KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Summer’s End

12:00–15:00 Nedjelja 8.9.2019.

Ljetu je kraj. Počinje nova sezona Gistro FM emisija.

Septembar je mesec kada se završava leto i počinje jesen. I još trista čuda. Nekom škola, nekom faks, nekom posao, nekom utakmica, nekom koncert, nekom more, a nekom ništa. Mada, čak i ako ste ovaj poslednji, ima i za vas nešto. Između svih tih novih početaka, jedan je rezervisan za novu Gistro FM sezonu. Od danas se ponovo svake nedelje čujemo na Radio Aparatu, KLFM radiju i Mixcloudu.

U protekla dva meseca sam slušao muziku više nego na početku leta. Uz nju su mi se slegali utisci iz Beograda i uz nju sam doživeo još jedno vrelo leto u Teksasu. Današnji izbor je presek svega onoga što sam slušao prethodna dva meseca. Uglavnom se bavimo novitetima, ali tu je i nekoliko evergreen klasika iz vrtova mladosti.

Samo koji dan nakon što je Gistro otišao na raspust, objavljen je album Purple Mountains. U pitanju je nova grupa Dejvida Bermana iz Silver Jews, koji se ovog jula vratio nakon jednodecenijske pauze. Ploča je toliko dobra, da sam nekoliko puta pomislio kako je ovo možda nešto najlepše što je Dejvid snimio. A onda se pre nekih mesec dana desila tragedija. Dejvid je u 52. godini oduzeo sebi život. Reći da sam bio u šoku, bilo bi blago rečeno. Još uvek mi je teško da poverujem. I još uvek ne prestajem da slušam Purple Mountains. Nažalost, sada ga razumem na nešto drugačiji način. Ali ono što je isto – i pre i posle te odvratne vesti da je Dejvid umro, ova ploča mi je postala jedna od najdražih koje sam čuo ove godine. Prvi album nedelje.

Krajem avgusta obeležili smo četvrt veka dva klasika iz sredine devedesetih. U pitanju su debi izdanja za Džefa Baklija, odnosno grupu Portishead. Nema tih decenija i vekova koje mogu naneti prašinu na remek-dela kakva su “Grace” i “Dummy”. Današnja Gistro evergreen izdanja.

Druga dva albuma nedelje su snimili Dope Lemon, odnosno Motel Radio. Ovi prvi su projekat Angusa Stouna (znamo ga iz dueta Angus & Julia Stone). Ako volite muziku po kojoj se pluta, sporije pesme Velvet Underground, Spiritualized ili Jesus and Mary Chain, obratite pažnju. Malo šta me ovako dobro vozi kroz vrele letnje noći u Teksasu. Grupa iz Nju Orleansa Motel Radio je na početku karijere i njihov letnji pop više nego obećava. Pesmu “Midnight” sam jednog jutra u podne slušao bar 10 puta zaredom. Zapamtite ime Motel Radio, cenim da ćete naletati sve češće na njega.

U oktobru će treći studijski album objaviti soul vunderkind Majkl Kivanuka, a danas slušamo prvi singl. Pesma “You’re Not the Problem” komotno može da izađe na crtu najlepšim melodijama sa Majklove prve dve ploče. Ovoga puta je malo dodao psihodelije. I stoji mu. Ono baš.

Sudeći po prva dva singla, mnogo očekujem od solo albuma Britani Hauard iz benda Alabama Shakes. Danas predstavljamo jedan od njih, grešnog naslova “Stay High”. U poslednjih par nedelja sam toliko vrteo ovu pesmu, da mislim da je i ova mačka sa verande naučila napamet. Lični kandidat za pesmu godine.

Za desetak dana novi album objavljuju Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznatiji kao LP Duo. Danas slušamo kompoziciju koja sve to najavljuje, zaraznu i noćnu “Analog Love”.

Tu su još pesme sa novih izdanja Nila Janga i njegovih Crazy Horse, Igija Popa, shoegaze legendi Ride, Kim Gordon, Marka Lanegana, Chromatics, Šona O’Hejgena iz benda High Llamas, Valeri Džun, Ariela Pinka, The Delines, te damu iz Kalifornije koja se predstavlja kao Mega Bog.

Za vanvremenske klasike ove nedelje su zaduženi Bil Kalahan, Džon Prajn, Enio Morikone, New Order, My Bloody Valentine, Stereolab i mnogi drugi.

Leto još uvek nije zvanično ćaozdravo, ali tu je negde. No, to nije razlog da nemamo osmeh na licu dok pevamo neku od ovih letnjih himni. Setan ili ne, ali osmeh. Kao što sam rekao, septembar je idealan za nove početke, a današnja Gistro FM epizoda nudi jedan mogući saundtrak za sve njih.

PLAYLIST:
Bill Callahan – Drover
John Prine – Summer’s End
Belle and Sebastian – I Know Where the Summer Goes
Ennio Morricone – La Califfa
Purple Mountains – All My Happiness Is Gone
Purple Mountains – Nights That Won’t Happen
First Aid Kit – Random Rules
Neil Young with Crazy Horse – Milky Way
Jake Xerxes Fussell – The River St. Johns
Jeff Buckley – Grace
Jeff Buckley – Lover, You Should’ve Come Over
Britten – Corpus Christi Carol
Dope Lemon – Hey You
Dope Lemon – Salt & Pepper
Khruangbin – White Gloves
Michael Kiwanuka – You Ain’t The Problem
Brittany Howard – Stay High
Valerie June – Cosmic Dancer
Motel Radio – Midnight
Motel Radio – Lucid
Ariel Pink – We’ve Only Just Begun
The Delines- A Room on the Tenth Floor
Portishead – Roads
Portishead – It Could Be Sweet
Stereolab – Les Yper-Sound
New Order – Dreams Never End
LP Duo – Analog Love
Sean O’Hagan – On a Lonely Day (Ding, Dong)
John Coltrane – Blue World
Paul Desmond – From the Hot Aftenoon
Iggy Pop – James Bond
Mark Lanegan – Night Flight to Kabul
Mega Bog – For the Old World
Chromatics – I Want to Be Alone
Ride – R.I.D.E.
Kim Gordon – Sketch Artist
My Bloody Valentine – We Have All The Time In The World

autor: Ante Marković, 08/09/2019

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Poslednjih 20 godina

12:00–14:30 Nedjelja 12.2.2017.

U današnjoj, jubilarnoj 600. Gistro FM epizodi, slušate jedan mogući izbor najlepših albuma iz poslednje dve decenije.

Autumn Sweater

12:00–15:00 Nedjelja 27.9.2020.

Većina uspomena koje se dese krajem septembra ostaju u sećanju sa kišom u pozadini.

Coming Home

12:00–15:00 Nedjelja 28.6.2020.

Postoje pesme koje znamo i one koje nas znaju.

Let’s Go Out Tonight

12:00–15:00 Nedjelja 22.11.2020.

Iako se realno baš i nema gde večeras, muzika je tu da nas odvede i tamo gde se ne može.

Tjedna rotacija

Arhiva

BLACK MIDI / Cavalcade

LCD SOUNDSYSTEM / Sound of Silver (2007)

SELF ESTEEM / I Do This All The Time

SUBB-AN / Rebel Rave

The B-52’s / Live at The Pavilion

KOZMODRUM / Kozmodrum