KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Centro-matic – Take Pride in Your Long Odds (2014)

Novi se album Centro-matica javlja nakon skoro trogodišnje pauze (prethidnik, Candidate Waltz datira iz 2011.), i po riječima ključnog igrača Willa Johnsona, rezultat je glazbenih i tematskih dvojbi, odnosno razračunavanja brojnih u njemu sadržanih fiktivnih likova. Prividna je nedifiniranost prije rezultat samog postupka snimanja, pošto je ostatak benda onaj koji je Willove glazbene skice uobličavao u konačne pjesme, često se svjetlosnim miljama udaljavajući od njegove izvorne zamisli, no to je upravo ono što ovaj album, unatoč sveprisutnoj čvrstoći čini lepršavim i atmosferičnim!

Novi se album Centro-matica javlja nakon skoro trogodišnje pauze (prethidnik, Candidate Waltz datira iz 2011.), i po riječima ključnog igrača Willa Johnsona, rezultat je glazbenih i tematskih dvojbi, odnosno razračunavanja brojnih u njemu sadržanih fiktivnih likova.

centromatic-mainUpravo tako – Willa su tijekom pisanja ovih skladbi mučile neke dvojbe, pa su pjesme mijenjale svoja akustična, odnosno električna ruha u potrazi za funkcionalnom formom. Dobili smo tako album pomalo nervozne potke i promjenjive atmosfere (možda je ‘nekoherentan’ pravi izraz?) koji možda i ne spada u sam vrh Centro-maticovog opusa, no jako dobro ilustrira autorsku zrelost Matta Johnsona i društva.

Take Pride in your Long Odds posjeduje izvjesnu dozu prostornosti i lelujavosti, no bez onog fluidnog, poluakustičnog pristupa koji je karakterizirao zvuk sastava South San Gabriel (iza ovog enigmatičnog imena se krije tek privremeni i povremeni bijeg Johnsona i ostatka Centro-matica u folkerskije vode). Prividna je nedifiniranost prije rezultat samog postupka snimanja, pošto je ostatak benda onaj koji je Willove glazbene skice u studiju uobličavao u konačne pjesme, često se svjetlosnim miljama udaljavajući od njegove izvorne zamisli. Uostalom, lagani osjećaj nedovršenosti je redovni pratitelj sastava koji su u jednom periodu djelovanja koketirali s lo-fi estetikom, pa ni Centro-matic ne mogu biti izuzetak. Razmislimo li bolje, upravo taj ‘feeling’ daje ovom albumu onu finalnu notu istovremene čvrstine i pitkosti!

autor: Vjeran Stojanac, 10/06/2014

,

Vezane objave

Arhiva

AZYMUTH, ALI SHAHEED MUHAMMAD, ADRIAN YOUNGE / Jazz Is Dead 4

15:00–16:00 Srijeda 13.1.2021.

samba do crioulo doido

MESHELL NDEGEOCELLO / Comet, Come To Me ( Naïve 2014. )

16/06/2014.

“That’s how I think of music, is just layers of patterns on top of patterns. And just the emotion of when you say something over and over again, to be understood.” Me’Shell Ndegéocello, Seattle 2014.

GOLDFRAPP / Silver Eye

15:00–16:00 Srijeda 5.4.2017.

Sedma Goldfrapp ploča jako je lijepi i zreli elektronički album srednjeg tempa koji zbraja sve one kvalitete zbog koji cijenimo i volimo ovaj engleski duo.

Woven Hand – Refractory Obdurate (Deathwish Inc., 2014.)

03/05/2014.

Šesti album (ne računamo li neke usputne, npr. teatarske suradnje) Woven Handa nije toliko energičan poput prethodnika ‘The Laughing Stalk’, no zato nudi lucidno zamišljen koncept koji se retrogradno osvrće ne samo na glazbene i ambijentalne potke Edwardsovog pionirskog sastava 16 Horsepower, već i na njegove glazbene uzore u rasponu od Nicka Cavea, preko Bauhausa, Echo & the Bunnymen i The Culta, pa do neizbježnog Joy Divisiona!

Tjedna rotacija

Arhiva

THE ANTLERS / Green to Gold

PREFAB SPROUT / From Langley Park to Memphis (1988)

MOCKY / Bora!

The Martinez Brothers / fabric presents

Jethro Tull part 1

SACHER / Biser, Ambra, Jantar (2019.)