KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Doctor Who: a dvanaesta inkarnacija najdražeg nam Time Lorda jest…

PETER CAPALDI !!!

Približava se pedeseta obljetnica početka emitiranja Doctora Whoa, najdugovječnije britanske (pa i šire ) SF serije. Konac jeseni i početak zime nam donose dvije posebne epizode; jednu koja će se preklopiti sa jubilejem (23. studenoga), te već klasični božićni specijal. No, pitanje koje zadnjih dana uzburkava duhove brojnih štovatelja jest odluka o izboru glumca koji će utjeloviti dvanaestu inkarnaciju Doctora. Srećom, nećemo morati čekati kraj godine, pošto BBC danas, 04. kolovoza izlazi u javnost sa tim strogo čuvanim podatkom!

 

Koliko to god izgledalo apsurdno, producenti izvornog Doctor Who serijala iz 1963. nisu planirali više od desetak obiteljskih i edukativnih ‘time – travel’ epizoda. William Hartnell, koji je tumačio lik misterioznog prostorno-vremenskog putnika poznatog kao Doctor je tada već duboko zašao u šezdesete, i nakon nekoliko produljivanja ugovora, koja su se protegla na pune tri sezone, koncem 1966. je konačno i odstupio – iz zdravstvenih razloga.

No, ključni ljudi BBC-ja sada nipošto nisu željeli ugasiti seriju koja je u tom relativno kratkom razdoblju zadobila kultni status. Stoga se uvođenje ‘novog’ Doctora (glumio ga je Patrick Througton) opravdava regeneracijom, odnosno postupkom promjene fizičkog izgleda kao načina izigravanja smrti. Pripadnici naroda kojemu pripada Doctor, Gospodari vremena (Time Lords) mogu doživjeti čak trinaest takvih inkarnacija, što je brojka koja je 1966., na početku ere ‘drugog Doctora’ Throughtona izgledala sasvim dovoljna. No, u trenucima kada Matt Smith kao jedanaesto utjelovljenje Doctora napušta serijal, počinju se nametati neka nova pitanja kojima će, nadajmo se, mašta producenata i scenarista na neki način ipak doskočiti.

Tom Baker kao 'četvrti Doctor' (1974 - 1981), po mnogima još uvijek nenadmašen! Tom Baker kao ‘četvrti Doctor’ (1974 – 1981), po mnogima još uvijek nenadmašen!

Još jedan razlog zbog kojeg izbor glumca za ‘dvanaestog Doctora’ prati mnogo veća pompa nego primjerice ona koja se podigla dolaskom Davida Tennanta ili Matta Smitha (izuzetak je možda tek uvođenje Petera Davisona, koji je na mjesto ‘petog Doctora’ došao sada već davne 1981., nakon rekordnih sedam godina dugačke karijere Toma Bakera) jest preklapanje ovih događaja sa spomenutom obljetnicom. Naime, 23. studenog će se navršiti punih pedeset godina od emitiranja prve epizode ove u svakom smislu riječi vanvremenske serije; An Unearthly Child.   Stoga je nezamislivo pretpostaviti da bi Steven Moffatt, koji je u međuvremenu od uspješnog scenarista dogurao do izvršnog producenta serije dozvolio nekakav klišejizirani, očekivani izbor.

Ova je situacija iznova načela vječno prisutna pitanja političke korektnosti. Imajući u vidu specifična pravila Doctorovog Univerzuma, koja nisu striktno definirana, već se nadograđuju iz sezone u sezonu, odnosno iz epizode u epizodu, ostavljena je mogućnost da dvanaesta inkarnacija Doctora bude eventualno žena, ili pak glumac afrobritanskog ili indijskog podrijetla. U tom su kontekstu spominjana imena jedne uistinu vrhunske umjetnice kao što je Hellen Mirren, te relativno manje poznatih mlađih glumaca Johna Boyege i Riza Ahmeda.

Ipak, vjerojatnije je da će još uvijek tradicijom obojen BBC uvjetovati nastavljanje klasičnog  kanona, po kojemu Doctora u pravilu igra britanski glumac mlađih ili srednjih godina, koliko to god bilo u suprotnosti sa rušenjem predrasuda i tabua koje je još godine 2005. započeo Russel T. Davies prilikom obnove tada već više od petnaest godina ugašenog serijala.

Posljednja epizoda sedme sezone obnovljenog serijala ostavlja otvorenim mnoga pitanja, među ostalim i pojavu čuvenog Johna Hurta u još nerazjašnjenoj ulozi 'Doctora'. Posljednja epizoda sedme sezone obnovljenog serijala ostavlja otvorenim mnoga pitanja, među ostalim i pojavu čuvenog Johna Hurta u još nerazjašnjenoj ulozi ‘Doctora’.

Koga možemo dakle očekivati, bar u ograničavajućem BBC-jevom viđenju stvari? Pretpostavljam da će se većina upućenih čitatelja sjetiti legendarnog Johna Hurta (1984, The Elephant Man, Rob Roy…), čija je pojava u The Name of the Doctor; finalnom, trinaestom nastavku sedme sezone obnovljenog serijala izazvala određene kontroverze, te potencirala neka već postojeća pitanja. Po nekima taj ‘mračni Doktor’ (Dark Doctor) predstavlja ne baš časnu epizodu iz Doctorova života, moguće vezanu uz njegovu ulogu u još uvijek nerazjašnjenom Vremenskom Ratu (Time War), dok neki opet smatraju kako njegovu pojavu treba promatrati u okviru kanonskog serijala, pa bi u tom kontekstu Hurt predstavljao međuinkarnaciju između osmog, filmskog Doctora (na velikom ga je ekranu utjelovio Paul McGann) i onog povratničkog, devetog, kojega je vrhunski odigrao Christopher Eccleston. Sebi dajem dovoljno slobode da u tu zakulisnu igru prizovem neke pomalo zaboravljene Gospodare Vremena iz izvornog serijala – možda Omegu ili čak samog Rassilona, no Hurtova je prava uloga zasad poznata tek Stevenu Moffatu i užem krugu suradničkog tima.

Jedna od navođenih solucija jest i izbor Benedicta Cumberbatcha, najpoznatijeg po ulozi Sherloka Holmesa u isoimenoj seriji (2011.), no takva su nagađanja pala u vodu koncem srpnja kada je Steven Moffatt (koji je ujedno i izvršni producent Sherlocka Holmesa) objavio da je snimanje druge sezone projekta u punom jeku, kako bi se sa emitiranjem krenulo koncem listopada. Time je sa liste potencijalnih kandidata za ‘dvanaestog doctora’ isključen ne samo Cumberbatch, već i Martin Freeman.

DEveti, deseti i jedanaesti Doctor, odnosno Christopher Eccleston, David Tennant i Matt Smith Deveti, deseti i jedanaesti Doctor, odnosno Christopher Eccleston, David Tennant i Matt Smith

Pošto su Doctorovi štovatelji – Whovians – u pravilu zanimljiva stvorenja bujne mašte, može im se oprostiti pokoja misaona konstrukcija koja ozbiljno narušava neke temeljne postavke serijala. Takav je i pojam retrogradne regeneracije, kojeg se autor ovih redaka dosjetio uvidjevši da brojni fanovi, uključujući i njega, još nisu preboljeli odlazak Davida Tennanta. Nažalost, od ovoga neće biti ništa, i to ne samo poradi očuvanja koncepta djela, već i zbog znatno prozaičnijih razloga – ITV je ovog proljeća, po završetku emitiranja prve sezone, najavio vrlo vjerojatni povratak Broadchurcha na male ekrane, i to već iduće godine. Dakle, možemo sa sigurnošći brisati i Tennanta, mada će se on svejedno pojaviti u jubilarnom i božićnom specijalu igrajući vlastitiu, desetu inkarnaciju Doctora.

Mediji su dosta polagali i na Bena Danielsa, široj publici najpoznatijeg po ulogama u serijama House of Cards i Law & Order: UK. Činjenica da Ben upravo ulazi u svoje pedesete godine pomalo narušava trend biranja sve mlađeg Doctora, no čudni su, pa i nepredvidivi putevi regeneracije!

Zadnjih se dana u smislu potencijalnog dvanaestog Doctora često spominjao škotski glumac talijanskih korijena, Peter Capaldi (najpoznatiji kao Malcolm Tucker u političkoj satiri The Thick of It, zatim kao ujak Rory u ekranizaciji Crow Roada nedavno preminulog pisca Iaina Banksa, te Angel Islington u seriji Neverwhere rađenoj po scenarističkom predlošku Neila Gaimana). Štoviše, Capaldi nije nepoznanica fanovima serije – u drugoj je epizodi treće sezone, The Fires of Pompeii vješto odglumio lik Caeciliusa.

Peter Capaldi, po mišljenju potpisnika ovih redaka, najbolji i najizgledniji kandidat! Peter Capaldi, po mišljenju potpisnika ovih redaka, najbolji i najizgledniji kandidat!

