KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

15:00–16:00 Srijeda 22.9.2021.

Tko god je barem malo u životu slušao hip hop glazbu znat će da je u korijenu hip hop produkcije tehnika koje se zove sampliranje. Riječ je o zvučnom kolažu, odnosno glazbi sastavljenoj uz pomoć samplera i kratkih dijelića druge, nerijetko tuđe, glazbe.

Tko god je barem malo u životu slušao hip hop glazbu znat će da je u korijenu hip hop produkcije tehnika koje se zove sampliranje. Riječ je o zvučnom kolažu, odnosno glazbi sastavljenoj uz pomoć samplera i kratkih djelića druge, nerijetko tuđe, glazbe. Producentima tog vremena nisu bili potrebni odlasci u skupe i dobro opremljene glazbene studije već su uz dva zvučnika, gramofon i sampler imali kod kuće sve potrebno za stvaranje zvuka tada još novog i zanimljivog glazbenog žanra. Za razliku od glazbenika koji su se bavili drugim glazbenim pravcima hip hop producentu nije bila dovoljna vještina rukovanja svojim instrumentom (samplerom) kao što je to više nego dovoljno bubnjaru ili gitaristu, producenti takve glazbe osim što su morali konstantno usavršavati tehniku rezuckanja i rekomponiranja druge glazbe morali su također imati pristup glazbi koja je pogodna za tako nešto. I tu se stvorio kompletno novi pravac paramuzičkog djelovanja pod imenom crate digging odnosno kopanje po kutijama starih i zaboravljenih ploča ne bi li se domogli savršenog sample-a kojeg nitko drugi nije pronašao.

Kroz idućih 30-ak godina razvoja glazbe puno toga se promijenilo ali za našu priču ono najvažnije što se promijenilo je percepcija i poštovanje upravo prema tom zanatu i tehnici stvaranja glazbe koji je morao proći dug put od etiketiranja kao krađa ili plagiranje tuđeg rada. Ljubitelji takvog zvuka su s vremenom došli do pozicija iz kojih mogu direktno pomoći glazbenicima i samom pravcu glazbe na kojem su odgojeni i kojeg su slušali u ranijim godinama. I tako dolazimo do ovotjednog albuma tjedna.

damu

Damu the Fudgemunk apsolutni je doktor beatmaking-a i dobro dobro poznato ime na toj sceni. Lik i djelo neću previše predstavljati jer mu ovo nije prvi album u ovoj rubrici, a ima iza sebe katalog izvanserijskih produkcija bilo za samostalne projekte ili za druge umjetnike. Def Pressé, etiketa koja je izdala ovaj album, ostvarila je suradnju s legendarnom KPM Records etiketom specijaliziranom za library i soundtrack glazbu pa je tako Damu dobio ključeve ogromne KPM-ove arhive izdanja i 10-ak dana vremena da presluša koliko može i da napravi album. Ovo je naravno već isproban recept, ne tako davno je još jedan velikan hip hop produkcije dobio u ruke ključ arhive i carte blanche da napravi što god hoće. Riječ je naravno o velikom Madlibu i Blue Note Records etiketi te albumu Shades of Blue koji je nastao iz te suradnje. S odmakom od par godina koliko je prošlo od izdanja tog albuma možemo s velikom sigurnošću reći da je riječ o jednom najvažnijih albuma te scene i vjerojatno da je to album koji je najviše definirao Madliba kao beatmakera.

Hoće li vrijeme pokazati isto za Damu-a i ovu suradnju? Mislim da hoće i da je pred nama album takvog kalibra ali za sada sa sigurnošću možemo reći da je u okviru kalendarske godine riječ o ponajboljem izdanju i o definitivnoj pljuski u lice jednog od najvećih beatmakera svog doba svima koji ga zaboravljaju i ne cijene koliko zaslužuje.

  1. Power of Mind, Ft. Raw Poetic
  2. Reporting, Ft. Damu the Fudgemunk
  3. Enchanted Spirits, Ft. Insight
  4. Upload Optimism, Ft. Damu the Fudgemunk
  5. God Speed, Ft. Blu
  6. Four Better or Worse Part 1, Ft. Nitty Scott
  7. Four Better or Worse Part 2, Ft. Blu
  8. Four Better or Worse Part 3, Ft. Raw Poetic
  9. Four Better or Worse Part 4, Ft. Damu the Fudgemunk

autor: petar, 21/09/2021

, , ,

Vezane objave

Arhiva

STEVE COBBY / Sweet Jesus

15:00–16:00 Srijeda 15.5.2019.

Steve Cobby na svim instrumentima i, vjerojatno, u toplini dnevnog boravka. Moguće i da ima studio u podrumu. Ili na tavanu. Tako da je preporuka svima..try this at home.

THE BOYS WITH THE PERPETUAL NERVOUSNESS / Songs From Another Life

15:00–15:30 Srijeda 7.4.2021.

Škotske kiše susreću španjolsko sunce. Indiepop meets indierock. Foreign Exchange par excellence. Nema sladje.

JANKO NILOVIĆ AND THE SOUL SURFERS / Maze of Sounds

15:00–16:00 Subota 21.11.2020.

Nezaustavljivi Janko i ruski soul/funk bend The Soul Surfers

KING KRULE / 6 Feet Beneath the Moon

19/08/2013.

Archie Marshall sipa rime stoljetne duše iz mršavog, ginger, tjelešca s upravo navršenih 19 ljeta. I radi to sa Strummerovskim mudima i stavom londonskog kronera sa desetljećima iskustva u pintanju i puzanju na koljenim po zabitim uličicama u alkoholnoj nemoći.

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

BAND OF HORSES / Crutch

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret