KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pips, Chips & Videoclips / Walt

To što Walt uopće nije duboko smrznut i položen pod tobogan Pirata s Kariba u Disneylandu već je uredno kremiran i raspršen po Lawn Memorial parku samo govori o toj nemiloj snazi ljudskog tračeraja i ta urbana legenda vjerojatno ide skupa sa onom o pušenju suhih bananinih vlakanaca u cilju postizanja višeg stanja svijesti.

To što Walt uopće nije duboko smrznut i položen pod tobogan Pirata s Kariba u Disneylandu već je uredno kremiran i raspršen po Lawn Memorial parku samo govori o toj nemiloj snazi ljudskog tračeraja i ta urbana legenda vjerojatno ide skupa sa onom o pušenju suhih bananinih vlakanaca u cilju postizanja višeg stanja svijesti.

No, Pipsi nisu tračeraj i time se ponose ali i automatski prešutno prelaze u taj sjenoviti dio i tako već mizerne domaće glazbene scene u kojoj se kreću bendovi koji u stvari SAMO rade glazbu.

Vjerovatno jedna od prvih postava. Preneseno sa http://www.pipschipsvideoclips.com , foto by: Lana Cavar Vjerovatno jedna od prvih postava. Preneseno sa http://www.pipschipsvideoclips.com , foto by: Lana Cavar

Kod PCVC je taj rad već stvarno dugogodišnji uzus i od Rippera nitko ni ne očekuje ništa osim srednjaka za sve Paparazze i gromoglasnog prdca na besmislena pitanja tipa : zašto se vaš album zove “Bog”?

Zlobne jezičine bi dodale kako je lako bit nonšalantan prema obavezama koje čekaju nekog tko želi živjeti od publike dok ima frenda bogatog mecenu i s tim neograničen kreativni budžet. Mi tu nismo zlobni a bome ni jezičine pa se samo još jednom zahvaljujemo pokroviteljima pipsa, u ime nas, glazbenih potrošača i publike koji želi i očekuje više od hrvatske glazbe.

Ja nisam vaš guru !!! Ja nisam vaš guru !!!

Svoju glazbenu priču, vjerojatno već dobro iseciranu od strane profesionalnih glazbenih pera i teoretičara rock glazbe pa zato tu samo ukratko, furiozno otvaraju klasičnim pop-rock albumima Shimpoo Pimpoo i Dernjava koji u toj prvoj polovici dance devedesetih izgledaju kao spas domaćeg rocka. Taj novozagrebački punkerski duh, Denykenova žanrovska lucidnost i ubod sa coverom You Never Walk Allone iliti Dinamo ja volim, gurali su Ivaniša i Pipse ka ponoru popularnosti. Vjerojatno neminovnom dijeljenju bine na koncertima sa Prljavcima i Valjkom. Fotografiranju benda na ribičiji i grillu za tadašnju Arenu. Pokoji šaljivi intervju sa Brankom Uvodićem.

Sve te jasne znakove smjera uspjeha možeš usrat samo snimajući novi album koji se fura na tamo neki brit-pop. I još se zove Fred Astaire. Da sve bude još gore čuju se i prljave riječi, koje su sad proročanski konkretne, “Sex u školi” te se malo ironično pjeva o ovoj zemlji gdje je raj, jel. Te ’97-e izlazi i OK Computer. I Bittersweat Simfony. Umire Hutchence iz INXS. Spriritualized sviraju najviši koncert na svijetu za 150 odabranih. U ovoj našoj zemlji panjeva jedan tako izvrstan album ni blizu nema opće prepoznavanje i definira bend kao “neku tamo intelektualnu muziku” dajući
Ripperu potpunu slobodu da radi sve bolju i bolju glazbu.
Hvala Bogu.
I tako i biva. Bog, Drveće i rijeke i konačno Glazba za gladijatore, zasigurno vrhovi hrvatske glazbe, svaki na svoj način, intimistički i grandiozno, lo-fi i uberproducirano, tekstualno trivijalno i metafizički zamršeno, osiguravaju Dubravku Ivanišu i njegovim astronautima čist obraz ali i nameću visoke kriterije i očekivanja.

Vjerojatno, prvi joint u ustima a capella Vjerojatno, prvi joint u ustima a capella

Od Gladijatora je prošlo 5 godina. Jesu svo to vrijeme PCVC radili na novim stvarima? Svirali turneje po lijepoj našoj? Obilazili dijasporu u Australiji? Glumili cameo role u domaćim sapunicama?
Mislim da nisu. A, možda i jesu. Ne znam..šta je stvarno prošlo već 5 godina? Mislim da se nitko nije ni pitao ova pitanja i kod ovog benda je vrijeme tako relativan pojam. A postoji li ljepši atribut za glazbu od toga da je vanvremenska?

I tako se dogodio Walt. Kako ovo ne bi izgledalo kao recenzija već ono što i je,popratni tekstu o albumu tjedna, izbjegavam standardno pobrojavanje pjesama i traženje utjecaja uz likovanje kako je tu pokraden ovaj riff ili ona harma, svjestan, kao nadam se i vi koji ovo čitate i koje uostalom i zanima glazba ovog benda, da u popularnoj glazbi nema mogućnosti odsviravanja potpuno novog akorda ili nikad čutog pravilnog ritma. U toj kemiji Ripperovog menefreganiente vokala i tekstova sa tim često promjenjivim ali uvijek kompaktnim i osobenim ostatkom benda, leži ta jedinstvena magičnost svake stvari sa Walta i potpuna originalnost zvučne slike samog albuma. I više ima referiranja na glazbenu povijest benda te prije čujemo novu Krumpira, Plači i Gravitaciju nego taj stump riff QOTS-a ili te tri harme fakin Floyda iz fakin High Hopes.
Još jedna PCVC monumentalna kutija glazbe koja, pozivajući se na koji pasus teksta prije, savršeno zvuči danas, 1995 ili 2025…i u tom boju se poznaju pravi junaci.

Walt je album tjedna te ga možete ćuti u cijelosti u utorak u 9.00 te u četvrtak u 11.00 h.

Ante El Segundo

autor: el5egundo, 17/06/2013

Vezane objave

Arhiva

THE CHWEGER / Berge Istra (Soundtrack)

15:00–16:00 Utorak 12.1.2021.

Soundtrack “Berge Istra”, dokumentarni film o misteriju i tragediji potonuća jugoslavenskog mega broda krajem 1975, pulske grupe The Chweger je ovotjedni najbolji regionalni album. Upravo je objavljen i dostupan na digitalnoj platformi Bandcampa, uz stream i download cijelog albuma i pojedinačnih pjesama.

EDO MAAJKA / No Sikiriki (2004)

22:00–23:00 Nedjelja 7.6.2020.

Drugi album Ede Maajke na kojem je objasnio situaciju i poslao jasnu poruku – mater vam jebem!

DINO DVORNIK / Kreativni nered (1990)

22:00–23:00 Nedjelja 30.8.2020.

Drugi album Dina Dvornika koji je objavljen samo godinu dana nakon prvijenca. Album koji je rasplesao cijelu bivšu državu, a onda je odjednom počeo rat, jebiga..

THE FOGSELLERS / Smooth Simplicity

15/12/2017.

Kad bi svi prodavači magle bili ovako uvjerljivi, vjerojatno bi živjeli u svijetu laži. I ne bi se nikada osječali prevarenima jer te maglovite krajolike koje kreira ova trojka srećemo samo u snovima.

Tjedna rotacija

Arhiva

LCSM / Earthbound

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

GABRIELS / Love and Hate in a Different Time

MODESELEKTOR / In Session

JAY-Z / Live MTV Unplugged (2001)

NEP / POP NOT POP (Songs For New Europe 1985-1989) (2021)