KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Glazba u filmovima Edgara Wrighta

16:00–17:00 Petak 3.12.2021.

Slušamo glazbu koja je obilježila filmove britanskog redatelja Edgara Wrighta.

Filmovi britanskog redatelja Edgara Wrighta vrte se oko glazbe u tolikoj mjeri da djeluju kao da su izrasli iz soundtracka koji ih “prati”. Direktor fotografije na Wrightovom filmu Vozač (Baby Driver, 2017.) nazvao je taj film postmodernim mjuziklom tvrdeći kako nema pjevanja i plesanja po ulicama, ali svijet reagira na glazbu. Sam Wright šali se kako kreativni proces nastanka filma kreće od glazbe prema radnji i likovima. Wrightovim filmovima to je posebnost, prednost, i ponekad mana. Neki gledatelji tako osjete njegovu ponesenost i zaigranost glazbom pa dok gledaju neke njegove filmove vrište u glavi cinični komentar: nabavi scenarista! (poput potpisnika ovog teksta)

Ipak, glazbena kulisa njegovih filmova je maestralna i koristi mu kao zaštitni znak u filmskom svijetu. Tako je i s novim filmom Posljednja noć u Sohou (Last Night in Soho, 2021.). Najavom filma odzvanja Starstruck od The Kinksa, ili pak Downtown u obradi karizmatične glumice Anye Taylor-Joy. Edgar Wright je maestralni režiser sjajnih bravura i minijatura koji naš šarmira zabavnim, žanrovski hibridnim filmovima, glazbenom pozadinom i dinamikom, pa mu opraštamo povremenu klišeiziranost, te činjenicu što mu se neki filmovi raspadnu radnjom u drugoj polovici.

U novom Torinskom konju slušamo glazbu iz Wrightovih filmova, lepršavu, posebnu, onu koja ih oblikuje i koju pjevušimo nakon što se pojave “slova na ekranu”.

 

autor: Dario Dunatov, 01/12/2021

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Zgoda o kratkom i sjajnom letu

16:00–17:00 Petak 14.8.2020.

Filmsku priču u novom Torinskog konju gradimo oko prekrasne, karizmatične i čarobne Laurie Bird, pomalo zaboravljene heroine filma ceste.

Imena žena

16:00–17:00 Petak 28.8.2020.

Ovog petka slušamo pjesme inspirirane ženskim imenima.

Mladi crno-bijeli filmovi

16:00–17:00 Petak 17.4.2020.

Svi znamo zašto su filmovi bili crno-bijeli kada tehničke mogućnosti nisu dozvoljavale boju, ali što je s filmovima kojima je crno-bijelo stilska odluka, a ne tehničko ograničenje?

Harry Dean Stanton – Lice kao priča

16:00–17:00 Petak 8.10.2021.

Pričamo o licu koje je pejzaž, pejzažu koji je priča, pričamo o Harryju Deanu Stantonu.

Tjedna rotacija

Arhiva

TOM ZE / Língua Brasileira (2022)

Napoli Segreta Vol. 2 (R)

THE MARS VOLTA / Blacklight Shine

JOB JOBSE / Dekmantel

BOB MARLEY & THE WAILERS / Live at the Roxy

TROKUT / Rotate, Align + Shapeless

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM