KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

FESTIVAL TOLERANCIJE – Sedmi festival židovskog filma Zagreb,19. – 25. svibnja 2013.

Od 19. do 25. svibnja, u Zagrebu se na više lokacija održava Sedmi Festival židovskog filma, pod nazivom ‘Festival tolerancije’. Ove će se godine pored filmskog (dokumentarnog i igranog) i glazbenog programa festival realizirati i kroz Edukacijska jutra, kao i Tematsku izložbu posvećenu srpskim ‘antimasonskim’, u biti antisemitskim plakatima iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

FestTolerancije_logo

Više od pedeset filmskih naslova koji promiču toleranciju uskoro na Festivalu židovskog filma u Zagrebu!

Zagreb, 24. travnja – Sedmu godinu zaredom kraj svibnja na zagrebačkim kino platnima rezerviran je za niz filmskih naslova i popratnog sadržaja koji promiču toleranciju, dijalog i suživot te educiraju publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu. Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma održat će se od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu! Po prvi puta Festival se ove godine širi van Zagreba, pa će tako dio filmskog programa  od 07. do 09. lipnja biti prikazan i u Rijeci.

Ovogodišnje festivalsko izdanje ponovno u fokus postavlja toleranciju, kao i značenje toleracije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od pedeset dokumentarnih te kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, čiji je zajednički nazivnik promicanje uvažavanja različitosti te ukazivanje na promišljanje moralno ispravnog društvenog djelovanja.

Dokumentarni program donosi tridesetak naslova, među kojima čak dva dobitnika Oscara! U središtu filma ‘Inocente’ autorskog dvojca Seana Finea i Andree Nix Fine je osamnaestogodišnja umjetnica Inocente Izucar, jedna od 1.8 milijuna djece bez dokumenata koju su roditelji ilegalno doveli u SAD. Donedavno je Inocente bila i jedna od 1.5 milijuna mladih beskućnika u Americi. Ovaj film prati ovu nadarenu umjetnicu u fazi kada nakon 30 selidbi u devet godina polako gradi svoj život i koristi umjetnost kao terapiju u borbi s teškom obiteljskom prošlosti i sustavom u kojem živi. Pored Oscara za najbolji kratki dokumentarac 2013., ‘Inocente’ je ovjenčan nizom nagrada na festivalima diljem svijeta.

Scena iz filma 'Sačuvati obraz' (Saving face), dokumenta kojim  amerikanac Daniel Junge i pakistanac Shrameen Obaid-Chinoy ukazuju na zvjerski odnos prema ženama u Pakistanu. Scena iz filma ‘Sačuvati obraz’ (Saving Face), dokumenta kojim Amerikanac Daniel Junge i Pakistanac Shrameen Obaid-Chinoy ukazuju na i dalje prisutan zvjerski odnos prema ženama kao nižim bićima primarno u Pakistanu, ali i nekim drugim islamskim zemljama.

Oscara u istoj kategoriji, ali prošle godine, osvojio je film ‘Sačuvati obraz’ u režiji nagrađivanog dvojca – američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya. Riječ je o filmu koji prodire u pakistansko društvo, dokumentirajući brutalne napade kiselinom čije su žrtve uglavnom žene. Većina stradalih nema pristup rekonstruktivnoj kirurgiji, veliki broj žrtava niti ne prijavi napade, dok napadače (najčešće je riječ o muževima) uglavnom osude na minimalne kazne. Tetovažama 400 tisuća rednih brojeva kojima su bili oblježeni svi zarobljenici Auschwitza bavi se film ‘Obilježeni’ redatelja Uriela Sinaia i Dane Doron, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Chicagu. Kroz svjedočenja 30 preživjelih ‘Obilježeni’ ne dopušta generalizaciju jer svatko od spomenutih svoju trajnu oznaku doživljava drugačije.

Među dvadesetak igranih filmova bit će prikazan i višestruko nagrađeni njemački film ‘Borbene djevojke’ redatelja David Wnendta koji donosi portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Marisa je mlada pripadnica neonacističke bande s čvrstim uvjerenjima koja će poljuljati nakon što upozna mladog afganistanskog izbjeglicu. ‘Borbene djevojke’ ovjenčane su s dvadesetak nagrada, uključujući nekoliko nagrada za najbolju žensku ulogu i film kao i Prix Europa za najbolji scenarij.

