KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

PESME ZA SUNČANA JUNSKA JUTRA

12:00–14:30 Nedjelja 4.6.2017.

Stižu jagode, trešnje i kajsije, večeri mirišu na maturske proslave i nadu, počinju noći otvorenih prozora, još jedan jun se dokotrljao do nas i mislim da je pravo vreme za „junsku muziku“. Šta to tačno znači, znaćete ako preslušate današnju Giistro FM epizodu, naslovljenju Moon in June and Sleep till Noon. Naslov ima veze sa stihovima Lua Rida kojim počinje ovonedeljna emisija „”Maybe I should get a farm in Southern France / Where the winds are wispy and the villagers dance / And you and I we’d sleep beneath a moon / Moon in June and sleep till noon“.

A u njoj vas čeka novi singl za The War in Drugs, koji je uz „Thinking of a Place“ najozbiljniji kandidat za pesmu godine. Bar što se ove emisije tiče. Krajem avgusta stiže njihov novi album i po svemu sudeći, verovatno ćete lupom tražiti one Gistro epizode u kojima nije bila neka pesma sa njega. Novi singl „Holding On“ je finalni pečat onome što mi se mota po glavi već par godina, a to je da od svih bendova koji su nastali u ovom veku, mojim ušima nijedan ne prija toliko kao The War on Drugs.

Dugo se ni na jedan album iz folk žanra nisam toliko navukao kao na 61. studijsko izdanje Vilija Nelsona „God’s Problem Child“. Ovo ne samo da je Vilijev najlepši album u ovom veku, već je reč o ploči koja može izaći na crtu nekim od njegovih antologijskih izdanja. Vreme će pokazati da toliko iskrenosti, ironije, humora i poezije na jednom mestu ne srećemo toliko često. To što Vili Nelson ima 84 godine, što već decenijama puši dva-tri džointa dnevno i što je sada snimio ovakvu albumčinu, samo znači da su čuda ipak moguća. Ne prestajem da slušam ovu ploču noćima.

Konačno smo dočekali i debi izdanje grupe Cigarettes After Sex. Nikad mi neće biti jasno kako grupa kojoj su uzori My Bloody Valentine i Slowdive, na YouTubeu ima preglede koji se mere desetinama miliona (otprilike samo jedan njihov hit ima više pregleda nego sve pesme svih njihovih uzora), mada to nije jedina misterija vezana za njih. Naime, ova ploča mi nakon prvog slušanja nije ostavila nikakav poseban utisak, ali što je više slušam sve više se zavlači pod kožu. O čemu se tačno radi, možda ćemo saznati 18. jula na Sportskom centru „11. april“ kada će Cigarettes After Sex svirati prvi put u Beogradu.

Iako je ovo junska epizoda, Gistro evergreen je album „Takk…“ iz 2005, islandskog benda Sigur Ros, koji je na prvu loptu zimska ploča. No, jebeš prvu loptu. Kada malo zagrebete ispod površine, skapirate da ove pesme savršeno funkcionišu i dok samo u boksericama pijete prvu kafu na terasi, na junskom suncu, koji minut pre podne. Veliki albumi ne poznaju godišnja doba, a ovaj je svakako jedan od njih.

Slušamo još potresnu klavirsku obradu Soundgarden klasika „Black Hole Sun“ koju je pre neki dan odsvirala i otpevala Nora Džons u Detroitu, na istom mestu na kome je Kris Kornel istu pesmu izveo poslednji put u životu, samo koju nedelju pre.

Grupa iz Pančeva Ljubičice u novoj pesmi „Veliko hvala (i zdravo)“ ironično pozdravlja stoku koja nam kroji sudbinu. Ipak, mislim da je još jače oružje u ovoj pesmi muzika – naizgled jednostavna i pitka, a u stvari pažljivo osmišljena, sa vođenjem računa o najsitnijem detalju.

Tu je još novi singl za Arcade Fire koji najvaljuje njihov peti album, junsko/noćna klavirska saradnja britanskog džezera Grega Fouta i gitariste Vorena Hempšira iz benda The Bees, novu letnju pesmu za elektro pop bend Washed Out, kao i povratnički singl grupe Luna, koji je u stvari obrada Fleetwood Mac klasika.

Najavljujem dva beogradska koncerta koja će se desiti u četvrtak 8. juna u Dorćol placu, kada sviraju King Khan and the Shrines, o čijim live nastupima se odavno priča, odnosno Operators, o čijim koncertima će se tek pričati.

Slušamo još Frenka Zapu, Dena Oerbaha, Sparklehorse, Gentle Waves i svašta još.

Muzika iz nove Gistro FM nam pomaže da zaboravimo ko nam je predsednik, kakav nam je fudbal, gde smo pogrešili one noći koje se ne sećamo i kako ćemo vratiti dugove. Muzika to može. Otvorite prozore, otpanjite zvučnike i pustite da vas još jedan jun uzme pod svoje.

PLEJLISTA:

Lou Reed – Modern Dance / Ecstasy / 2000

The War on Drugs – Holding On / A Deeper Understanding / 2017

Sparklehorse – Junebug / Good Morning Spider / 1998

Willie Nelson – It Gets Easier / God’s Problem Child / 2017

Willie Nelson – Old Timer / God’s Problem Child / 2017

Dan Auerbach – Show Me / Waiting on a Song / 2017

Ljubičice – Veliko hvala (i zdravo) / singl / 2017

Frank Zappa – Bobby Brown Goes Down / Sheik Yerbouti / 1979

Cigarettes After Sex – Each Time You Fall in Love / Cigarettes After Sex / 2017

Cigarettes After Sex – Apocalypse / Cigarettes After Sex / 2017

Mercury Rev – Goddess on a Highway / Deserter’s Songs / 1998

Norah Jones – Black Hole Sun / Live in Detroit Fox Theatre May 23th 2017 / 2017

Gentle Waves – Let The Good Times Begin / Swansong for You / 2000

Sigur Ros – Glosoli / Takk… / 2005

Sigur Ros – Hoppipolla / Takk… / 2005

Gracin – (Ovo nije) New York / bandcamp / 2017

Hand Habits – All the While / Wildly Idle (Humble Before The Void) / 2017

Hand Habits – Book on How to Change / Wildly Idle (Humble Before The Void) / 2017

Slowdive – Everyone Knows / Slowdive / 2017

Hampshire & Foat – How the Nights Can Fly / Galaxies Like Grains of Sand / 2017

Hampshire & Foat – End Song / Galaxies Like Grains of Sand / 2017

Dave Brubeck Quartet – Theme for June / Tritonis / 1980

Arcade Fire – Everything Now / Everything Now / 2017

Washed Out – Get Lost / single / 2017

King Khan and the Shrines – So Wild / Idle No More / 2013

Dark Meat – Angel Of Meth / Universal Indians / 2006

Luna – One Together / A Sentimental Education / 2017

Willie Nelson – True Love / God’s Problem Child / 2017

GISTRO HEAVY ROTATION: Willie Nelson – God’s Problem Child (2017)

GISTRO EVERGREEN: Sigur Ros – Takk (2005)

autor: KLFM, 04/06/2017

,

Vezane objave

Arhiva

Silly Love Songs

12:00–14:30 Nedjelja 22.4.2018.

Nije važno da li su pesme ljubavne ili ne, koliko da li su u stanju da nas nateraju da osećamo nešto što nismo pre nego što smo ih pustili.

The Lady Don´t Mind

12:00–15:00 Nedjelja 3.3.2019.

Malo je paradoksalno da čovek traži samog sebe hiljadama kilometara od mesta na kome je nastao, a još paradoksalnije da se tu pronađe.

Hladan decembar u toploj sobi

12:00–14:30 Nedjelja 18.12.2016.

Ako niste sigurni gde cveta decembarsko cveće, zavirite u današnju Gistro epizodu. Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova.

Najlepše obrade svih vremena, drugi deo

25/09/2016.

Pesme „I Want You“ Boba Dilana i „Northern Sky“ Nika Drejka spadaju među pet najlepših koje sam čuo u životu. Samim tim, teško da bilo koja obrada može „prismrdeti“ originalu. Naravno da to važi i za ove dve koje ćemo danas slušati, ali nema sumnje da su Phosphorescent i Denison Vitmer dali sve od sebe da pokažu poštovanje prema ovim velikim pesmama.

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS & ANGELO DE AUGUSTINE / A Beginner’s Mind

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

DAVID HOLMES / Hope Is The Last Thing To Die

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

KATARINA II / Katarina II (1984)