KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Improvizacije: Manja Ristić

18:30–19:00 Utorak 14.9.2021.

Slušamo kompoziciju wizard dreams of roses Manje Ristić, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom djelovanju.

Premda je u faktografskom smislu točno, opisati Manju Ristić kao beogradsku glazbenicu i multimedijalnu umjetnicu s korčulanskom adresom čini se kao vrlo mlak uvod u njezino djelovanje.

Riječ je naime o glazbenici koja je nakon studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala violinu na londonskom Royal College of Music, da bi se potom sustavno posvetila području eksperimentalnog, rubnog i avangardnog, spajajući svoju izvanrednu instrumentalističku umješnost sa sklonošću ka zaigrano radikalnim istraživanjem zvuka. Potonje znači izradu različitih improviziranih instrumenata ili zvučnih uređaja, ali i studiozno bilježenje, obradu i montažu zvuka, osobito iz korčulanske okoline, kao i dovitljivu uporabu snimateljskih sredstava, ponajprije hidrofona.

Njezin recentniji autorski rad, koji smo dijelom popratili i na Kulturpunktu, posjeduje i izraženu ekoakustičku komponentu, a dojmljiv je zbog načina na koji Ristić vlada različitim slojevima i vrstama zvučne građe. U dvanaestoj epizodi Improvizacija slušamo kompoziciju wizard dreams of roses, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom obrazovanju i djelovanju, otklonu od klasičarskog fetiša virtuoznosti, pristupu zvuku i njegovom bilježenju i brojnim drugim temama.

Izvedbu i odgovore je snimila Manja Ristić, a autor podcasta je Lujo Parežanin.

Autorica naslovne fotografije je Helena Vilović, a vizuala Klasja Habjan.

autor: kulturpunkt, 14/09/2021

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Audio vodstvo: Pino Ivančić – MOJIH (prvih) 50…

17:00–17:30 Utorak 26.7.2022.

Pulski umjetnik, performer i glazbenik Josip Pino Ivančić predstavlja svoju ‘netipičnu restrospektivu’ povodom 50 godina rada.

Improvizacije: Mario Bočić

17:00–17:30 Utorak 14.6.2022.

U novoj epizodi donosimo improviziranu izvedbu Marija Bočića popraćenu razgovorom o zvukovnim mogućnostima saksofona te sviranju u različitim muzičkim formatima.

Audio vodstvo: Priroda ne podnosi prazninu, a možda ni ja

17:00–17:30 Utorak 31.5.2022.

U kreativnom hubu Prostor Ivana Filip otvorila je izložbu naziva Priroda ne podnosi prazninu, a možda ni ja, a bavi se odnosom između ljudskih i neljudskih životinja.

Improvizacije: Luana Lojić (I. dio)

18:30–19:00 Utorak 30.11.2021.

U Kulturpunktovom podcastu posvećenom improviziranoj glazbi donosimo izvedbe Luane Lojić popraćene razgovorom o odnosu improvizacije i umjetničkog rada i njezinoj metodi “orkestriranja” tabova.

Tjedna rotacija

Arhiva

THE MARS VOLTA / The Mars Volta

U2 / War (1983)

NAKHANE / Tell Me Your Politik

MR. C / Deep House Amsterdam

PORTISHEAD / Roseland NYC

PORTO MORTO / Portofon (2019)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM