KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

From Disco To Disco

22:00–23:00 Subota 6.1.2024.

Večerašnji mix donosi uglavnom nove disco house trake, od kojih su neke nastale sempliranjem, a neke su house remix-evi pop stvari.

Sempliranje je uzimanje djela već snimljenog zvuka i njegovo korištenje u kontekstu nove forme, odnosno glazbene kompozicije.

Kratka povijest: Sempliranje samo po sebi započinje razvojem tada nove tehnologije povezane sa snimanjem zvuka i seže u daleke 60-te prošlog stoljeća, a možda i ranije, kada su umjetnici iz različitih područja uzimali dijelove snimljenih zvukova iz različitih izvora, dakle ne nužno glazbene i uključivali ih u vlastite umjetničke radove. Od široj javnosti zanimljivijih tu su William S. Burroughs pa Timothy Leary koji je semplirao Beatlese za svoj album, sami Beatlesi te Simon & Garfunkel koji su semplirali sami sebe.

Sempliranje postaje poznatije 80-tih godina kada hip-hop i drugi elektro glazbenici počinju masovnije koristiti semplove, bazirati čitave stvari pa i albume na semplovima i zarađivati ozbiljnije novce, što je donijelo i prve tužbe i komplicirane sudske prakse i odluke u tim slučajevima (npr. Kraftwerk vs Afrika Bambaataa, Roy Orbison/Acuff-Rose vs 2 Live Crew, Rick James vs MC Hammer), gdje se sempliranje ili sankcioniralo ili nije ovisno o više različitih faktora u pojedinom slučaju.

Danas, kao i u bliskoj prošlosti sempliranje je prisutno u mnogim žanrovima glazbe od popa do rocka , a sudske prakse i mišljenja po tom pitanju nisu manje kontroverzne ili komplicirane.

autor: Željko Špoljarić, 04/01/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Music Is The Answer w/Zhocc FC

22:00–23:00 Subota 10.2.2024.

U novoj epizodi slušamo uglavnom novije stvari. Tu su Lovebirds, Disclosure, London Grammar, Dutchican Soul, Dennis Ferrer itd. u raznim…

Music Goulash

22:00–23:00 Subota 14.10.2023.

Večeras slušamo selekciju elektronske glazbe raznih podvrsta, od synth popa do deep house-a. Uzeo sam random ploče. Između ostalog tu…

House Music All Night Long

22:00–23:00 Subota 11.11.2023.

Večerašnja selekcija kao i obično bazirana je na house zvuku, ali koliko house ima lica? Tracklist; Dego & Kaidi –…

Grooving Deep by Zhocc FC

22:00–23:00 Subota 4.11.2023.

U novoj epizodi groovamo deep house. Tracklist: Barry Can’t Swim – Jazz After Hours Anchorsong – The Ocean CamelPhat, Elderbrook…

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

PRINCE / Purple Rain (1984)

IDLES / Grace

GUY J / Balance

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM