KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Mister NO: Splitski bend koji već 20 godina gura svoj film

Razgovor sa Slavenom Sliškovićem Slijom, osnivačem benda Mister NO, autorom tekstova i skladateljem.

Mister NO. Mnogi bi rekli kultni splitski sastav, i vjerojatno bi imali pravo. Mister NO postoji već preko 20 godina; predvođeni osnivačem, autorom tekstova i skladateljem Slavenom Sliškovićem Slijom odolijevaju vremenu i dalje stvaraju glazbu kao da su tek osnovani. Razgovarali smo sa osnivačem Slavenom i u nekoliko rezova potvrdili kako je bend još uvijek itekako živ i spreman otpjevati sve Slavenove stihove, kojih nije baš mali broj.

Mister NO. Kultni ste splitski sastav… Volite li kada za Vas kažu da ste kultni? Na sceni ste još od kraja 90ih, pa već samo ta činjenica može vam dati epitet kultnoga.

Ne volim da pišu kultni ili da meni govore da sam genij. To sam prerastao.

Mister NO je pop-rock bend koji ne popušta tradiciji i vjerno se već godinama drži svog đira, a samo ime je dobio po talijanskom akcijskom strip junaku i glavnom liku istoimenog stripa s kraja 70-ih godina.

Dugi niz godina stvaranja pretvorio je ovaj bend u veterane glazbe na našim prostorima. Mijenjale su se politike, izdavači, glazbenici, mijenjale su se gospodarske okolnosti, a potrošači su sve zahtjevniji i užurbaniji u slušanju glazbe. Hitove brzo prožvaču i bace, a evo što na sve to kaže Slaven.

Prošli ste 20 godina razvoja što se promijenilo na sceni u tom periodu? A što se promijenilo kod Vas u bendu i u stilu stvaranja?

Promijenilo se to da su nekada izdavačke kuće pokrivale troškove snimanja ili bar jednog spota. Danas sami glazbenici sve to moraju financirat. U bendu i stilu stvaranja se nije promijenilo ništa. Na istom mjestu pišem i skladam ka prije 20 godina. Sve je u tom pogledu isto. Samo doba su se promijenila i ljudi su se promijenili.

Tko su trenutno članovi benda?

Vladimir Garić – gitara
Miodrag Spasić – bas
Tomislav Dorić – klavijature
Gordan Tudor – saksofon
Toni Silobrčić – bubnjevi
Tanja Leskur – vokal
Slaven Slišković Slija – vokal, gitarist

Izveli ste pothvat vrijedan divljenja 2019., rekao bih u europskim ali i svjetskim krugovima. Izdali ste 2 albuma u jednoj godini od čega jedan album ima čak 47 pjesama. Prije svega od kud energija za toliki posao? I, recite nam kako ste uspjeli složiti cijelu priču, je li išlo sve glatko, sa snimanjem?

Je išlo je glatko sa snimanjem. Samo nitko nije želio izdat pjesme. Smetamo mnogima.

Frontmen Slija obrazložio je jednom prilikom razloge tako naglog stvaranja čak dva albuma: “Imao sam te pjesme, skupilo ih se i htio sam se riješiti toga. Teret je to nositi u sebi neobjavljeno. Tako širiš kugu – stvaraš, a ne djeluješ.”

Jedan od albuma izdan u 2019. zapravo je i prvi album benda nakon gotovo 20 godina postojanja. Zašto ste čekali tako dugo s albumom? Materijala sigurno nije falilo za objavu!?

Nijedna zagrebačka izdavačka kuća ne želi objavljivat naše pjesme. Ko da imamo koronu pa biže od nas. Tek nas je jedan izdavač izdao nakon 20 godina. Zato što su razni debili bili oko mene i opstruirali me.   – ljutito je izjavio Slija

Mladi bendovi i glazbenici često puta napišu nekoliko pjesama, odmah od toga slože album i to je to. Nema previše razmišljanja. U vašem slučaju čini mi se da je potpuno suprotno. Dugogodišnje muziciranje stvara jako puno hitova i materijala za album. Po kojem ključu ste odabirali pjesme i slagali ih? Ima li sve neku priču?

Ima, stavija sam sve pjesme o Ivi i od tada sam je ugasio kao lika. Pišem sad o drugoj djevojci.

Iva je inače Slijina muza, djevojka koju je upoznao 2000. godine u Splitu. Ivu je jednostavno izabrao kao djevojku o kojoj će pisati pjesme. Odgovaralo mu je da cura nije iz Splita kako se kasnije ne bi opterećivao susrećući ju po gradu i prisjećajući se svega vezanog uz nju. Kako kaže, tada je izabrao curu iz Zaprešića jer mu se u tom trenutku činila najljepšom curom na svijetu.

 

Tanja Leskur

 

Glavni autor tekstova i glazbe je ujedno i glavni vokal Slaven – Slija. Gdje nalazite inspiraciju za tekstove i glazbu? Sudjeluju li i ostali članovi benda u stvaranju pjesama?

Nalazim inspiraciju u djevojci o kojoj pišem. Bend ne sudjeluje u stvaranju pjesama. Ja pjesme donesem gotove,  odsviram i otpjevam ih bendu i onda najčešće Vladimir Garić (gitara) radi aranžman. Nekad i Miodrag Spasić (bas).

Kažu da su tekstovi u današnjim pjesmama došli otprilike do razine 3. – 4. razreda osnovne škole. Vodite li vi računa kada stvarate pjesmu da ona i prenese nekakvu poruku slušateljima?

Pišem najbolje što mogu. Pišem književno. Za čitanke.
Dobri tekstovi su važni. Važni su da pokažeš i kako je 99 % scene nepismeno. Da pišu pjesme samo da popune prostor. Ja takve pjesme ne bi od srama nikome pokaza, a druge hvale ka neke glazbenike.

Pratite li uopće trendove u industriji i jesu li vam bitni za stvaranje vlastitih materijala?

Ja stvaram trendove.

Znam da je kliše, ali moram pitati za Covid. Kako su sva ova zatvaranja utjecala na svirke i općenito probe i produkciju novih stvari u bendu?

Zaustavio nas je Covid u mjestu. Zaleđeni smo.

Slija također naglašava nezadovoljstvo domaćom estradom i izdavačima. Teško mu je shvatiti kako općenito nitko nema sluha za nekakvu vrstu ravnopravnog plasiranja glazbenih naslova u medijima i zanimljivo odgovara na sljedeće pitanje.

Kako prolazite na radio postajama? Zašto vas se češće ne može čuti ili vidjeti na TV-u?

Nitko ne pušta naše pjesme. Ko da smo koronirani.
Zato što zagrebačkom estradnom podzemlju ne odgovara neko sa pametnim pjesmama. Prvo nam niko ne želi objavit pjesme, a ako slučajno objave, odma sami to i zataškaju umjesto da promoviraju. Nama je izdavač otkazao suradnju prije nego je album izašao. Odmah su mi najavili da ne žele više objavljivat moje pjesme, samim time ništa nisu promovirali. Da imam novac za advokata tužija bih ih al nemam ni za advokata. 

Ako nema tantijema, kako se snazalite za financiranje spotova i albuma?

Igram kladionicu.

Planovi za ovu godinu? Neki novi album ili….?

Snimit ćemo naslovnu pjesmu moje šeste još neobjavljene zbirke Mala Greta. Album bi volili al nitko neće da ga izda. Iako ja sve sam financiram. Znači da nas ciljano opstruiraju i ignoriraju.

 

Razgovarao: Filip Filipović

Fotografije: Slaven Slišković

Uredio: Vjeran Stojanac

autor: Vjeran Stojanac, 01/05/2021

,

Vezane objave

Arhiva

Ormar s velikim O

17:00–18:00 Ponedjeljak 31.10.2022.

U emisiji Queer u Eteru, koju na internetskim valovima community radija KLFM emitiramo 31. listopada u 17 sati poslušajte o…

Massimo Pupillo (ZU)

29/11/2016.

KLFM je porazgovarao sa Massimom Pupillom, basistom avangardnog sastava ZU koji je nastupio kao jedno od vodećih imena prvog izdanja festivala ‘Ispod bine’ (10. – 12. 11. 2016.).

Kundyak Mezhie intervju

02/04/2018.

Ususret festivalu FIDO MUSIC WEEKEND donosimo vam mini intervju Splitskog benda Kundyak Mezhie.

Medley special: Doringo (Zg)

21:00–22:00 Petak 28.2.2020.

Zagrebački bend Doringo, koji okuplja multimedijalne umjetnike i visokotalentirane glazbenike koji u surf/prog/world rock maniri kombiniraju utjecaje različitih glazbenih pravaca…

Tjedna rotacija

Arhiva

VAMPIRE WEEKEND / Only God Was Above Us

STEVIE WONDER / Innervisions (1973)

DIIV / Everyone Out

FRANKIE KNUCKLES / xlr8r (R)

MY MORNING JACKET / Live at Bonnaroo

VOJKO V / Dvojko (2023)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM