KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

RADIO NA CESTI 2018 / Split

21:00–6:00 Subota 56.5.2018.

Trg ispred Doma Mladih, standardni orarij od 18:00 do 23:00 sata, subota i Bilk, No!Mozzart, Waitapu i ESC Life. Prognoziramo sunčan i vedar dan! I sve bi bilo tako da nas ne straši prognoza.

Zadnjih nekoliko dana visimo po svim izvorima vremenskih vradžbina i prognoza i poprilično smo sigurni da sutra, u subotu, ne možemo biti sigurni u normalno odvijanje događaja na otvorenom. Vrlo neizvjesne vremenske prilike mogu podosta utjecati na satnicu koja mora biti do kraja precizna radi ograničenja dozvole za svirku na otvorenom.
Kako bi izbjegli daljnje gledanje u nebo i osigurali ovim divnim ljudima koji nam dolaze svirati prave i sigurne uvjete, selimo sve nekoliko katova ispod. Mjesto radnje, klub Kocka, početak i otvaranje kluba u 21:00h

Raspored opet uzmite skoro kao japanski precizan i ne dozvolite da vam nešto promakne jer opet imamo premijere i bend koji je zadnji puta svirao u Splitu prije 10 godina — nisu Simple Minds.

Pripremamo nove, limited edition – Radio na Cesti, majice i torbe uz, naravno, osvježeni preostali merch. Kao i obično sve će biti ponuđeno na Trgu, a KLFM pomladak će vas rado uputiti u detalje. Donacijom dobijete na poklon majicu, torbu, nalju, . . . i tako direktno (p)održavate KLFM – radio u zajednici. Unaprijed hvala.

21:00
KLFM SoundCheckSystem
Radio crew provjerava zvučnike, ispravnost kablaže i brzinu stream aplouda. Glazbeni intro.

22:00
WAITAPU / ČK / psycho dub

Avangardni čakovečki duberi Waitapu ime su o-dub-rali prema romanu antifašističkog borca Jože Horvata s kojim na glazbenom planu dijele ideju o traganju za nepoznatim, rušenju tabua i prelaženju nametnutih granica i normi. Iza benda su nastupi na Seasplash, Overjam, Wintersplash, Tabor, PsychoByDub, Tides of Youth, Reunited i drugim festivalima, gostovanja u Berlinu, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, te u mnogobrojnim hrvatskim gradovima i klubovima.

Album Bassonic lodge (EP) objavljen je za francuski label Fresh Poulp records, a pojavili su se na internacionalnoj Dub Tentacles kompilaciji i na dvostrukom albumu Seasplash ritam (PDV records). Nedavno je izašao dugo očekivani vinil ‘Hortus’ gdje su se kao izdavači uz zagrebački PDV records/Pozitivan ritam udružili i kanadski label Ill in the Head i slovenski God Bless This Mess, koji je odmah po izlasku pokupio odlične reakcije publike i kritike.

Očeličeni i iskusni odvažno plove oceanima dubokog masnog bassa, gitarskih riffova, ritmova i wobblova kroz zapjenjene psihodelične valove. Morske struje vuku te na dno i izbacuju u nebo vulkanskim erupcijama stvarajući novo mitsko otočje – Waitapu, na kojem se možeš odmoriti, zaplesati ili krenuti dalje.

23:00
No!Mozzart / ZG / True/Gypsy Rock&Roll/Progressive/Post Rock/Experimental/Balkan/Post Classical/Tribal/Shaman Trips

Bend čine tri uspješna glazbenika iz Zagreba okupljenih oko prvog lo-fi/elektroakustičkog projekta kojeg je započeo Zoran Vujanović, poznat po svemirskom rock bendu “Pars Petrosa” i živom electro bendu “Tannu Tuwa”. Glazbeno putovanje No!Mozzart je teško opisati i ovakva kombinacija psihodeličnog rocka i osebujnih i atipičnih dub/blues sekvenci je nešto što morate čuti uživo.

Instrumentalna fuzija tonova različitih stilova bez ugrožavanja plesnih i egzotičnih ritmova. Bubnjar Đuro Dobranić (Tannu Tuwa / NO! Mozzart, ex Chui) sa svojim minimalističkim, ali energičnim i jedinstvenim bubnjem, basist Ivan Dugandžić koji preferira staccato konfiguracije s ponavljajućim, ali istodobno melodičnim basovima u kombinaciji s vokalom i gitarom Zorana Vujanovića. NO! Mozzart.

The freedom is out there, it exists in the body, mind, soul… of an individual.
The only way to grasp it, for us, innocent bystanders, is to reach in the right direction for our craving.

00:00
BILK / ZG / Electronica / Breakbeat / Drum & Bass / IDM

BILK je osnovan u Zagrebu 1999. Nakon nekoliko godina žanrovskog eksperimentiranja i promjena u postavi, napokon kao trio 2006. za Moonlee Records izdaju prvi album “this BILK is radioactive”, koji je izvrsno dočekan od strane kritike i publike koja ih je imala prilike čuti po klubovima diljem Europe kao i na najvećim festivalima (Sziget, Exit, Seasplash, INmusic…). BILK su: Edi Grubišić Cipal (bubanj), Tin Oberman (sintesajzeri, vokal, Ableton) i Luka Vrbanić (bas, vokal, Ableton).

Uvijek okrenuti nepoznatim horizontima probijaju ustaljene glazbene granice i izbjegavaju svrstavanje u žanrovske ladice. Na našim su prostorima bili jedni od pionira u razbijanju mita i  paradigme elektronske glazbe kao glazbe isključivo rezervirane za DJ-e. Nakon višegodišnjeg rada uskoro izlazi drugi album za Aquarius Records, Quantum Status, o kojem smo već pisali hvalospjeve na ovim stranicama.

01:00
ESC Life / ZG / bar core / billiard wave / post indie something

ESC Life postoji od jeseni 2013. i čine ga iskusni glazbenici koji više od desetljeća sviraju na alternativnoj sceni. Ponikli iz bendova potpuno različitih glazbenih usmjerenja, željeli su bend koji bi povezao njihovu ljubav prema jednostavnim i zaraznim pop melodijama te distorziranim gitarama. Kritika i publika zvuk benda često povezuje s očitim utjecajem indie rock scene osamdesetih i devedesetih godina – od Pixies, Sebadoh, Superchunk, Husker Du, Dinosaur Jr. pa do aktualnih The Hold Steady i Yuck.

U jesen 2014. bend je odradio turneju po jugoistočnoj Europi kao prateći bend i predgrupa legendarnom glazbeniku Grantu Hartu (Husker du, Nova Mob) s kojim su odsvirali koncerte u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Osim velikog utjecaja Granta imali su čast dijeliti pozornicu s drugim velikim imenima kao što su Sebadoh, Chumped i Beach Slang kojima su se toliko svidjeli pa su ih pozvali kao predgrupu na europskoj turneji 2016. Prvi album (Access All Areas) izašao je u svibnju 2015., a objavljen je na na crnom i crvenom vinilu te na CD-u u izdanju nezavisne etikete PDV Records.

Nakon festivalskih nastupa (Exit, Ferragosto Jam) i uspješne turneje po Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Sloveniji krajem 2015., Access All Areas je doživio i svoje kazetno izdanje na njemačkoj etiketi Last Exit Music. U jesen 2017. bend objavljuje split 7“ vinil s austrijskim bendom Remedy, u izdanju PDV Records, Laserlife Records, Ill in the head Records i Last Exit music, i paralelno radi na materijalu za drugi album koji je naljavljen za 2018., ali o tome nekom drugom prigodom.

02:00 – 06:00
KLFM SoundSystem @ Klub Kocka
Upad/radio donacije: free do 23:59h. Nakon toga, 20 kn

Live streaming od 22:00 do 02:00 na KLFM.org.

Program realiziramo četvrtu godinu, uz pomoć mreže udruga Clubture, Platforme doma mladih i K.U.M.a, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, zaklade Kultura Nova, grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Autor vizualnog identiteta: Saša Pocrnić

autor: KLFM, 18/04/2018

, , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

KLFM-ova jesenja ofenziva: Zagreb

12/10/2013.

Prvi ovojesenji pohod na Zagreb je iz nas, a rezultati već polako isplivavaju na površinu. Sudjelovanjem na tribini ‘Moj, tvoj, naš radio’ smo naglasili problematiku nedefiniranosti community radija u Hrvatskoj, dok smo promocijom radija u Močvari nastavili širiti evanđelje po KLFM-u. Kako se vidi iz priloženog, poprilično uspješno!

MILNA / 2016

30/07/2016.

Pjaceta Žalo, na dnu najmirnije uvale zapadnog dijela Brača, “našega maloga mista”, Milne, prva je stanica našeg novog radio putovanja. Pridružite nam se ispod skalina, u ovu ljetnu večer u zajednici, gdje vam donosimo uvijek pažljivo birane nezavisne izvođače.

Radio na cesti Labin / Jadranska konvencija radija u zajednici

23/09/2019.

Druga postaja ovogodišnje turneje Radio na cesti je Labin u subotu 5. listopada.

RIJEKA / 2014

18/10/2014.

Rijeka je iza nas! Druga od tri ovogodišnje etape realizacije projekta Radio Na Cesti je polučila i više nego dobre rezultate, podarivši nam novi kreativni zamah koji ćemo definitivno znati iskoristiti! Vrijeme nas je poslužilo, sve su tri faze prezentacije – naravno, svaka na svoj način – izazvale zanimaciju prisutnih, te što je najvažnije, produbili smo prijateljske odnose s dragim ljudima koji su ujedno i vrhunski glazbenici prepuni kreativnosti i ideja, a istovremeno dovoljno daleko od mainstreama. Ovo posljednje definitivno je i najvažnije; jer naprijed možemo ići jedino razmjenjujući ideje i njegujući međuljudske odnose!

Tjedna rotacija

Arhiva

KNXWLEDGE / 1988

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

THE AVALANCHES / Running Red Lights ft. Rivers Cuomo, Pink Siifu

CARIBOU / Rough Trade Mixtape 2020

Erykah Badu – Live (1997.)

TOMA BEBIĆ / Volite se ljudožderi ( 1975. )