nećemo, uz izuzetak rijetkih ljetnjih pljuskova) vidjeti sve do konca rujna!

An Absolutely Eclectic Issue

20/01/2015.

Uljepšajte svoje radno jutro četvrtkom ignoriranjem šefa, duplom kavom i trostrukom količinom od propisane doze benzodiazepina. Zatim oko deset uključite neki web radio kako bi poslušali aktulane vijesti te primili uobičajenu dnevnu dozu pesimizma. Odmah po završetku vijesti prebacite streaming na onaj KLFM-ov. Jer, današnje izdanje Soda Fountaina stremi onim iskonskim korijenima emisije, nudeći jednu u potpunosti eklektičnu listu sastavljenu od glazbenih brojeva međusobno vremenski udaljenih i stotinjak godina!

The Miraculous World of Drugs

30/09/2014.

Ovog tjedna dobijate još jednu tematsku listu, posvećenu svim tim tvarima koje se s manje ili više razloga nalaze na listama za odstrijel, a koje tako suptilno promijene svijet ili svijest.Stoga se uživite u glazbeno putovanje kroz jezero pjesama koje više ili manje direktno govore o začuđujućem i zastrašujućem svijetu narkotičkih sredstava!

Svjetla u sumraku

14/10/2015.

Uredništvo ove emisije ne zna na koji datum pada međunarodni dan beskućnika, osamljenika, lutalica koji s zadnjom utjehom poput poluprazne boce u ruci sjede na skrovitom mjestu promatrajući prva treperava svjetla u sivom, moguće kišnom sutonu koji se spušta na grad… i svih koji su njima slični. Pa eto, neka to u “Soda Fountain” viziji bude 15. listopad!

Tjedna rotacija

Arhiva

MILDLIFE / Automatic

STEREO MC’S / Connected (1992)

DOVES / Prisoners

NEW ORDER / Back To Mine

SUEDE / Live at the Royal Albert Hall

U ŠKRIPCU / O, je! (1983)