KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Karlo B. Nowack: ZABORAV HLADNE KLIME

Zbirka poezije Karla B. Nowacka ZABORAV HLADNE KLIME je objedinjana iz njegovih dviju zbirki KURBE & KURBETINE i VESELA STRANA MOGUĆEG LUDILA, kao i pjesama kojih je bilježio na papiru. To je njegovo prvo tvrdouvezano izdanje, a biti će promovirano u ponedjeljak, 19. listopada 2015., u splitskom klubu Ghetto s početkom u 20.30 h.

 

Zbirka poezije Karla B. Nowacka ZABORAV HLADNE KLIME je objedinjana iz njegovih dviju zbirki KURBE & KURBETINE i VESELA STRANA MOGUĆEG LUDILA, kao i pjesama kojih je bilježio na papiru. To su bila fotokopirana izdanja na tragu cheapbook literature američke underground scene šezdesetih.

Zbirka je podjeljena je u osam poglavlja koje svako za sebe opisuje neko od stanja u kojem se nalazi pjesnički subjekt. Ona su također isprepletena što na koncu tvori stilski i tematski kompaktnu cjelinu.

Radi se o osebujnom pjesničkom glasu koji ispisuje svoj život, ono što mu se kao čovjeku, pjesniku i glazbeniku događa u splitskoj svakodnevnici. To nije samo puka deskripcija stvarnosti, nego i osjećajnost koja je utkana u nju i koja donosi jedan naročito senzibilan pjesnički glas.

ddddddddPjesnička forma o «(ne)svakidašnjoj (ne)svakodnevnici» promišljeno i vješto koketira s proznim sadržajem, a njihova kemijska reakcija, kao produkt, je nedvojbeno zanimljiva.

Poezija je to koja je i ujedno kritika konvencionalnog. To je eskapizam koji je ustvari jedino moguće riješenje u bijegu od lažnog realiteta. Bijesan u sukobu sa sumornom stvarnošću, autor postaje, ali i opstaje bitnikom ljubavi, pretpostavljajući da je to jedini način opstanka.

Povećana komunikativnost zbog spretnog ubacivanja impresivno lirskih elemenata u bizarne scene je dobitak ove zbirke.

Željko Barišić

 

O autoru:

Ređen je 07.05.1973. u Splitu. Završio je umjetničku školu. Glazbenik je i pjesnik. Svirao je u brojnim splitskim bendovina; Mistery Lapsus, Ekskurzija poljoprivredne škole, Ilija i zrno žita, VIS Coveri.
Aktivan je i na splitskoj pjesničkoj sceni. Objavio je nekoliko samizdat zbirki poezije; Mame me nikad nisu voljele, Kurbe & Kurbetine, Vesela strana mogućeg ludila, Udarite me nečim tupim.
Zaborav hladne klime mu je prvo ukoričeno djelo.

… ili po riječima autora osobno:

12095269_1012948282103505_9204873356819170409_o

 

autor: Vjeran Stojanac, 15/10/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Split Nomad Gallery x Demos

18/09/2019.

Ovaj četvrtak navečer u Academia Club Ghetto očekuje vas Demosova atmosferična glazbena selekcija za Split Nomad Gallery.

Izložba Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija UMAS-a u sklopu “Platformata”

30/04/2013.

U sklopu festivala nezavisne kulture i umjetnosti “Platformat” u petak 3. svibnja u 20 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra otvara se izložba studentskih radova Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija – “Dizajn 07-12”.

Slušna obmana @Vinyl Club

30/03/2015.

Porinuće #slusnobmana@vinyl, popodnevnog druženja uz razgovor s domaćim umjetnicima koji objavljuju vinilna LP-izdanja je pred nama. Prvi gost biti će Marko Jović aka Xtematic, mladi noise-umjetnik i urednik/osnivač izdavačke kuće iz Osijeka/Koprivnice. U veljači je za Equation Records objavio crno-zlatni vinil s engleskim kolektivom New Blockaders otisnut u 185 primjeraka. Naše druženje uključuje razgovor s Markom, uz performans koji suostvaruje s projektom Anal Violence.

Lezbijski obilazak atenske prošlosti

0:00–0:00 Ponedjeljak 16.12.2019.

U petak, 20. prosinca u 20 sati u Galeriji kluba Kocka u Domu mladih Split otvorit će se izložba Lezbijski…

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

BAND OF HORSES / Crutch

BICEP / Little White Earbuds

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret