KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Improvizacije: Manja Ristić

18:30–19:00 Utorak 14.9.2021.

Slušamo kompoziciju wizard dreams of roses Manje Ristić, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom djelovanju.

Premda je u faktografskom smislu točno, opisati Manju Ristić kao beogradsku glazbenicu i multimedijalnu umjetnicu s korčulanskom adresom čini se kao vrlo mlak uvod u njezino djelovanje.

Riječ je naime o glazbenici koja je nakon studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala violinu na londonskom Royal College of Music, da bi se potom sustavno posvetila području eksperimentalnog, rubnog i avangardnog, spajajući svoju izvanrednu instrumentalističku umješnost sa sklonošću ka zaigrano radikalnim istraživanjem zvuka. Potonje znači izradu različitih improviziranih instrumenata ili zvučnih uređaja, ali i studiozno bilježenje, obradu i montažu zvuka, osobito iz korčulanske okoline, kao i dovitljivu uporabu snimateljskih sredstava, ponajprije hidrofona.

Njezin recentniji autorski rad, koji smo dijelom popratili i na Kulturpunktu, posjeduje i izraženu ekoakustičku komponentu, a dojmljiv je zbog načina na koji Ristić vlada različitim slojevima i vrstama zvučne građe. U dvanaestoj epizodi Improvizacija slušamo kompoziciju wizard dreams of roses, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom obrazovanju i djelovanju, otklonu od klasičarskog fetiša virtuoznosti, pristupu zvuku i njegovom bilježenju i brojnim drugim temama.

Izvedbu i odgovore je snimila Manja Ristić, a autor podcasta je Lujo Parežanin.

Autorica naslovne fotografije je Helena Vilović, a vizuala Klasja Habjan.

autor: kulturpunkt, 14/09/2021

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Komunalna soba: Norac/Pavičić/Dožić

18:30–19:00 Utorak 17.8.2021.

U sklopu programa Kulturpunktove komunalne sobe s triom Norac/Pavičić/Dožić razgovarali smo o njihovoj suradnji te izvedbama u različitim prostornim i produkcijskim uvjetima.

Soundsystem: napraviti nešto svoje

18:30–19:00 Utorak 16.2.2021.

Razgovor s Robertom Martinovićem (Dr. Obi) i Anjom Nigović (Anja G) donosi priču o soundsystem kulturi i njihovom djelovanju na nezavisnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj.

Audio vodstvo: Žene minorne spekulacije: sekvenca III

18:30–19:00 Utorak 2.3.2021.

O dream machine sekvenci projekta “Žene minorne spekulacije”, baziranom na neolitskoj figurini, govori multimedijalna umjetnica Nicole Hewitt.

Proza iz pera pjesnika

18:30–19:00 Utorak 8.6.2021.

Kako su nastale i kako zvuče kratke priče beogradskog pjesnika Danila Lučića.

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin