KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Darko Cvijetić: Mladost iz oficirskih kurtona

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.9.2021.

„Mladost koja je završila u kurtonima oficira“. Tako je to Darko okarakterisao i to je najbolji opis generacije koja izbora nije imala, a o kojoj Darko i piše u romanu „Što na podu spavaš“.

Ako ste apsolvirali „Schindlerov lift“, Darka Cvijetića, vrijeme bi vam bilo da napravite korak dalje. Pokazali ste da ste sposobni sagledati tragediju, razumjeti je i što je najvažnije, da ste sposobni saosjećati. Nije lako ali je potrebno.

Korak dalje se zove: „Što na podu spavaš“ i tu Darko također odlazi korak dalje, korak dublje ka svojoj porodici, ka svom bratu, na početku rata u BiH, još golobradom mladiću koji je u kasarnu „Viktor Bubanj“ ušao kao Jugosloven, baš kao i većina pripadnika JNA, u to doba.

Nadao se da će mu se ispuniti snovi, da će naći neku Sarajku, možda je i oženiti, ali san je brutalno prekinut.

Jugosloveni su od jednom postali Srbi, Hrvati, Muslimani (Bošnjaci će doći poslije), Slovenci, Albanci, Crnogorci, Makedonci… I kao takvi krivi za patnju onih drugih, koji god oni bili. Uslijedio je pakao.

„Mom bratu su dužni ćevape, u Sarajevu“, reći će nam Darko. „Dužni ste mu pivu, da kažete – halo, bolan, ismo mi tebe napadali. Dužni ste da se razjasnite. Moj brat nikad nije smogao snage više doći u Sarajevo. Njegov dječački film o Sarajevu je naglo zaustavljen“.

Baš kao i film brojnih Sarajlija. I „dužni ste da se razjasnite“, reći će opet Darko.

Bota,a tako su mu brata zvali, izašao je dignutih ruku, ponižen, jedva živ. Neki od njegovih drugara, koji čak nisu bili ni Srbi, nisu uspjeli ni to.

„Mladost koja je završila u kurtonima oficira“. Tako je to Darko okarakterisao i to je najbolji opis generacije koja izbora nije imala, a o kojoj Darko i piše u romanu „Što na podu spavaš“.

I nije da nas to pita jer nema znaka pitanja na kraju naslova. Jer… Jasno je što na podu spavamo. Spavamo jer mir još nismo našli. Spavamo jer smo spremni, jer se iz te pozicije lakše ustaje. Ustaje da bi se odbranilo ili možda bježalo. I tako dok ne nađemo svoj mir, svoj topli kutak u kom pada sneg, a ne snijeg, jer „snijeg“ za Darka znači bljuzgu, a sneg nešto čarobno, lepršavo, lirski bijelo, nevino.

Pod tim snegom nema ubijanja. Samo mir i tišina.

Ponedjeljak, 13. 09. 2021. od 23 h slušajte razgovor sa Darkom Cvijetićem, po treći put u KUPEK-u. I nađite put do svog mira čitajući „Što na podu spavaš“, kao i „Schindlerov lift“.

#slušajKUPEK

https://www.mixcloud.com/dejankozul

#vivaKUPEK #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija

#supportKUPEK

www.patreon.com/KUPEK

PayPal: dejan.kozul@gmail.com

autor: dejan kozul, 13/09/2021

Vezane objave

Arhiva

Elma Hašimbegović o muzejima koji jedva dišu

23:00–1:00 Ponedjeljak 89.6.2020.

Pričati o Sarajevu kao o “našem” Jeruzalemu može ponekad da drži vodu. Preplitanje religija i problemi koji nastaju na tom…

Kosmički poredak Mikloša Radnotija i Aleksandra Zografa

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.5.2019.

Snagu Radnotijeve poezije prepoznao je i Danilo Kiš, ali ne samo to. Danilo Kiš je prepoznao i temu o koncentracionim…

Girl power!

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.11.2017.

A one su morale da se bore sa svim predrasudama koje ovo društvo nameće i da, barem, tih sedam dana,…

Poslednji desperados radija

03/04/2015.

U vremenu velikih promena konstanta gotovo da ne postoji. To se posebno odnosi na medije. Ubrzani razvoj doneo je i ubrzano propadanje. Oksimoron, jeste. U takvoj situaciji opstati u medijskom prostoru promovisanjem nekomercijalnog sadržaja, pa čak i potpuno drugačijeg pogleda na svet posebna je vrsta umetnosti. A ako opstanete u 30 najturbulentnijih godina, bilo tehnoloških, bilo političkih, društvenih onda možete da se zovete samo Žikica Simić.ned/sun, 05/04/2015., od 16.00 h

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin