KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

28. Splitski filmski festival

28. izdanje Splitskog filmskog festivala, najstarije filmske/medijske manifestacije u zemlji (od 1996.) održat će se od 12. – 21. 10.2023.

Press konferencija na kojoj će se predstaviti program festivala je 10.10. u prostoru Razreda u Domu mladih

Otvaranje i projekcije, uglavnom dugometražnih filmova, održat će se u kinu Karaman, dok će projekcije kratkih filmova biti uglavnom u Beton kinu Doma mladih od 14. do 20. listopada.

U programu je i predavanje koja će se održati na fakultetu PMF‑a. Predavanje Umjetna inteligencija u umjetnosti i filmskoj produkciji: Nejasne granice prof. dr. dc. Saše Mladenovića, voditelja istraživačke grupe za umjentu inteligenciju pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu i doc.dr.sc.Gorana Zaharija, pročelnika Odjela za informatiku, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu, održat će se u srijedu 11.10.2023. na lokaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u 16:15 sati u dvorana A0‑1 (Ruđera Boškovića 33, Split).

Tijekom festivala će se održati i brojni razgovori i intervjui s redateljima koji su planirani u prostoru Razreda u Domu mladih.

Završna večer i dodjela nagrada održat će se u subotu 21. 10. u večernjim satima u prostoru Razreda u Domu mladih.

_

Od brojnih pristiglih prijava sa svih kontinenata, selektori su za prikazivanje na Festivalu odabrali 16/17 dugometražnih filmova, od toga dva hrvatska dugometražna VEĆE OD TRAUME redateljice Vedrane Pribačić i ESCORT pok. Lukasa Nole.

U konkurenciji kratkih filmova ušla su i tri hrvatska filma HORROR VACUI Borisa Poljaka, Y Matee Kovać i ALEPH Slobodana Tomića,

U ostalim programima (hrvatski kratkiši, studentski filmovi, program pri dodjeli Posebne nagrade festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, koju ove godine dobiva naš poznati medijskii umjetnik Dalibor Martinis) prikazat će se ukupno 37 kratkih radova.

Podsjećamo da svi hrvatski filmovi, prikazni u bilo kojem segmentu festivala, konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac. Posebnu nagradu Festivala, koju su do sada dobili Carlos Reygadas, Albert Serra, Peter Kubelka, Pedro Costa, Miklós Jancsó, Sally Potter, Michelangelo Frammartino, Harun Farocki, Bela Tarr, Claire Denis, Lars von Trier, Stan Brakhage (posthumno), Jean-Marie Straub & Daniele Huillet, Jonas Mekas, Chris Marker Ivan Martinac i Tomislav Gotovac. Ove godine nagradu će preuzeti Dalibor Martinis. Pred kraj Festivala, prikazat će se program Dalibora Martinisa, te će umjetnik odgovarati na pitanja gledatelja.

Filmove u konkurenciji (dugometražn i kratki filmovi) ocjenjuju dva stručna tročlana žirija, dva inozemna i po jedan hrvatski član, koji dodjeljuju Grand Prix i pokoje Posebnno priznanje (Honourable Mention).

Više na https://splitfilmfestival.hr/programme-2023/

autor: Kristina Tešija, 15/10/2023

Vezane objave

Arhiva

Poziv za prijavu aktivnosti za Galeriju kluba Kocka i knjižnicu OpenBox u 2024.

28/06/2023.

Prostor knjižnice OpenBox i Galerije kluba Kocka trenutno se redovito ili povremeno koriste kao prostor za učenje, čitanje, izložbe, performanse,…

Akcija čitanja „In memoriam Umberto Ecce homo“

21/04/2016.

U ovogodišnjoj Noći knjige, u petak 22. travnja, Kulturnjaci 2016 izvode akciju čitanja „In memoriam Umberto Ecce homo“. Od 19 do 20 sati na javnim mjestima diljem Hrvatske čitat će ulomak iz Ecova „Eseja o vječnom fašizmu“. Budući da esej završava riječima: „Naša je dužnost da ga (fašizam – op.) razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.“ – ulomak ćemo čitati ponovo i ponovo tijekom sat vremena.

Irène Mélix: “Bilo bi baza da možemo radit drag usrid bila dana”

19/10/2023.

U sklopu programa qIZLOŽBE kolektiva queerANarchive u četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Galeriji kluba Kocka otvara se izložba…

Svjetski Dan Plesa: Silent Killer

28/04/2014.

Povodom svjetskog dana plesa, 29. travnja, u Gradskom kazalištu mladih će se u 21 sat održati plesna predstava ‘Silent Killer’. Sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe za pomoć splitskoj obitelji zaraženoj HIV-om u suradnji sa Udrugom Help!

Tjedna rotacija

Arhiva

PinkPantheress / Heaven Knows

TERENCE TRENT D’ARBY / Introducing the Hardline According to…(1987)

Björk ft. Rosalía / Oral

ACID PAULI / Get Lost

THE DOORS / Live at the Aquarius Theatre

URBAN / Žena dijete (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM