KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Unexpected & Enchanting Return of Chris Knox

Kad se neki, zbog teške, pa i fatalne bolesti otpisani glazbenik vrati na scenu, to je definitivno razlog za slavlje. Ovotjedno je izdanje eXita posvećeno Chrisu Knoxu koji je u kasno proljeće 2011, preživio umalo letalni srčani udar, no već skoro godinu dana iznova zauzima položaje koji mu već desetljećima pripadaju: onaj ključne osobe novozelandske post punk scene, kao i lučonoše međunarodnog lo-fi pokreta! U prvom dijelu emisije možete preslušati dvostruki ‘tribute to’ album koji su Chrisovi kolege nedugo po dijagnozi snimili u korist njegova oporavka, a u nastavku (u nedostatku svježijeg live materijala) preslušajte njegov koncertni zapis iz Hamburga, 1989.

 

a) Srčani udar, solidarnost, i…

O Chrisu Knoxu. kultnoj figuri novozelandske punk i posebice post punk scene već je bilo riječi u ovoj emisiji. Uz sve zasluge – a tu je i pokretanje dva kultna proto punk, odnosno punk sastava; Enemy i Toy Love, Knox je veći dio osamdesetih i devedesetih proveo kao jedna kreativna polovica sastava Tall Dwarfs, projekta koji je, možemo to bez ustručavanja kazati, definirao termin lo-fi.

U devedesetma više vremena posvećuje samostalnoj karijeri, no ne zanemarujući rad s Alecom Bathgateom, odnosno Tall Dwarfsima. Vrijeme je to vrhunskih solo albuma poput Songs of You and Me, Yes!, Beat, Croaker i brojnih drugih.

Nažalost, srčani udar koji je Chrisa zamalo pokosio 11. lipnja 2011. usporio ga je u stvaralaštvu, te je pitanje njegovog eventualnog povratka na scenu visilo o koncu, no malo se tko nadao.

chris_knox_stroke_why_the_albumSrećom, mnogobrojni kolege, posebice njegovi “učenici” iz lo-fi miljea snimili su dvostruki tribute to album Stroke, s vrsnim obradama Chrisovih skladbi, a prihod je, naravno, bio namjenjen njegovom liječenju (nešto su slično koju godinu ranije napravili i američki glazbenici za dobrobit Alejandra Escoveda koji je patio od teškog oblika hepatitisa, a lista je bila podugačka: Steve Earle, Cowboy Junkies, Jay Farrar, Howe Gelb, M. Ward, Calexico, John Cale i drugi).

U slučaju Strokea, svoj su obol dali Jeff Mangum, Lou Barlow, The Mountain Goats, Jay Reatard, Yo La Tengo, Bill Callahan, Will Oldham, Lambchop, The Chills, The Verlaines, David i Hamish Kilgour (The Clean) i da ne nabrajamo dalje.

 

 Disc 1 (Yellow Disc)

01 Pull Down The Shades (Jay Reatard)
02 Rebel (The Checks)
03 Ain t It Nice (The Bleeding Allstars)
04 Don t Catch Fire (Peter Gutteridge)
05 Luck Or Loveliness (The Chills)
06 Nothing s Going To Happen (David Kilgour)
07 All My Hollowness To You (The Crying Wolfs)
08 Beauty (Stephin Merritt)
09 Nostalgia s No Excuse (Portastatic)
10 Crush (The Mint Chicks)
11 I ve Left Memories Behind (Jay & Sam Clarkson)
12 Burning Blue (Skygreen Leopards)
13 The Slide (Shayne Carter)
14 Grand Mal (Pumice)
15 Knoxed Out (Hamish Kilgour)

Disc 2 (Black Disc)

01 Not Given Lightly (Boh Runga)
02 Bodies (Red & Zeke Featuring Bill Doss And Neil Cleary)
03 Sign The Dotted Line (Jeff Mangum)
04 Lapse (Bill Callahan)
05 Growth Spurt (Genghis Smith)
06 Coloured (Yo La Tengo)
07 Dunno Much About Life But I Know How To Breathe (AC Newman)
08 Glide (Alec Bathgate)
09 Inside Story (Don McGlashan)
10 The Outer Skin (Sean Donnelly)
11 What Goes Up (Lambchop)
12 Brave (The Mountain Goats)
13 Round These Walls (The Tokey Tones)
14 Just Do It (The Bats)
15 My Only Friend (Will Oldham)
16 It s Love (The Pyjama Party)
17 Becoming Something Other (Jordan Luck)
18 Driftwood (The Verlaines)
19 Song Of The Tall Poppy (Lou Barlow)
20 Napping In Lapland (The Nothing)
21. Sunday Song (Tall Dwarfs)

download

b) … povratak!

Zahvaljujući Svevišnjem, kao i Chrisovoj neuništivoj volji, ovaj je krčitelj novih puteva uspio prevladati bolest, te se koncem 2014. vratiti na scenu, u čemu ga nisu omele ni navršene 62 godine života.

Chris još smišlja što i kako dalje (vjerojatno ni kolaboracija s Bathgateom u vidu novog projekta Tall Dwarfsa nije isključena), no zasad se zadovoljio nastupima s pratećim Racketsima (gore priložen video je relativno svjež materijal, zabilježen prije 4 dana, no to vas ne treba čuditi – KLFM je barem u nekim segmentima uvijek prvi!).

Ipak, u nedostatku svježijih materijala, u ovom ćemo se dijelu emisije podsjetiti jednog vrhunskog Chrisovog koncertnog nastupa održanog u Hamburškom klubu Fabrik, 6. lipnja 1989.

Chris Knox: Live in Fabrik, Hamburg, 6/6/1989

01 Michael
02 Filling me
03 The woman inside of me
04 The slide
05 Uncle’s Tom’s cabin
06 Growth spurt
07 The face of fashion
08 Voyeur
09 Paul’s place
10 Not given lightly
11 Honesty’s not enough
12 “song for the germans in the audience”
13 My dumb luck

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 14/08/2015

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Lou Reed – Perfect Night: Live in London / The Fall – Live at the Witch Trials

26/02/2015.

Pred vama je još jedno ne isuviše pretenciozno izdanja eXita – nazvomo to zasluženmim odmorom. Riječ je o dva albuma koja povezuje kultni status autora, dvadeset godina razlike, te riječ LIVE u nazivu.
No, dok je u slučaju Lou Reedovog ‘Perfect Night: Live in London’ uistinu riječ o koncertnom zapisu, ‘Live at the Witch Trials’ The Falla nije live album, već prvo studijsko ostvarenje Marka E. Smitha i ekipe. Ipak, u neku se ruku može smatrati uživo odsviranim djelom, pošto je praktički tako i nastao – tijekom jednog dana u studiju, bez dodatnog vremena za šminkanje i nasnimanje. Cheers!!!

Wilco

20:00–23:15 Subota 19.10.2019.

Will Comply!

No eXit – postponed due to break

07/08/2015.

Vrijeme je za kreativno punjenje baterija, tako da ćemo ovog tjedna pauzirati s emisijom. Ponovo nas slušajte u subotu, 15. kolovoza. S razumijevanjem, hvala. Urednišvo.

Total Clusterfuck

20:00–22:45 Subota 12.10.2019.

Slijedi jedno poprilično improvizirano i konfuzno, ali i neobavezno izdanje eXita. Tema? Obljetnica. Pitate se zašto obljetnica kad smo 12. godišnjicu emisije obilježili sredinom lipnja? Eto tako!

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

MARINADA / Mir junaka