KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Truth behind the Alcohol!

Dame i gospodo, pred vama je izdanje Soda Fountaina nazvano “The Truth behind the Alcohol!”, dvosatno glazbeno putovanje kroz mračni svijet jedne legalne, jeftine, lako dostupne i iznad svega izuzetno razorne droge. Naravno, poznavajući narav rock glazbenika, ne treba vas čuditi brojnost naslova koji taj otrov besramno glorificiraju, no vi ste ionako tek slušatelji pa se čitav taj negativni efekt neće na vama odraziti. Ipak, koja kapljica pred ovotjednu emisiju bi itekako bila dobrodošla; tek da bolje skužite o čemu to Waits, Townes, MacGowan i slični mrmljaju u pijanoj ekstazi!

 

pitanje: Stvara li vam alkohol probleme?
odgovor: Pa, zajebano je kada se prolije po pojačalu!

/iz jednog intervjua s Poguesima iz druge polovice ’80-ih/

 

Kažu da je alkohol najraširenija, a uz to i sasvim legalna droga. Stoga i ne čudi što ga umjetnici iz popularno-kulturnog miljea; raspeti između termina, koncerata, turneja i ostalih čimbenika koji život dovode do luđačkog, katkad neizdrživog tempa nemilice taru.

To je očito i u stihovima brojnih rock skladbi još od pedesetih naovamo. Kad bi se potrudili napraviti detaljniju analizu, utvrdili bi kako se taj pojam provlači među nekoliko najzatupljenijih tema, uz ljubav, smrt, narkotike i politiku. No, to opet varira od izvođača do izvođača. Od nekih ‘trezvenjaka’, primjerice Morrisseyja ili Iana McKayea ne možete očekivati da u svojim pjesmama spomenu čak ni najobičnije pivo, makar i u negativnom kontekstu.

No, zato postoje brojni glazbenici koji svoju sklonost toj razornoj legalnoj drogi nimalo ne kriju. Nekako smisleno padaju na pamet imena poput Toma Waitsa, Shane MacGowana (i ostatka Poguesa), Townesa Van Zandta, Jima Morrisona, Lou Reeda, Serge Gainsbourga, Nicka Cavea i drugih.

U stvari, takvi su u većini. Ne pitajte zašto.

 

 

(intro: How to Tell If a Person Is an Alcoholic)
01 Muse – Liquid State
02 The Replacements – Here Comes A Regular
03 Willie Nelson – Whisky River
04 The Pogues – Streams Of Whisky
05 Minutemen – Jesus And Tequila
06 Palace Brothers – (I Was Drunk At The) Pulpit
07 Tom Waits – Jockey Full Of Bourbon
08 Nina Simone – Gin House Blues
09 George Jones – White Lightning
10 Dubliners – Seven Drunken Nights
11 The Doors – Alabama Song
12 Uncle Tupelo – Whisky Bottle
13 Lou Reed – The Power Of Positive Drinking
14 Julie London – Days Of Wine & Roses
15 Thin White Rope – Bartender’s Rag
16 Firewater – Drunkard’s Comment
(intermezzo: Leningrad – Vodka)
17 The Circus Contramption Band – 23 Beers (And The Bottle Of Gin)
18 Townes Van Zandt – Dollar Bill Blues
19 Tiger Lillies – Whisky We Will Drown
20 Dave Dudley – A Friend Named Wine
21 Cat Power – Moonshiner
22 Belle And Sebastian – Rhoda
23 The Kinks – Alcohol
24 Serge Gainsbourg – Intoxinated Man
25 Elliott Smith – Between The Bars
26 Nick Cave & The Bad Seeds – Brother, My Cup Is Empty
27 Jeffo Biafra & Mojo Nixon – Are You Drinking With Me, Jesus?
28 Mark Lanegan – Borracho
29 Pink Floyd – Paranoid Eyes
30 Willard Grant Conspiracy – Drunkard’s Prayer
31 The Pogues – Sally MacLennane
(outro: Tom Waits – Tom Traubert’s Blues)

 

Ne treba takvima zamjerati što pomalo morbidno propagiraju nešto izrazito toksično, pa i smrtonosno, posebice ne onima kojima je alkohol zamjenio blagodati još gorih otrova, poput heroina – tu se pak logički nameću Lou Reed, Townes Van Zandt te posebice Nick Cave.

Da, alkohol je ne samo banalna tvar upitnog i dvosmislenog djelovanja; već samim tim i banalna tema, pa bi bilo logično očekivati kako će pjesmarica prožeta njegovom tematikom biti dosadna i zamorna. No, ukoliko preslušate ovotjedno izdanje Soda Fountaina, iznenadit ćete se koliko je emocija i truda uloženo u stihove i melodije koje glorificiraju tu, ponovimo još jednom; jeftinu, legalnu i izuzetno opasnu drogu.

Dakle, ignorirajte šefove, odnosno nadređene (ili kako se već zovu ti probisvjeti koji običnom zaposlenom čovjeku zagorčavaju život te nesvjesni vlastite kontraproduktivnosti ubijaju radni elan), te ovog četvrtka nešto prije 10 sati otvorite bočicu koju ste skrili u aktovki, torbi za notebook ili u džepu, tako da početak omiljene vam emisije dočekate u elementu.

A ako spadate u onih četiristotinjak tisuća sretno nezaposlenih, ovakve vam mjere opreza ionako nisu nužne.

Dame i gospodo, pred vama je izdanje Soda Fountaina nazvano The Truth behind the Alcohol!

autor: Vjeran Stojanac, 19/05/2015

, ,

Vezane objave

Arhiva

Reflections on the Capital Punishment

06/01/2016.

Prvo izdanje Soda Fountaina u godini 2016. jest tematska lista koja istražuje ožiljke koje jedan trend ostavlja na društvu, ali i u tkivu popularne kulture, a glazba je njezin najprihvatljiviji eksponent. To što je ovog tjedna na rasporedu upravo tema koja se naziva ‘smrtna kazna’ nije ništa neobično, barem ukoliko provrtite arhivu te shvatite čime smo se sve u ovoj emisiji bavili prethodnih godina.

“240” or Conspiracy 2.0

04/05/2016.

U nedjelju, prvog svibnja, obilježena je (ili ne?) 240. godišnjica utemeljenja Iluminata. Stoga se ovotjedna glazbena lista emisije Soda Fountain po drugi put u dvije godine bavi teorijama zavjere, odnosno njihovim manifestacijama kroz suvremenu glazbu. Uživajte u ovom ležernom proljetnom jutru, uz lake i one nešto teže tonove čije poruke variraju od krajnje paranoičnih tema do ismijavanja istih!

Do the Clash!

22/03/2016.

Tema ovotjedne emisije Soda Fountain je oblikovana po očito uspjelim prethodnim “tribute to” izdanjima posvećenim Jacquesu Brelu, Sergeu Gainsbourgu te Neilu Youngu… Drugim riječima, u pitanju je posvetna dvosatna lista u sjećanje na jedan od najvećih i najutjecajnih rock sastava ikad – The Clash!

Monody on Shadows

10:00–12:00 Četvrtak 27.10.2016.

Jeste li za jednu prigodnu pjesmaricu o sjenama? Četvrtak ujutro, sunce, bliži se kraj radnog tjedna… rekli bi, zašto ne? Naravno, neće biti riječi ni zvuka o sjenkama iz one klasične definicije. Obzori su nam ovoga puta nešto širi i mističniji. Pa, krećemo!

Tjedna rotacija

Arhiva

PARBLEU / Danse Cette Zik

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

PETE TONG & BOOKA SHADE / All Gone

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)