KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Centro-matic – Take Pride in Your Long Odds (2014)

Novi se album Centro-matica javlja nakon skoro trogodišnje pauze (prethidnik, Candidate Waltz datira iz 2011.), i po riječima ključnog igrača Willa Johnsona, rezultat je glazbenih i tematskih dvojbi, odnosno razračunavanja brojnih u njemu sadržanih fiktivnih likova. Prividna je nedifiniranost prije rezultat samog postupka snimanja, pošto je ostatak benda onaj koji je Willove glazbene skice uobličavao u konačne pjesme, često se svjetlosnim miljama udaljavajući od njegove izvorne zamisli, no to je upravo ono što ovaj album, unatoč sveprisutnoj čvrstoći čini lepršavim i atmosferičnim!

Novi se album Centro-matica javlja nakon skoro trogodišnje pauze (prethidnik, Candidate Waltz datira iz 2011.), i po riječima ključnog igrača Willa Johnsona, rezultat je glazbenih i tematskih dvojbi, odnosno razračunavanja brojnih u njemu sadržanih fiktivnih likova.

centromatic-mainUpravo tako – Willa su tijekom pisanja ovih skladbi mučile neke dvojbe, pa su pjesme mijenjale svoja akustična, odnosno električna ruha u potrazi za funkcionalnom formom. Dobili smo tako album pomalo nervozne potke i promjenjive atmosfere (možda je ‘nekoherentan’ pravi izraz?) koji možda i ne spada u sam vrh Centro-maticovog opusa, no jako dobro ilustrira autorsku zrelost Matta Johnsona i društva.

Take Pride in your Long Odds posjeduje izvjesnu dozu prostornosti i lelujavosti, no bez onog fluidnog, poluakustičnog pristupa koji je karakterizirao zvuk sastava South San Gabriel (iza ovog enigmatičnog imena se krije tek privremeni i povremeni bijeg Johnsona i ostatka Centro-matica u folkerskije vode). Prividna je nedifiniranost prije rezultat samog postupka snimanja, pošto je ostatak benda onaj koji je Willove glazbene skice u studiju uobličavao u konačne pjesme, često se svjetlosnim miljama udaljavajući od njegove izvorne zamisli. Uostalom, lagani osjećaj nedovršenosti je redovni pratitelj sastava koji su u jednom periodu djelovanja koketirali s lo-fi estetikom, pa ni Centro-matic ne mogu biti izuzetak. Razmislimo li bolje, upravo taj ‘feeling’ daje ovom albumu onu finalnu notu istovremene čvrstine i pitkosti!

autor: Vjeran Stojanac, 10/06/2014

,

Vezane objave

Arhiva

Okkervil River / The Silver Gymnasium

22/09/2013.

Okkervil River su upravo objavii svoj sedmi album, za kojega će tekstopisac, gitrarist i pjevač Will Sheff kazati kako je dobrim dijelom autobiografski. Radnjom je smješten u određeno vrijeme i prostor, točnije u godinu 1986. i gradić Meriden u New Hamshireu, gdje su oba Willova roditelja radili kao školski nastavnici. Očito ga je vodila misao pronalaženja djelića izgubljenih trenutaka tinejđerskih godina…

KENDRICK LAMAR / To Pimp A Butterfly

01/04/2015.

Dugo očekivani follow up “good kid, m.A.A.d. citya” je konačno tu.

THIAGO NASSIF / Três

15:00–16:00 Subota 28.4.2018.

Sočno sonične gitare u momente zvuče kao sa starijih P.J. Harvey izdanja na koje se slažu glitch ritmičke cakice uz atmosferične trube, te se sve skupa vješto uklapa u ovaj tropicalni fusion.

DUVAL TIMOTHY / Help

15:00–16:00 Srijeda 9.12.2020.

Postoje ta neka izdanja koja se nenametljivo i polako uvuku pod kožu. Ovo je sigurno jedno od njih. Ovo je ovaj tjedan naš album tjedna.

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

THE DURUTTI COLUMN / Vini Reilly (1989)

THE SMILE / You Will Never Work In Television Again

TALE OF US / Renaissance

Fine Young Cannibals / Live At The Ritz, Spin Radio Concert (1986.)

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)