Ono što Capaldija izdvaja iz šarolike skupine ostalih potencijalnih ‘Doctora’ jest njegova istinska predanost konceptu, pošto je poznat kao jedan od najvećih poznavatelja i fanova serije.  Ukoliko (nadajmo se) Peter pobere lovorike i zadobije i više nego ekskluzivno pravo, a mogli bi smo kazati i čast tumačenja Doctora u njegovoj dvanaestoj inkarnaciji, to će iz više razloga biti najbolji mogući izbor. Budući da je rođen 1958., Capaldi bi počeo sa odrađivanjem uloge u svojoj 55. godini, što ga, nakon Williama Hartnella čini najstarijim tumačiteljem Doctorova lika. Također, stroga markantnost i istovremeno ležerna zaigranost njegove pojave kao da priziva duhove treće i četvrte inkarnacije; odnosno Jona Pertweeja i Toma Bakera. Peter Capaldi je nedvojbeno spreman svojoj verziji ‘dvanaestog Doctora’ ubrizgati određenu dozu šarmantnog humora, koji je neophodan ako ste stari skoro tisuću godina, i ako ste u svojem životu, odnosno inkarnacijama vidjeli i proživjeli užase kakve bi običan čovjek teško mogao i zamisliti, a kamo li podnijeti!

Svim ovim dvojbama, na sreću ogromne baze štovatelja, konačno dolazi kraj. Danas, 4. kolovoza će na kanalu BBC One u 19.00 h po Greenwichu (20.00 po srednjeeuropskom vremenu) biti emitirana posebna polusatna emisija Doctor Who Live: The Next Doctor, u kojoj će voditeljica Zoe Ball ugostiti neke ključne osobe iz pola stoljeća dugog života serije. Potvrđeni su dolasci izvršnih producenata Russela T. Daviesa i Stevena Moffata, zatim Petera Davisona (peti Doctor), Colina Bakera (šesti Doctor), te jedanaestog u nizu, Matta Smitha, no to nije niti izdaleka upotpunjena lista svih gostiju koji će uveličati taj relativno kratki ali značajni show.

Trenutak koji doslovice odiše nervozom i nestrpljenjem jest objava imena glumca izabranog za tumač dvanaeste Doctorove inkarnacije, a dotični bi se trebao pojaviti i u studiju. Time će se operacija koja je zbog svoje složenosti i tajnosti čak krštena kodnim imenom (Houdini) konačno privesti kraju, a miljuni štovatelja će konačno doći na svoje.

Napomena: nekoliko trenutaka pred objavu ovog članka (20:27 h), i službeno je objavljeno – Peter Capaldi je dvanaesti Doctor!

 

Vjeran Stojanac

autor: Vjeran Stojanac, 04/08/2013

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

DADAnti: Sto godina DADE

31/01/2016.

U ponedjeljak, 1. veljače 2016., udruga DADAnti će s početkom u 20.30 sati u prostoru splitskog kluba Ghetto održati zanimljiv i raznolik program temeljen na dvije obljetnice. Jedna se tiče same udruge, koja ovih dana obilježava pet godina djelovanja, a druga nosi globalnu auru – riječ je o stogodišnjici dadaističkog pokreta. Program je osmišljen kroz dvije ključne stavke; redovitu godišnju Skupštinu udruge koja će za ovu priliku biti lišena suvišnih formalnosti poput dnevnog reda, te izložbu mail arta i vizualne poezije, prikladno nazvanu “100 godina DADE”, a za koju je zaprimljeno nekoliko stotina radova iz svih djelova svijeta.

Clubture forum u Splitu

04/06/2013.

Pozivamo vas na šesti Clubture Forum koji će se održati u Domu mladih u Splitu od 4.-6. lipnja! U organizaciji Saveza udruga Klubtura te splitske podružnice Platforme 9.81, i ovaj puta naći će se predstavnici raznih organizacija koje djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Sajam knjiga ‘Kičma’, HKD Sušak, Rijeka

20/10/2013.

Pozivamo vas da nam se pridružite na otvorenju KIČME, koje će se održati sutra (ponedjeljak)
u 19 sati u atriju Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku.
U 20 sati počet će program ovogodišnje KIČME, predstavit će se riječka književno-kulturna
e-periodika – Magazin Gradske knjižnice Rijeka, časopis Književnost uživo te časopis Re.
Radujemo se vašem dolasku!

Polet br.40 u Pulskoj Makini uz tuljanovinu u marinadi

16/08/2013.

Poslušajte stoljetnu tradiciju portugalske kuhinje i okusite najbolje od suvremene hrvatske poezije.

Tjedna rotacija

Arhiva

TY SEGALL / Hello, Hi

PREFAB SPROUT / Jordan: The Comeback (1990)

GORILLAZ / Cracked Island ft Thundercat

KHRUANGBIN / LateNightTales

MEN AT WORK / SuperStar Concert Series (1983)

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM