KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Love is Like a Cigarette

12:00–15:00 Nedjelja 17.2.2019.

Nije da postoji pravilo, ali svet najčešće ne pomeraju neskromni ljudi koji ne puše, ne piju, ne drogiraju se, nisu alavi, ne prave sranja, nisu samodestruktivni i ne znaju baš ništa o psihologiji.

Kada se takav pomerač sveta, sa instrumentom u ruci, suoči sa posledicama svog bića, nastaje muzika koja pravi od februara jun. Neki pomerači sveta nas zabavljaju u današnjoj Gistro FM epizodi. Njen naziv je Love is Like a Cigarette. Nekad mi se čini da je sam život like a cigarette…

Prvi album nedelje je snimila Lu Doilon, ćerka Džejn Birkin i polusestra Šarlot Ginzbur. Njena treća ploča je najozbiljnija do sad. Pop, elektronika i akustične gitare u savršenoj sinhronizaciji. Idealno za ispraćanje zime.

Nijedan novi album nisam slušao toliko prethodnih dana kao aktuelno izdanje za nemačkog pijanistu Hauschku. Uz njega bežim u šumu, pokrivam se lišćem i maštam o letu kada se neću ni sa čim pokrivati. Album nedelje broj dva.

Da li sam omatoreo ili sam nostalgičan i patetičan, ili sve to plus još nešto, ne znam. Ali znam da danas slušamo pesmu Zlatni dan koju peva Bisera Veletanlić. Volim je ceo život, a kako sam stariji ima sve je bolje razumem. Poseban mi je bio gušt da je smestim u isti blok sa Smog i Tindersticks.

Kad smo kod pesama koje raznose, slušamo hor Young at Heart. Kada imate glas, kad iz njega izlaze emocije, nije važno da li ste penzioner u staračkom domu koji peva Coldplay pesmu. Srce se oseti čak i pod tim ololnostima.

Drugi singl za Weyes Blood je opet hit i po svemu sudeći to je jedna od ploča od koje mnogo očekujem ove godine. Weyes Blood. Zapamtite to ime.

Gisto evergreen je instrumentalno viđenje My Bloody Valentine klasika “Loveless”. Njega su pre 12 godina snimili Japancakes i još uvek zvuči moćno kao tad. Savršen album za onu rem fazu pre dubokog sna.

Društvo nam prave nove pesme Gilijan Velč i Dejvida Roulingsa, prvi singl sa prolećnog albuma Demijena Džurada, projekat Dejvida Holmsa Unloved, a tu su i nove ploče Stivena Malkmusa, Boba Samnera i Bila Mekeja.

U domaćem bloku slušamo nove pesme novosadskog benda Gerecki, vranjsko beogradskog Nežni Dalibor i Lovely Quinces iz Splita.

Što se tiče klasika za njih su danas zaduženi Van Morison, Tom Vejts, Vlada Divljan, Air, Džejms Tejlor, OP8 i mnogi drugi, a umesto nesrećne nove Lemonheads cover ploče, slušamo jednu divnu koenovsku temu, koju je početkom veka Evan Dando snimio sa škotskim kompozitorom Kregom Armstrongom.

Neke emocije i neke pesme su veće od drugih, a neke od njih ćete sigurno pronaći u ovonedeljnoj Gistro FM epizodi.

autor: Vladimir Skočajić Skoča, 17/02/2019

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Shelter From the Storm

12:00–15:00 Nedjelja 29.9.2019.

U današnjoj Gistro FM epizodi puštam neke od najdražih pesama iz mog života. To znači da vas čeka gomila proverene muzike kojoj vreme ne može ništa.

Valjda dobro

12:00–14:30 Nedjelja 5.11.2017.

Nekada smo dobro, a nekada smo loše. Snimljeno je na hiljade pesama koje opisuju ta stanja. Međutim šta je sa onim danima kada smo valjda dobro?

To Live Is to Fly

12:00–14:30 Nedjelja 21.1.2018.

Sve pesme delim na dobre, loše i veće od života. Klasik Taunsa Van Zanta „To Live Is to Fly“ spada u ovu poslednju grupu.

Move On Up

12:00–14:30 Nedjelja 25.2.2018.

Dolazi hladna nedelja kada će temperatura biti u debelom minusu, uskoro će još jedni izbori, a februar nikako da isteče…

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

THE DURUTTI COLUMN / Vini Reilly (1989)

FONTAINES D.C. / Jackie Down The Line

TALE OF US / Renaissance

R.E.M. / MTV Unplugged

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)