Sličnom tematikom bavi se i srpski film ‘Šišanje’ redatelja Stevana Filipovića koji donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici, talentiranom matematičaru koji biva uvučen u svijet skinheadsa, opčinjen njihovim karizmatičnim vođom Reljom. Riječ je o uzbudljivom ostvarenju koje kroz tinejdžerske ljubave, prijateljstva i izdaje – kroz perspektivu odrastanja u Srbiji danas – postavlja pitanje osobne odgovornosti mladih ljudi, ali i društva koje ih gura u ruke ekstremnih ideologija.

Skinheads Relja koji u Filipovićevom filmu 'Šišanje' navodi nadarenog matematičara Novicu na pogrešan put! Skinheads Relja koji u Filipovićevom filmu ‘Šišanje’ navodi nadarenog matematičara Novicu na pogrešan put!

Osim filmskog programa, Festival židovskog filma uključuje niz popratnih sadržaja: međunarodna edukativna filmska radionica International Talent Workshop namijenjena je mladim studentima filma iz čitavog svijeta, a ove godine održat će se od 16. do 25. svibnja u Zagrebu. U tom će razdoblju sedam odabranih mladih filmaša pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti igrani kratkometražni film.

Petu obljetnicu održavanja slavi program Edukacijska jutra – riječ je o obrazovanju mladih o Holokaustu kao i poticanju razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Povijest Holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja – na tak način učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. U sklopu ovogodišnjeg programa Edukacijska jutra svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Kao uvod u predavanje bit će prikazan kratki njemački film ‘Njegova borba’ redatelja Jakoba Zapfa.

 'Nadarena djeca' su jedan od onih filmova koji pobuđuju tračak nade. ‘Nadarena djeca’ Markusa Rosenmüllera je priča o troje genijalnih glazbenika; maloj Njemici i dvoje židovske djece koji se u krvavom vrtlogu Drugog svjetskog rata bore za očuvanje temeljnih vrijednosti poput ljubavi i prijateljstva.

Drugi modul Edukacijskih jutara uključuje projekciju dugometražnog filma ‘Nadarena djeca’ redatelja Markusa Rosenmüllera te potom predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, koji će s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacističkog režima.

Festivalski program i ove će godine uključiti tematsku izložbu i glazbeni program, a više informacija o spomenutom objavljujemo uskoro. Ulaz na filmski program, radionice i izložbu je slobodan.  

 

Izložba nacističkih propagandnih plakata u vlasništvu Mirka Ilića na Festivalu tolerancije!

Zagreb, 02. svibnja – U sklopu Festivala tolerancije – 7. Festivala židovskog filma održat će se tematska izložba “Antimasonski plakati” koja obuhvaća dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića, ujedno autora vizualnog identiteta festivala. Izložba će se moći pogledati od 19. do 25. svibnja u zagrebačkom kinu Europa te potom od 3. do 8. lipnja u riječkom Malom salonu, a ulaz je slobodan.

Spomenuti plakati bili su dio “Velike antimasonske izložbe” (što je bio sinonim za antisemitizam), koja je – nakon okupacije nacista 1941. – bila otvorena u listopadu 1941. u Beogradu. Financirali su ju Nijemci, koji su težili produbljivanju već rasplamsale mržnje spram Židova. Riječ je o sedamnaest originalnih plakata od sveukupno dvadeset, koje sam uspio pronaći u SAD-u. To je bila čista propaganda, jer su tom izložbom pokušavali uvjeriti ljude zašto su Nijemci dobri, a ostali zli, tj. da iza zla koje manipulira svijetom stoje Židovi, kaže Mirko Ilić.

Antimasonski plakati 1 ‘Antimasonski’, odnosno rasistički antižidovski plakati iz kolekcije g.Ilića

Najznačajniji osvrt na izložbu napisao je Steven Heller, jedan od najistaknutijih američkih grafičkih dizajnera, teoretičara, kritičara i renomirani predavač njujorškog Fakulteta vizualnih umjetnosti. Po njemu, središnja tema izložbe bila je uvriježena krvna kleveta, navodna židovska (u ovom slučaju židovsko-komunističko-masonska) zavjera o svjetskoj dominaciji. Pored same izložbe, postojala je i velika količina propagandnog materijala: više od 200 000 različitih brošura, 60 000 postera, 100 000 letaka, 108 000 primjeraka devet različitih vrsta ilustriranih kuverata, 176 filmskih isječaka, četiri poštanske marke, itd.

Posteri su prenosili poruku da su Židovi drevni neprijatelji srpskog naroda i da Srbi ne trebaju čekati Nijemce kako bi započeli s istrebljivanjem Židova. Judaizam, portretiran na stereotipan, ortodoksan način, predstavljen je kao izvor svjetskog zla. Taj način antisemitističke propagande Židove je prikazao istodobno kao kapitaliste i komuniste, kao varljivu cionističku silu koja vlada nad svim aspektima europskoga, štoviše svjetskoga ekonomskog života. Materijale su proizveli grafički umjetnici i dizajneri koji su imali predloške izrađene u Njemačkoj, u nacističkom propagandnom ateljeu u Berlinu.

Antimasonski plakati 2

“Ovu izložbu prikazujemo u sklopu Festivala zato jer je jako važno vidjeti da se neka ikonografija i neki rječnici s vremenom ne mijenjaju. Ono što su u fašističkoj Njemačkoj radili i govorili, pojavljuje se i sad. Ne tako dobro dizajnirano i lukavo smišljeno, ali se pojavljuje. Rječnik je zapravo identičan. I nešto što izgleda kao daleka prošlost, to ustvari nije”, zaključuje Mirko Ilić.

Cjelokupni postav izložbe “Antimasonski plakati” sačinjava 17 izvornih te 3 plakata replicirana na dimenzije postojećih koji će biti otisnuti prema fotografijama plakata izvornoga postava iz 1941. Izložba je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, američkom neprofitnom organizacijom AIC Foundation Inc te Ministarstvom kulture RH.

 

Filmski program Festivala tolerancije.  Kliknite na sliku za detaljniji prikaz! Filmski program Festivala tolerancije.
Kliknite na sliku za detaljniji prikaz!

 

Napomena: Priloženi su autorski radovi koji su potpisniku ovih redaka uručeni od strane ogranizatora Festivala tolerancije, tako da se njegovi osobni zahvati svode tek na slaganje teksta, izbor fotografija iz filmova, te dodavanje podpisa u istima!

Vjeran Stojanac, 15. 05. 2013.

autor: Vjeran Stojanac, 15/05/2013

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Scandinavian Pop @ Basket Pub

22/10/2016.

Svi ste pozvani u subotu, 22/10/16, od 21:00 u popularni pub Basket na večer skandinavskog popa(i rocka, i indiea, i divnog electrosounda, i punk rocka, i singer-songwriterstva…) po izboru QRT saveznog selektora Gaala.

Od veljače u Kino klubu Split kreće program Osnovnih radionica

29/01/2024.

20.2. — 28.3.2024. / Kino klub Split

qIZLOŽBE: Tanja Minarik —  I think it’s a group of people flying kites in the rain

05/12/2023.

8. — 18.12.2023. / Galerija kluba Kocka U sklopu programa qIZLOŽBE kolektiva queerANarchive u petak, 8. prosinca u 19 sati u Galeriji Kluba Kocka otvara…

DADAnti: Svirači rumene kadulje

29/10/2015.

U ponedjeljak 02.11.2015. u 20:30 u klub galeriji Ghetto radimo promociju novog romana našega dopredsjednika Željka Barišića ‘SVIRAČI RUMENE KADULJE’ koji je upravo izašao u biblioteci DADAnti. Posebna gošća jest pulska pjesnikinja Aleksandra Mandić koja će nam se ovaj put predstaviti kao slamerica.

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

PRINCE / Purple Rain (1984)

IDLES / Grace

SUPERPITCHER / Influences (R)

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM