KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Haustor – Treći svijet (Jugoton 1984.)

22:00–23:00 Nedjelja 29.3.2020.

Radnička klasa odlazi u raj!

haustor 1

Nakon novovalnog hype-a i antologijske, prve, istoimene (Haustor) ploče iz 1981.g. , uključujući i fino isklesane singlove /Moja prva ljubav, Pogled u BB/ prije i /Majmun i mjesec, Capri, Zima/ te /Crni žbir, Radio/ poslije spomenutog LP izdanja, članovi zagrebačkog Corto Maltese-rock sastava Haustor odlaze 1982.g. na ˝odsluživanje˝ vojnog ro(c)ka.

Pred sami odlazak ˝u vojsku˝, 6. siječnja 1982.g., Haustor je u Kulušiću priredio oproštajni koncert koji je koncipiran kao sjećanje i hommage koncertu koji je grupa već izvela prije točno 100 godina, a ta 1982.g. je zapravo (bila) 2082.g.!? Dakle, spomenuti koncert će se dogoditi, iako se već dogodio, za točno 62 godine računajući od 2020. g. koja je u tijeku. Zapis tog putovanja kroz vrijeme objavljen je tek 1995.g. pod naslovom Ulje je na vodi izdavača Dallas Records i Blind Dog Records.

20041026_102549_3

Kako je to i inače bivalo sa ljudskim bićima, po dolasku ˝iz vojske˝, Haustor više nije onaj isti, ni ljudstvom, a zasigurno niti zvukom. Konsolidiravši redove, spustili su se do grada Splita, na Jadranskom nam moru, i u studiju Tetrapak  pod producentskom palicom Željka Brodarića Jappe, u proljeće 1984.g., snimili su ploču Treći svijet. Posljednja je to ploča na kojoj je svirao Srđan Sacher pod imenom Haustor.

Rundek-Sacher, ili možda pravednije Sacher-Rundek, tandem potpisuju se kao autori svih pjesama na ploči, a prema ključu Rundek – stihovi, Sacher – glazba i tako je to trebalo i ostati u budućnosti dok se nisu srazili već otprije kuhajući ego i samozatajna genijalnost. Ako tražite pobjednika tog sraza upravo je to ploča Treći svijet. Nepotrebno je opravdavati ili osuđivati ijednog od dvoje navedenih. Uputite se u istraživanje ako želite osobni odgovor na to pitanje pa zaključite sami jer to je tema oko koje prijatelji prestaju plaćati pića jedan drugome, te večeri, a zbog proturječnosti.

Ako vam se pak ne istražuju samostalni i ini uratci glavnih autorskih okosnica Haustora do ploče Treći svijet ili ste jedan od onih kojima je dovoljna površna informacija za debelu raspravu, sljedeće dvije ploče Haustora (ili možda bolje kazati, ploče Darka Rundeka, op.a.), a koje izlaze nakon Trećeg svijeta, Bolero (1985.) i Tajni grad (1988.) otkrivaju puno odgovora i rasvjetljavaju glazbene i ljudske mogućnosti pojedinaca, ne želim im više spominjati imena.BACKNaslov ploče Treći svijet sugerira štošta. Najavljuje posudbu elemenata i instrumenata sa prostora zemalja Trećeg svijeta i umetanje pokoje folklorne eskapade započete sa početka priče, još davne 1977. g., a možda pak s  druge strane naglašava činjenicu kako B stranu ploče otvara Radnička klasa odlazi u raj, koja je zamijenjena na prvoj ploči sa Moja prva ljubav!?

download

U Trećem svijetu sve funkcionira kao stroj, precizno i učinkovito, uz pulsirajuće sinkope i pomalo čudan i mračan izbor melodija i harmonija (šifra: odsluženje vojnog roka). Na toj ploči nema ničeg suviše ili premalo, savršen je to omjer političke (ne)korektnosti u vrijeme kada mnogo toga još nije jasno, barem što se tiče ondašnjih prostora i okruženja Lijepe naše koja to još nije bila u ovakvim okvirima koje danas (ne) poznajemo. Uz takvu prizmu kritičkog promišljanja i samosvijesti, upakiranu zajedno sa nesputanom umjetničkom vizijom zvuka, ritma i ugođaja Treći svijet je u onom trenutku, a i danas, bila i ostala ploča iz nekog paralelnog svemira, a možda i iz godine 2084.

Haustor je i u najslabijim trenucima bio ispred svog vremena, a posebno se to odnosi na Treći svijet za kojega možemo kazati da je skup najboljih pjesama, aranžmana i, ako baš moram, stihova u opusu njihovih autora te primjer neponovljive energije ukupne postave instrumentarija, no pritom ne zanemarujući iskrenu i modernu produkciju.

download (1)

autor: Ivan Poljicanin, 23/03/2020

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Laibach – Spectre (Mute Records, 2014.)

03/03/2014.

Novi album Laibacha nije tek blijedi bljesak bolje prošlosti, već jako dobro ostvarenje koje je sačuvalo radikalnost i provokativnost zlatne ere projekta (konkretno se misli na osamdesete). No, umjesto po totalitarnoj Jugoslaviji osuđenoj na rasap, jedinke skrivene iza Laibach kolektiva sada s puno viših pozicija udaraju po mjestima globalnih nepravdi, bilo da je riječ o gušenju ‘Occupy’ pokušaja, ili pak oduzimanja prava slobodnog izričaja jednom Assangeu ili Snowdenu. U glazbenom smislu vas čekaju brojna iznenađenja, a potpisnik recenzije može potvrditi da po prvom slušanju bar četiri skladbe aludiraju na poziciju hita: ‘We are Millions and Millions are One’, ‘The Whistleblowers’, ‘Eurovision’, pa i subliminalni ‘Koran’ kao svjetlo nade na kraju tunela!

VOJKO VRUĆINA & AC3PO / Kuje i Laseri (2010)

15:00–16:00 Utorak 9.3.2021.

Balkanizator ovaj tjedan pokrivamo biserom regionalnog hip-hopa i još mnogo čega, kujama i laserima.

BILK / QuantumStatus

15:00–16:00 Subota 24.2.2018.

Drugi album zagrebačke grupe BILK objavljen je 19. veljače pod etiketom Aquarius Records. Može se kupiti kao 12” LP, te putem digitalnih servisa.

Gracin / Dva (samoizdat)

15:00–16:00 Utorak 26.3.2019.

Dva za pet!

Tjedna rotacija

Arhiva

THE BOYS WITH THE PERPETUAL NERVOUSNESS / Songs From Another Life

MC 900 FT. JESUS / One Step Afead of the Spider (1994)

GRUFF RHYS / Loan Your Loneliness

WHOMADEWHO / Body Language

THE FLAMING LIPS / The Soft Bulletin (Live)

nibo / Same Day Delivery