KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Improvizacije: Manja Ristić

18:30–19:00 Utorak 14.9.2021.

Slušamo kompoziciju wizard dreams of roses Manje Ristić, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom djelovanju.

Premda je u faktografskom smislu točno, opisati Manju Ristić kao beogradsku glazbenicu i multimedijalnu umjetnicu s korčulanskom adresom čini se kao vrlo mlak uvod u njezino djelovanje.

Riječ je naime o glazbenici koja je nakon studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala violinu na londonskom Royal College of Music, da bi se potom sustavno posvetila području eksperimentalnog, rubnog i avangardnog, spajajući svoju izvanrednu instrumentalističku umješnost sa sklonošću ka zaigrano radikalnim istraživanjem zvuka. Potonje znači izradu različitih improviziranih instrumenata ili zvučnih uređaja, ali i studiozno bilježenje, obradu i montažu zvuka, osobito iz korčulanske okoline, kao i dovitljivu uporabu snimateljskih sredstava, ponajprije hidrofona.

Njezin recentniji autorski rad, koji smo dijelom popratili i na Kulturpunktu, posjeduje i izraženu ekoakustičku komponentu, a dojmljiv je zbog načina na koji Ristić vlada različitim slojevima i vrstama zvučne građe. U dvanaestoj epizodi Improvizacija slušamo kompoziciju wizard dreams of roses, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom obrazovanju i djelovanju, otklonu od klasičarskog fetiša virtuoznosti, pristupu zvuku i njegovom bilježenju i brojnim drugim temama.

Izvedbu i odgovore je snimila Manja Ristić, a autor podcasta je Lujo Parežanin.

Autorica naslovne fotografije je Helena Vilović, a vizuala Klasja Habjan.

autor: kulturpunkt, 14/09/2021

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Kulturne politike odozdo: DKC – društvo i zajednica

17:00–17:30 Utorak 24.1.2023.

S predstavnicama članica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR razgovarali smo o faktorima koji definiraju rad, vidljivost i relevantnost društveno-kulturnih centara. Razgovor…

Improvizacije: Ana Čop i Jaka Arh

18:30–19:00 Utorak 8.2.2022.

U novim Improvizacijama gostuju Ana Čop i Jaka Arh, koji nam donose izvedbe popraćene razgovorom o glazbenom obrazovanju, pristupu glazbi i zvuku te aktualnim projektima.

Audio vodstvo: Era presvlačenja paukova

17:00–17:30 Utorak 4.10.2022.

Teuta Gatolin vodi nas kroz izložbu u Pogonu Jednistvo kojom predstavlja umjetničko istraživanje Era presvlačenja paukova i projekt Toplina.

Audio vodstvo: Element (i) vjetra

18:30–19:00 Utorak 14.12.2021.

Riječki umjetnik i tonski snimatelj Ivo Vičić proveo nas je kroz multimedijalnu ambijentalnu instalaciju postavljenu u Galeriji Filodrammatica.

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / No Thank You

IAN POOLEY / Since Than (2000.)

FEVER RAY / Kandy

TRAUMER / fabric promo

RICHARD HAWLEY / Live at Halifax Piece Hall

REX ILUSIVII / Disillusioned! (1987)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM