KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Soundsystem: napraviti nešto svoje

18:30–19:00 Utorak 16.2.2021.

Razgovor s Robertom Martinovićem (Dr. Obi) i Anjom Nigović (Anja G) donosi priču o soundsystem kulturi i njihovom djelovanju na nezavisnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj.

Na pitanje što je uopće soundsystem kultura odgovorio nam je Robert Martinović (Dr. Obi) – samouki audio inženjer koji djeluje na nezavisnoj glazbenoj sceni već više od petnaest godina. Početak glazbene karijere veže uz projekte kao što su Jahstice Soundsystem i Digitron Soundsystem te djelovanje u bendu Bamwise, a s pjevačicom Anjom Nigović (Anja G) je unatrag nekoliko godina pokrenuo nezavisnu platformu Amplifyah Music na kojoj objavljuju vlastitu glazbenu produkciju.

U razgovoru smo se dotaknuli raznih tema, poput definiranja soundsystem kulture i utjecaja jamajkanske kulture na glazbenike s naših prostora. Popričali smo o sličnostima i razlikama s europskim i svjetskim soundsystem projektima, ali i promjenama koje su se unatrag petnaest godina dogodile u tom području. Dr. Obi je prokomentirao važnost institucionalnog obrazovanja za bavljenje elektroničkom glazbom, koliko festivali utječu na međusobno povezivanje glazbenika_ca te općenito položaj soundystem kulture u okviru nezavisne glazbene scene u Hrvatskoj.

Autorica: Tena Starčević
Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Podcast je nastao u sklopu Kulturpunktove novinarske školice, jednosemestralnog obrazovnog programa i trenutno jedinog opsežnijeg programa neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti.

autor: kulturpunkt, 15/02/2021

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Improvizacije: Norac i Kovačić (I. dio)

18:30–19:00 Utorak 27.4.2021.

Prvi dio podcasta s Branimirom Norcem i Anom Kovačić donosi improviziranu izvedbu s razgovorom o glazbenom obrazovanju i otvorenosti akademske glazbe za eksperiment.

Improvizacije: Laura Matijašević

18:30–19:00 Utorak 6.7.2021.

U novoj epizodi donosimo izvedbe Laure Matijašević popraćene razgovorom o njenom shvaćanju funkcije bas gitare, načinu na koji pristupa zvuku i interakciji s bendom.

Zvučni eseji: Transformacija medija – zvuk

18:30–19:30 Utorak 22.12.2020.

Kroz suvremeni radio, pristupe produkciji podcasta i različite zvučne forme provode nas Kristina Tešija, Srđan Laterza i Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Improvizacije: Nika Bauman

18:30–19:00 Utorak 25.5.2021.

U novoj epizodi donosimo začudne izvedbe flautistice Nike Bauman praćene razgovorom o klasičnom obrazovanju i improvizaciji u suvremenoj glazbi.

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

THE SHAMEN / Boss Drum (1992)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)