KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Kries / Solin, Gradine

Godišnje hodočašće na koncerte Kriesa sa nastavlja a za sve one koji su ih propustili popravni je u klubu Judino drvo u četvrtak 23.7. iako svi kažu da se Kries najbolje doživi u Solinu. Ne bez razloga.

 

– O čemu on piva ovo?
– Neman pojma, al’ nije ni važno,ovo je ludilo, koja energija..

Ovako je nekako izgledao razgovor između mene i moje drage negdje na pola koncerta grupe Kries u Solinu, na zatvaranju Ethnoambient festivala. Kao i manje više svakome tko po prvi put sluša Kries uživo, njeno oduševljenje bilo je golemo. Nije da je ona baš neka velika obožavateljica ethno/world/nazovimo je kako hoćemo glazbe, ali ruku na srce, Kries i nije takav bend.
Je, tu su čudnovati instrumenti, nošnje, plesovi i sve ostalo šta prati sličnu glazbu ali Kries je u svojoj srži rock bend.
kries
Ono šta prvo primjetite na njihovom koncertu je da stvarno dobro “figuraju” na bini. Svaki od njih sedam je u nekom svom elementu, u laganom “groove-u” koji prati ritam glazbe i čini se da stvarno uživaju u svirci. Koja je stvarno vrhunska. Izmjene čudnovatih ritmova/dobi iz pjesme u pjesmu uvode slušatelja u neko hipnotičko stanje koje ga jednostavno zarobi. Čini se da je i set lista tako posložena, od onih složenijih ritmova u prvoj polovici koncerta do onih jednostavnijih prema kraju, kada publika (treba li napisati da su svi plesali do kraja koncerta ) otpusti sve kočnice i potpuno se preda glazbi (Zumba).

I da, svi jako dobro znaju svoj posao: od ethno trojke koj svira “mrtve životinje”:), udaraljke i ostale čudne instrumente , preko basista koji rastura u svojih metar kvadratni tiho i nenemetljivo, Mojmira koji kao nekakav šaman koordinira predstavu pa sve do gitarista i bubnjara (inače članovi benda Pridjevi koje nikako ne želite propustiti na Superuhu ove godine ) koji odlično osjećaju kada treba svirati a kada ne.
Kries u jednom trenutku zvuči ethno,u drugom kao RATM, u trećem je funky i rasplesan ali opet sa osobnim pečatom,pečatom benda koji zna kako tretirati svoju glazbu i instrumente i rade to jako, jako dobro.

Iako ne poznajem baš tekstove koje Mojmir i družba uglazbljuju, čini mi se da je to onaj rukopis koji publika prepoznaje kao izvorni,hrvatski pa ako hoćete i domoljubni, ali ne na onaj način kako to prezentiraju Thompsoni i društvo već na jedan pitomiji, onaj koji priznaje različitosti, koji daje i slavi ljubav i u kojem nema mjesta za mržnju i podjele. U nekom paralelnom/pravednijem svijetu Kries bi bio taj koji bi punio Poljude i Maksimire ali to je sad već druga priča..

I to je to. Godišnje hodočašće na koncerte Kriesa sa nastavlja a za sve one koji su ih propustili popravni je u klubu Judino drvo u četvrtak 23.7. iako svi kažu da se Kries najbolje doživi u Solinu. Ne bez razloga.
kries 2

Stjepan Tonković

autor: tomislav gracin, 19/07/2015

Vezane objave

Arhiva

Roger Waters – The Wall; stadion Poljud, Split

24/07/2013.

Dugo očekivano uprizorenje Watersovog ‘The Walla’ na splitskom Poljudu potvrdilo je pretpostavku da se djelo namjenjeno dvoranskom izvođenju jako teško transformira po stadionskom obrascu. No, većini prisutnih to nije smetalo, Pravi se problem krije negdje drugdje, točnije u namjerama Rogera Watersa da od djela koje izvorno opisuje njegovo duševno rastrojstvo, razvod, probleme sa kolegama u bendu itd napravi antiglobalistički i antiratni spomenik samome sebi.

Pestilence 29.4. Tvornica kulture Zagreb

22/04/2014.

Pestilence dolaze iz Nizozemske, osnovani su sredinom 1986. godine i započeli su svoju karijeru kao thrash metal bend pod utjecajem ranih radova Sepulture. Od samog početka je alfa i omega banda Patrick Mameli (gitara, vokal) dok su se ostali članovi redovito izmjenjivali.

Napulj je pod opsadom, a Napoli Segreta je naša borba za grad

13/11/2018.

U subotu, 17.11. u 18h u Beton kinu Doma mladih u sklopu dnevnog programa ovogodišnjeg Radio Dana&Noći u goste nam dolaze autori kompilacije Napoli Segreta, protagonisti jednog šireg gradskog pokreta.

LIVE STREAM – Chui @ Klub Kocka

23:30–1:00 Petak 30.11–1.12.2018.

Ukoliko večeras niste u mogućnosti doći i podržati momke iz Chuia, ne brinite! KLFM će se pobrinuti za to live prijenosom koncerta Chui u Kocki. Uključite se na valove klfm radija i uživajte!

Tjedna rotacija

Arhiva

SELF ESTEEM / Prioritise Pleasure

SEELENLUFT / Out Of The Woods (2002)

METRONOMY / It’s good to be back

LOUSIAHHH!!! / In Session

FONTAINES D.C. – Live At Kilmainham Gaol (2021)

PORTO MORTO / Portopop